Nemzetközi kapcsolatok

Jókai téri borozót nyitott Kiss Szilárd volt agrárattasé élettársa, a moszkvai magyar vízumközpont egykori vezetője

Borozgatunk az asszonnyal a Jókai viszonylag újonnan nyílt puccos borozójában, és egyszer csak, egy oroszul beszélő vidám társaságban, ki tűnik föl? Kiss Szilárd – mesélte az Átlátszó egyik olvasója, akinek tapasztalatai szerint Kiss nem annyira festett vendégként, sokkal inkább lehetett úgy érezni, hogy valamiféle bennfentes főnökként viselkedik a vendéglátóhelyen. A borozó neve Vinarium & Gastro Boutique, és felkapott bisztrókörnyezetben, a VI. kerületi Jókai téren található.

Utána néztünk, helyesen érzékelte-e olvasónk a helyzetet. A terézvárosi polgármesteri hivatal „kocsmanyilvántartásából” kiderül: a vendéglátóipari egységet a Champion Wines Kft. üzemelteti. A 2017-ig Magyar-Orosz Consult néven futó cég a moszkvai lakcímű Jelena Cvetkováé (a cégnyilvántartásban angolosan írva, Elena Tsvetkováé). Az asszony a bedőlt Quaestor-csoporthoz tartó moszkvai magyar vízumközpontot vezette.

Cvetkova, ismerőinek Léna az Index kiváló cikksorozatából vált országszerte ismertté (Cvetkováról még több kalandos részlet itt olvasható). Ő Kiss Szilárd élettársa – Kiss pár éve még a kormányzat fő-keletinyitója volt, hivatalos titulusa moszkvai agrárattasé, illetve keleti nyitásért felelős kormánybiztos volt. Számos balhés ügyben emlegették, ő volt a bedőlt Quaestor-csoport egyik  háttérembere, s az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet csődje kapcsán pedig még a nyomozóhatóságokkal is meggyűlt a baja.

Lénáról egyebek mellett ezt írta az Index: az asszony a hivatalos adatok szerint korábban az orosz mezőgazdasági minisztériumban, illetve a Rosszelkhoznadzorban, az Orosz Szövetségi Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeletben dolgozott agrárkutatóként, ilyen orosz állami múlttal lehetett később a moszkvai magyar vízumközpont vezetője. Azt minden szakértő forrás elképzelhetetlennek nevezte, hogy önmagában a vízumközpont üzemeltetése ne keltette volna fel az orosz titkosszolgálat figyelmét, és hogy Cvetkova orosz állampolgárként azt az ottani szolgálatok jóváhagyása nélkül vezethette volna.

Rádi Antónia

Címlapkép: Szijjártó Péter, Jelena Cvetkova és Tarsoly Csaba a vízumközpont megnyitóján Moszkvában, MTI-fotó

Megosztás