Egyéb

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

 

Mi a közös pont a közpénz-milliárdokkal gurigázó Rogán-szomszéd, Csetényi Csaba és az Egyesült Arab Emirátus új magyar kereskedőháza hátterében? A réges-régi szociközeli Xénia-mutyi például mindenképpen az. Az új kereskedőház potom 127 milliós szerződéssel dobbant. Persze, hogy a Quaestor-ügyig érnek a szálak.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

„Mi ez a téboly? Mi ez a frász? Ma estre ránk tör a Xénia-láz”énekli Szulák Andrea, a kilencvenes évek közepén erős állami és párthátszéllel tolt tévéműsor, az Űrgammák főszereplője. A húsz évvel ezelőtt is gagyinak tetsző űrdizájnú sorozat a köztévén futott az oktatási tárca támogatásával. A műsorra az akkor még MSZP-s Schmuck Andor szervezett ifjúsági tömegmozgalmat. Olyat, amiről nehéz volt eldönteni: politikai utánpótlás halászására szolgál vagy „csak” kisiskolások hülyítésével szerzett direkt-marketing adatbázis.

A célt mindenesetre az akkor ellenzéki Fidesz oktatáspolitikusa, Pokorni Zoltán, jelenlegi hegyvidéki polgármester firtatta annyira intenzíven, hogy a Schmuck-féle Xénia Láz Egyesület elnöke, Czégé Zsuzsa magánnyomozóval gyűjtetett adatokat rá. Pokorni egyébként annak idején azt is tudakolta, valósak-e a hírek a xéniások és a szervezett alvilág kapcsolatáról.

Czégé a xéniás időkben Csetényi Csaba felesége volt. Több filmes projekten is együtt ügyködtek, így az Űrgammákon is. Az azóta a Fidesz-idők közbeszerzési kegyencévé vált Csetényi ma sem tagadja meg a produkciót, legalábbis erről számolt be nemrégiben a HVG-nek.

Az Űrgammák gyártója a Félix Film Kft., mások mellett Czégé és Ferenczi István cége volt. Ferenczi jelenleg többek közt egy Strong&Unique Kft. nevű céget futtat Mazuk Tamással közösen.

Eközben egy bizonyos Strong&Unique LLC a MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. friss döntése nyomán lehetőséget kap az Egyesült Arab Emirátusokban magyar kereskedőház működtetésére egy 127 millió forintos szerződés alapján.

Az adófizetőknek milliárdokba kerülő, ám kétes közhaszonnal járó kereskedőház-bizniszről rengeteget írunk, a közelmúltban például ezeket a cikkeket:

Félmilliárd forinttal csökkenti alaptőkéjét, és 5 milliárd forintért újabb irodákat nyit a Nemzeti Kereskedőház

Hatmilliárdos gigaveszteség a Nemzeti Kereskedőháznál – de legalább közzétették

Közel 200 millió forintot vett fel egy állami sofőr a Quaestortól a csődbejelentés napján

Se diplomád, se nyelvvizsgád? Ha fideszes vagy, lehetsz Irán-szakértő a Magyar Nemzeti Kereskedőházban!

Bár a magyar Ferenczi-cég székhelye budapesti, a nyertesé pedig Dubajban található, egészen biztosan van átjárás a két vállalkozás között, a közbeszerzési közlemény ugyanis a Mazuk Tamást email-címét adja meg kapcsolatként.

A Strong&Unique-nak van honlapja is, ahol budapesti székhelyű mobiltelefion-disztribútorként mutatkoznak be. A magyar kft remekül pörög, a „híradás-technikai termékek, alkatrészek nagykereskedelme” 10,6 milliárd forint árbevételt fialt tavaly.

Mazuktól írásban kértük, oldja fel az esetleges ellentmondásokat: a magyar cég fogja-e üzemeltetni a kereskedőházat, vagy esetleg van már helyi klón, ha igen, utóbbinak kik a tulajdonosai. Válaszát várjuk.

Visszatérve kicsit a xéniás időkbe, érdemes megjegyezni, hogy a Ferenczi-Czégé-féle, 2010-ben felszámolással kimúlt Félix Filmnek volt egy LP Felix nevű leányvállalata, ami a „mmmÁmor” című erotikus tévésorozatot gyártotta. Ebben többségi tulajdonos volt a cég 2007-es felszámolásáig a már ekkor is Tarsoly Csaba nevével fémjelzett Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Rt. (később zrt).

Véletlen vagy sem, Czégé pedig asszisztensként dolgozott egy ideig, illetve személyes szálakon is kötődött Gát György producerhez, akiről éppen a tavalyi Quaestor-botrány nyomozásakor derült ki, hogy Tarsoly jó barátja, filmes projektjeihez a Quaestor nem kevés pénzt is adott:

Tarsoly-biznisz: Macskafogó 3D – a fideszes extanácsadó többet tudott?

A Quaestor neve a véletlenként értelmezhetőnél jóval többször merül fel kereskedőházas sztorikban. A Quaestornál parkoltatta a pénzét az MNKH, mint emlékezetes, ők voltak azok, akik még éppen hozzáfértek a jussukhoz a csődbejelentés előtt.

Tarsoly és cégcsoportja részt is vett a bizniszben: VTD o.o.o. néven maguk is működtettek kereskedőházat Moszkva elegáns Arbat negyedében – ebben 10 százalék erejéig alapító tulajdonos volt a botrányhős ex-agrárdiplomata Kiss Szilárd is -, illetve részt vettek az isztambuli intézmény üzemeltetésében is.

 

 

Mit hoz a sors, most ugyanezen a néven (VTD) futó cég kapott lehetőséget kereskedőház-üzemeltetésre Moszkvában, a szerződés értéke 260 millió forint. Egyelőre azonban a névazonosságon kívül nem találtuk jelét annak, hogy a két VTD között egyéb kapcsolat is lenne.

Utóbbi résztulajdonos-ügyvezetője Alekszandr Jevgenyevics Novozsilov. Erre a névre az internetes keresők egy egyetemi professzort mutatnak, ő informatikai elhárítást tanít Moszkvában a Nemzeti Nukleáris Kutatási Egyetemen.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás