Egyéb

Állami támogatások: első fokon megnyertük az adatpert az EMIH-hel szemben

 

Nagy meglepetés az alperes EMIH-et sem érhette azzal, hogy a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett első fokú ítéletében kötelezte a Hitközséget, hogy 15 napon belül és költségtérítés felszámítás nélkül adja ki a magyar állami, uniós vagy önkormányzati forrásból származó támogatások alapadatait, úgymint a támogatás összege, célja, ideje és forrása.

Előzmények

A kétmillió forintos kérdés: mennyi közpénzből finanszírozott támogatást kapott az Egységes Magyar Izraelita Hitközség?

Fantomtulajdonosok a kormányfüggetlen médiában: kik állhatnak a 168 óra megvásárlása mögött?

Likviditási válság a 168 óránál – ki áll valójában a Brit Média Kft. mögött?

Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába

Mint megírtuk, a tavaly nyár óta húzódó ügyben a Hitközség számos trükköt bevetett, hogy megakadályozza, vagy legalábbis késleltesse az adatok kiadását. Az utolsó tárgyalási nap előtt nem sokkal arról értesítettek, hogy 420 órát vesz igénybe előállítani a kért adatokat, és ez nekünk 2,5 millióba fog kerülni.

A két hete megtartott utolsó tárgyaláson azonban az alperes Hitközség semmivel sem tudta alátámasztani ezt a költségigényt, csak egy ajánlatot mutatott be, amit az EMIH könyvelője adott – igaz, olyan feladatokat is tartalmazott az ajánlatkérés, amelyeknek semmi köze nem volt az adatigényléshez.

A tárgyalás legkínosabb pillanatában az EMIH jogi képviselője súlyos dilemma elé került: vagy azt kellett volna mondania, hogy a hitközségnek nincs összesített adatbázisa a kapott támogatásokról – ebben az esetben valóban heteket kell turkálni a könyvelési anyagokban, viszont ez a trehányság nem vet túl jó fényt a hitközségre -, vagy be kellett volna ismernie, hogy teljesen megalapozatlan a 2,5 milliós követelés.

Ráadásul azt sem sikerült nemhogy bizonyítani, de legalább bemutatni, hogy mire is alapozzák azt. Ezek után az eljáró bíró berekesztette a tárgyalást, és közölte, február 15-én kihirdeti az ítéletet – ez, a várakozásunknak megfelelően, teljes mértékben a mi álláspontunkat fogadta el.

Az EMIH szokásához híven elsősorban kommunikációs problémaként kezelte az ügyet, így néhány nappal korábban közzétett egy listát a per tárgyát képező adatok egy részével – az már ízlés kérdése, hogy az egy éve tartó ravaszkodás és taktikázás és sunnyogás után miként értékeljük a Hitközség gesztusát, amivel az ítélethirdetés előtt egy pdf-táblázatban nyilvánosságra hozta az elmúlt három év támogatásainak adatait.

A táblázatban szereplő adatok szerint a zsidó közösségektől elvett ingatlanok megváltásaként járó örökjáradék, és a felajánlott egyházi adóegyszázalék nélkül is közel 2 milliárd forinthoz jutott a Hitközség – ez alapján az EMIH nagyságrendileg ugyanakkora támogatást kapott, mint a nagy rivális Mazsihisz.

A Mazsihisztól is kikértük ugyanezeket az adatokat, és néhány napon belül meg is kaptuk, ráadásul kereshető formában; továbbá kérés nélkül közölték a legnagyobb taghitközségnek, a budapestinek külön juttatott támogatások adatait; ez azonban összesen alig több mint 300 millió forint.

Ez az összeg, az összeg nagysága önmagában is megmagyarázza, miért lehet Köves Slomó vezető rabbi annyira hálás, hogy egy kormánypárti képviselőjelölt kampányában aktív szerepet vállalt. Az EMIH ugyanis a leginkább egzakt támogatói létszámadatok, vagyis az egyházi egyszázalékos felajánlások alapján kevesebb mint harmadannyi aktív támogatót tud felmutatni, mint a Mazsihisz (2571 vs 8025), vagyis

egy főre nézve bő háromszor annyi támogatáshoz jutott, mint a Fidesszel kevésbé partner hitközségi szövetség.

Ami pedig az EMIH honlapján, egy hárombetűs szavacska mögé elrejtett táblázat adatait illeti, a Hitközség ezzel még korántsem tett eleget az adatigénylésnek.

Tavaly nyáron ugyanis nemcsak a Hitközségnek közvetlenül juttatott támogatások adatira, hanem az EMIH tulajdonában álló gazdasági társaságok, illetve az irányítása alatt működő egyéb szervezeteknek nyújtott támogatások adataira is rákérdeztünk – márpedig ha csak néhány számot ismerünk, nyilvánvaló lesz, hogy az igazán nagy támogatási összegek ezekhez kerülnek.

Az EMIH többségi tulajdonában álló Quality Poultry Baromfifeldolgozó Kft. a Hitelbiztosítéki Nyilvántartás szerint például 2 milliárd forintot meghaladó hitelt kapott az Eximbanktól, de ugyancsak innét lehet tudni, hogy a Magyar Fejlesztési Bank 1,1 milliárd forinttal támogatta a Zsigmond Király Főiskolát üzemeltető ZSKF Fenntartó Kft. megvásárlását.

Vagyis csak ebbe a két társaságba invesztált a magyar állam 3 milliárd forintot, ez önmagában is a másfélszerese a Hitközségnek közvetlenül nyújtott támogatásoknak.

„(…) a teljes transzparencia érdekében a következő hetekben létre fogunk hozni egy internetes felületet, amelyen az összes ilyen bevételünket fel fogjuk tüntetni.” – nyilatkozta néhány hete Nógrádi Bálint, az EMIH gazdasági igazgatója.

Igaz, hogy az internetes felületből végül egy pdf-fájl lett, de az adatok egy része legalább kint van. Most tehát arra a kérdésre várunk választ, hogy mely gazdasági társaságokban tulajdonos az EMIH, és ezek összesen mennyi állami támogatást kaptak.

Becker András

Megosztás