rendőrség

Míg tavaly 4,5 milliárd forint pénzbírságot szabott ki a rendőrség, idén már most 9 milliárdnál járnak

Megtáltosodott a rendőrség a bírságkiszabások terén. Ez derül ki a köztévének adott legújabb tájékoztatásukból. Amíg ugyanis tavaly egész évben összesen 4,57 milliárd forintra büntették a szabálysértőket, addig már most ennek kétszeresét teljesítették. Hogy ebből mennyi folyik be, az is érdekes lesz, mert 2017-ben mindössze 1,87 milliárd forint került az állam kasszájába.

Majdnem 9 milliárd forint pénzbírságot szabtak ki idén augusztus végéig a rendőrök – közölte pár napja a rendőrség annak apropóján, hogy egy hónapos razziát tart az autópályákon és az autóutakon. Nem csak ellepik a traffipaxok az utakat, hanem bevetik a „civilnek álcázott” kocsikat is.

A hirado.hu-n megjelent anyagban a rendőrség részéről a gyorshajtók kiszűrésére indított akciót azzal indokolták, hogy tapasztalataik szerint továbbra is sok a szabálytalan sofőr, és megnőtt a balesetek száma is. Megjegyezték azt is, hogy idén eddig a rendőrök már több mint 300 ezer gyorshajtást regisztráltak és majdnem 9 milliárd forint pénzbírságot szabtak ki.

Ez az adat azt mutatja, hogy a rendőrség igen csak belehúzott a bírságolásba, hiszen néhány hete arról írtunk, hogy 2017-ben mindössze 1,87 milliárd forint folyt be abból a 4,57 milliárd forint pénzbírságból, amelyet a rendőrség a közlekedési és a közrend elleni szabálysértések miatt szabott ki Magyarországon.

Az elmúlt öt évben összességében 21,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki, ám ebből az állam kasszája csupán 8,58 milliárd forinttal gazdagodott. Mindez az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikáiból derült ki, amit közérdekű adatigénylésre küldtek meg az Átlátszónak. Infografikákon vizualizáltuk a rendőrségtől kapott adatokat.

Az ORFK adatközlése alapján megírtuk, hogy a megbírságoltak 2013-ban a jogerősen megítélt 3,13 milliárd forintból 1,39 milliárdot teljesítettek önként. Majd a következő évben a megítélt 3,5 milliárdból 1,55 milliárdot, 2015-ben a 3,35 milliárdból 1,46 milliárdot, 2016-ban a 3,77 milliárdból 1,63 milliárdot, végül 2017-ben a 3,8 milliárdból 1,73 milliárdot fizettek be a szabályokat megsértő állampolgárok.

Így kíváncsian várjuk, hogy az idei, várhatóan rekordösszegű kiszabott bírságból, mennyi csorog be majd az államkasszába.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: MTI

Megosztás