Egyéb

A kormány honlapján megjelent hírekből összeollózott tanulmányt vett Lezsák Sándor 200 ezer forintért

 

A Lezsák által vezetett szervezet ifjúsági tagozatának egyik elnökségi tagja bemásolta egy dokumentumba a Digitális Jólét Programról megjelent híreket. 100 oldalból legalább 90 oldalt ezek tesznek ki a Bosnyák Dániel által leadott „tanulmányban”.

Novemberben kiderítettük, hogy az Országgyűlés fideszes alelnöke az elmúlt három évben 24 tanulmányt rendelt különböző témákban összesen 5,4 millió forintért. A közpénzből fizetett dolgozatok között megtalálható Földi László eszmefuttatása a migrációról, és Lezsákhoz kötődő emberek változatos művei.

Előzmények

Zarándokturizmusról, Kiskunfélegyháza pártidentitásáról, és a Homokhátság vízutánpótlásáról is rendelt tanulmányokat Lezsák

A kaszárnyák kifosztását, fegyveres önvédelmet indítványoz Földi László az Országgyűlés alelnökének készült tanulmányában

A fentiekhez hasonlóan közadatigénylésben kértük ki az Országgyűlés Hivatalától “A Digitális-jólét program alkalmazásának lehetőségei a gyakorlatban” című tanulmányt is.

Bosnyák Dániel 200.000 forintot kapott a 100 oldalas műért (oldalanként 2.000 Ft), ami önmagában – és pláne a tanulmányírás területén – nem  kirívó összeg, de másolásért kicsit soknak tűnik. Ugyanis a 100 oldalból nagyjából 90-et MTI-hírekből és a kormany.hu-n megjelent tudósításokból ollózta össze a szerző.

Nem csak idézgetett egy kicsit innen-onnan, hanem teljes egészében és szó szerint átvette a hivatalos híreket. Bosnyák olyan buzgósággal nyomogatta a CtrlC+CtrlV-t, hogy még a cikkek eredeti megjelenési időpontját is bemásolta a Lezsáknak írt “tanulmányba”.

Bosnyák Dániel nem akarta eltitkolni, hogy nem minden oldal a saját munkája: rögtön a dolgozata elején közli, hogy “Az írásomban összegyűjtöttem és egy dokumentumba foglaltam az összes cikket és hírt kép és videó nélkül, amely a DJP (Digitális Jólét Program – a szerk.) honlapján megjelent egészen 2017. augusztus 18-ig. Ezek közé a cikkek közé kelve írom meg gondolataimat és javaslataimat sokszor mint egy fajta (sic!) reakció vagy mint kiegészítése esetleg értelmezése az adott cikknek.”

Bosnyák pár cikk közé valóban írt néhány sort, de legtöbbször megszakítás nélkül követik egymást a bemásolt hírek arról, hogy éppen hol mit mondott és csinált a DJP felelőse, Deutsch Tamás, és egyéb illetékesek.

 

Bosnyák Dániel saját mondatai bevezetővel, összegzéssel és nagy jóindulattal sem tesznek ki 10 oldalnál többet a 100-ból. Legalább 90 oldal kopipészt a 200 ezer forintos tanulmányban, amit Lezsák a köz pénzéből rendelt.

A dolgozatot író Bosnyák Dániel a Lezsák által vezetett Nemzeti Fórum ifjúsági tagozatának, az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért (IKoN) elnökségi tagja.

A „tanulmány” itt olvasható.

Erdélyi Katalin

Megosztás