sajtószabadság

Nyílt levélben sürgeti száz európai újságíró és szerkesztő, hogy Brüsszel fizettessen a hírekért az internetes cégekkel

Több mint száz vezető európai újságíró és szerkesztő írta alá azt a nyílt levelet, amely arra sürgeti az Európai Parlament képviselőit: kényszerítsék rá az internetes óriáscégeket, hogy fizessenek az újságírók által előállított tartalomért. Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője is csatlakozott az AFP hírügynökség veterán haditudósítója, Sammy Ketz által megfogalmazott felhíváshoz.



Társadalmi célú hirdetés

Az EP elé kerülő, szerzői- és szomszédos jogokra vonatkozó tervezetnek az a célja, hogy biztosítsa: a kreatív tartalmak (újságcikk, zene, film) készítői tisztességes pénzt kapnak a munkájukért cserébe. Az erősen vitatott javaslat első változatát múlt hónapban elutasították a képviselők; az újabb vitára azután kerül majd sor, hogy szeptemberben az EP-képviselők visszatérnek a nyári szabadságukról.

Az olyan internetes cégek, mint a Google és a Facebook természetesen hevesen tiltakoznak a javaslat ellen, hiszen a problémának az az alapja, hogy a két cég óriási összegeket keres az újságcikkek, illetve egyéb kreatív tartalmak mellett elhelyezett hirdetésekkel. Eközben nem járulnak hozzá a szerkesztőségi költségekhez, sőt, elszipkázzák az online lapoktól a hirdetőket, tovább súlyosbítva a sajtó üzleti modelljének a válságát.

A húsz ország száz újságírója által aláírt és kedden több jelentős európai újság által is közölt levélben az áll: „morálisan és demokratikusan védhetetlen” az a mód, ahogyan a médiát megfosztják „jogos bevételeitől.”

A levelet megfogalmazó Sammy Ketz, az AFP veterán háborús tudósítója szerint az ügy élet-halál kérdése, hiszen ő és kollégái célponttá váltak, a riportutak pedig emiatt egyre több pénzbe kerülnek.

„Miközben a médiumok fizetnek a tartalomért és ők küldik ki a terepre az életüket kockáztató újságírókat, hogy megbízható, alapos és színes hírszolgáltatást nyújtsanak, nem ők jutnak ebből bevételhez, hanem az internetes platformok, amelyek egyetlen centet sem fizetnek mindezért” – írta Ketz.

„Olyan ez, mintha jönne egy idegen és szégyentelenül learatná a munkád gyümölcsét” folytatódik Ketz levele, aki arra kéri az EP-képviselőket: szavazzák meg az indítványt, mert arra szükség van a demokrácia és az újságírás túléléséhez.

Ketz emlékeztet: 2017-ben a Facebook 16 milliárd, a Google anyacége pedig 12,7 milliár dollár nyereséget termelt. „Egyszerűen meg kell fizetniük, ami jár” – írja.

„Ne feledjük, hogy a Facebook és a Google nem alkalmaz újságírókat és nem állít elő szerkesztőségi tartalmat. De fizetnek nekik azokért a hirdetésekért, amelyeket az újságírók által előállított tartalmak mellé helyeznek el.”

Kiemelt fotó: pexels.com

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2