Egyéb

Előállították Gyárfás Tamást a Fenyő-gyilkosság ügyében

 

Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt gyanúsítja a rendőrség, hogy megbízást adott Fenyő János médiacézár 1998-as meggyilkolására.

Tavaly október óta nyomoznak felbujtót keresve a húsz évvel ezelőtti utcai merénylet ügyében, Gyárfást – azaz a police.hu közleménye szerint „Gy. Tamást” – kedden állították elő. Őt és „P.”, azaz Portik Tamást emberölésre felbujtással gyanúsítják.

Az Átlátszó korábban, a Hosszú Katinka affér kapcsán részletes portrét közölt rendszereket és kormányokat túlélő, évtizedeken át nagy befolyású Gyárfásról, ismertetve a Fenyő Jánossal való régi konfliktust is:

Velünk élő nyolcvanas évek: Gyárfás Tamás portréja

Mint 2016-os cikkünkből is kiderül, az, hogy Gyárfás nevét most Fenyőével együtt említik, méghozzá rendőrségi közleményben, nem okoz különösebb meglepetést. Az ellenben igen, hogy ennyi év után egyáltalán eljutott odáig a nyomozás, hogy nem csak tettest, de vélelmezett felbujtót is fogtak.

A hírt pár órával a rendőrségi közleményt megelőzve a kormány-közeli Pesti Srácok jelentette meg. Ők azt írják, a nyomozók szerint Gyárfás bízta meg Portikot, hogy likvidálja Fenyőt, állítólag hangfelvétel is bizonyítja a Nemzeti Nyomozó Iroda elméletét. Az elkövetőként már elítélt szlovák bérgyilkost, Jozef Rohacot a rendőrök szerint Portik bízta meg.

Fenyőt 1998 februárjában a budai Margit utcában gyilkolták meg, amíg autójában várta, hogy zöldre váltson a közlekedési lámpa. A VICO-médiabirodalmat – benne például a Népszavával – uraló Fenyő konfliktusos ember volt, Gyárfás csak egyike volt azoknak, akikkel nézeteltérése támadt az üzleti életben.

Ők ketten a kisebb megszakításokkal évtizedeken át a köztévén sugárzott reggeli közéleti műsor, a Nap TV jogain különböztek össze. Némi leegyszerűsítéssel Fenyő le akarta nyúlni az aranytojást tojó tyúkot Gyárfástól, de állítólag később meg nem támadási megállapodást kötöttek.

Rádi Antónia

Megosztás