Oktatás

Van tanárhiány vagy nincs? Írjátok meg nekünk a tapasztalataitokat!

A pedagógusok szakszervezete szerint 4-5 ezer tanár hiányzik a rendszerből, a KLIK szerint viszont nincs országos probléma. Elkezdtünk utánajárni a pontos adatoknak, és várjuk a leveleiteket, hogy a ti gyermeketek iskolájában mi a helyzet.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke július közepén a 24.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy összeomlás előtti állapotban van a közoktatás, mert néhány éven belül egyszerűen nem lesz, aki tanítson.

Július végén a HírTV számolt be arról, hogy a közigállás.hu-n akkor 2.781 tanári állás kínáltak, de ennél több betöltetlen pedagógusi állás lehet. Szűcs Tamás PDSZ-elnök azt nyilatkozta a csatornának, hogy a szakszervezet információi szerint 4-5.000 pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből.

Augusztus elején Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KLIK) új elnöke egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva beszélt a tanárhiányról. Hajnal szerint egy-egy tankerületben valóban van ilyen probléma, de nem országos a gond.

Augusztus közepén a Magyar Narancs írt arról, hogy a Jófogáson keresnek pedagógust az iskolák, és van olyan intézmény, ahova bármilyen szakos pedagógust felvennének. Közel két héttel később Hajnal Gabriella KLIK-elnök a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta, hogy „nyáron nincs értelme számokról beszélni”.

Mivel néhány nap múlva megkezdődik a 2018/19-es tanév, szeretnénk tisztán látni a témában.

A KLIK-től közadatigénylésben kértük ki, hogy hány pedagógus munkaviszonya szűnt meg az elmúlt másfél évben, és az EMMI Oktatási Államtitkárságának is küldtünk kérdéseket a betöltetlen állásokkal kapcsolatban.

Amíg a válaszokra várunk, szívesen olvasnánk a ti leveleiteket arról, hogy nálatok mi a helyzet. Kérjük, írjátok meg nekünk a [email protected] emailcímre, ha a ti gyermeketek iskolájában is tanárhiány van. Az intézmény nevét és pontos címét nem muszáj megadnotok, de a teljesebb kép megismeréséhez legalább a település vagy megye nevét szeretnénk tudni.

Zoli nevű olvasónktól az alábbi beszámolót kaptuk nemrég:

„Belvárosi iskolában a harmadik évének végén a lányom mindkét tanító nénije felmondott, egy év lett volna még alsóból. Kiváló, okos, gyermekszerető, kreatív tanítót vesztett el az állami oktatási rendszer az osztályfőnökkel, aki szeretett együtt dolgozni a szintén felmondott napközis tanító nénivel is.
A felmondások oka röviden összefoglalva a Klik és az iskolavezetés által együttesen okozott teher, az értelmetlen munkavégzési körülmények és a tanítói szabadság hiánya. A bejelentéskor a tanító néni és a gyerekek is sírtak, 9-10 éves gyerekekkel ezt nem könnyű megértetni, és mindenképpen fájdalmas, mivel nagyon szerették a tanítókat. Így most negyedikben két új tanító lesz, ötödikben megint új. Az eset az iskolában nem volt egyedi az évben: a párhuzamos osztály osztályfőnöke szintén váratlanul, a harmadik tanév után, az osztályát másik pedagógusnak átadva hagyta el az iskolát.”

Címlapkép: Rosta Tibor/MTI

Megosztás