tudományos szabadság

A kutatásfinanszírozást einstandoló Palkovics miniszter havi 800 ezerért kutatott az MTA-SZTAKI-ban

A kormányeinstanddal fenyegetett MTA egyik legismertebb kutatóintézetének, a SZTAKI-nak dolgozott közalkalmazottként, havi 800 ezer bruttóért a leuralásban kulcsszereplő innovációs miniszter, Palkovics László. Ez még Palkovics június közepi vagyonbevallásában is jelen időben szereplő adat. A SZTAKI mostani közérdekű adatigénylésünkre adott válasza szerint a szerződés már nem él, államtitkárként azonban még minden bizonnyal ott is dolgozott a jelenlegi miniszter.

Palkovics László 2014-től emberminisztériumi államtitkár, 2016-tól kormánybiztos is volt, széles körű tevékenységei között mindenképpen volt átfedés a dátumok szerint – bár a kinevezések dokumentumainak dátumát (egyéb személyes adatokkal együtt) kitakartan bocsájtotta a rendelkezésünkre a SZTAKI.

A közalkalmazotti státussal járó mellékfoglalkozású jogviszonyra vonatkozó kinevezésből kiderül, Palkovicsnak az MTA SZTAKI AKE Rendszer- és Irányításelméleti Laboratóriuma számára kellett kutatómunkát végezni, feladata „irányításelméleti módszerek kidolgozása és alkalmazása a járműdinamikai problémák megoldására; évi 2 publikáció teljesítése” volt.

MTA-s forrásaink szerint ez elméletben nem jelenthetett problémát a jelenlegi miniszternek, aki szakterülete elismert tudósa.

Csakhogy, mint említettük, a dátumokat gondos kezek kitakarták, csak tippelni lehet (a szkennelt irat minősége, tipográfiája alapján), hogy a fenti feltételek a nekünk megküldött pakkból a legrégebbi keltezésű megállapodás részei voltak.

„Jelen levél mellékleteként megküldjük Önnek az MTA SZTAKI és Palkovics László miniszter úr közötti utolsó szerződés másolatát, annak módosításaival együtt. Az iratokon az Ön által meg nem ismerhető adatokat az Info. tv. 30.§ (1) alapján felismerhetetlenné tettük.” – ezt írta munkatársunknak a SZTAKI kommunikációs vezetője.

Életrajza szerint Palkovics 1994-ben lett a SZTAKI tudományos munkatársa.

A munkafeltételek utóbb – a nem tudni pontosan mikor kelt „utolsó szerződésben” foglaltakhoz képest „utóbb” – változtak, méghozzá úgymond a tudományos szabadság irányába.

Inzelt Péter akkori igazgató által szignált, Dr. Palkovics László tudományos tanácsadónak címzett „közalkalmazotti jogviszony módosítása” tárgyú levelét is megkaptuk. A formai kötöttségektől mentes, barátságos levélben ez áll:

„Kedves Laci!

Az Intézet vezetése úgy határozott, hogy a különösen kiváló külső szakemberek ne létező szervezeti egységek keretében dolgozzanak, mivel tőlük elsősorban az intézet egészének munkáját érintő szakértést (…) várjuk.

Ez a gyakorlatban a központi állományt és így a meglévő szervezeti egységektől való függetlenséget jelenti. Kutatási témádat magad választhatod meg, és számítunk az intézet egészét érintő feladatokban történő részvételedre is. (…)”

A SZTAKI Palkovics illetményét sem árulta el adatvédelmi okokból, ám ezt szerencsére ezt tartalmazza a miniszter idén június 13-án tett vagyonnyilatkozata. Ebben még hatályosként szerepel a SZTAKI-válasz szerint azóta megszűnt jogviszony, ami alapján havi 800 ezer forint bruttó jövedelem illette meg a jelenlegi minisztert (korábbi államtitkárt).

Palkovics már a negyedik Orbán-kormány innovációs minisztereként kapott szerepet a kormány és az MTA küzdelmeiben – ami papírforma szerint éppen a tudományfinanszírozásról szól.

Az MTA az állami költségvetésben önálló fejezetként szerepel, a szakmai irányítás pedig független köztestületé. Az MTA-törvény módosításával azonban a 40 milliárdos költségvetési támogatásból 28 milliárd, a szakmai feladatok forrása átkerült közvetlen állami kezekbe, történetesen Palkovics minisztériumához.

Rádi Antónia

Fotó: MTI/Soós Lajos

Megosztás