Egyéb

A Nemzeti Védelmi Szolgálat is érdeklődik a 600 millió forinttal megrövidített kötvénykereskedő cég ügyében zajló nyomozás iránt

 

Még mindig keresi a rendőrség azokat, akik áprilisban állítólag kirabolták az Arton Capitalt. Az állami program márciusi leállításáig letelepedési kötvényekkel kereskedő cégtől a hírek szerint elloptak egy páncélszekrényt, benne több mint félmilliárd forintnyi euróval. Az Átlátszó úgy értesült, hogy már a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) munkatársai is figyelik a BRFK ezügyben zajló nyomozását. Nem tudni, miért: vajon azért, hogy kiderítsék, miért nem kerítették még kézre a tetteseket, vagy azért, hogy felgyorsítsák a munkát? Ezekre a kérdéseinkre a BRFK nem válaszolt.

A rendőrségen minden héten összegzik a letelepedési kötvényekkel kereskedő cég, az Arton Capital belvárosi irodájában történt áprilisi betörés ügyében folytatott nyomozás fejleményeit. Az Átlátszó információi szerint az eljárásba megfigyelőként a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) is bekapcsolódott. Mivel a belső elhárításnak is nevezett szerv nem folytathat nyílt nyomozásokat, felmerül a kérdés, hogy vajon mire kiváncsiak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkájában.

A nem mindennapi bűnügyről több cikket közölt már az Átlátszó. Mintegy fél évvel ezelőtt, április 7-éről 8-ára virradóra ezelőtt ismeretlenek betörtek az Arton Capital letelepedésikötvény-kereskedő cég VI. kerületi, Hajós utcai irodájába. A történtekre azonban csak két hónap múlva derült fény. A sajtóban megjelentek szerint a tettesek elvittek mintegy 600 millió forint értékű eurót, illetve egy szervert rajta fontos adatokkal, a kötvények dokumentációjával.

Szokatlan, hogy ekkora összeget tartanak egy irodában, és az is, hogy állítólag hétvégére hagyták ott ezt a pénzt. Az is furcsa, hogy nem szólalt meg a riasztó. Így felmerül a kérdés, hogy vajon ki és honnan tudott az irodában lévő nagy összegről, illetve miként hajtotta végre a betörést. Azért is különös, hogy nagy összegű készpénz volt az irodában, mert a kötvénybiznisz ügyfelei utalással rendezik a kötvényvásárlást.

A kényes kérdések mellett olyan elméletek kezdtek terjedni, melyek szerint önbetörés történhetett, mert alibi kellett ahhoz, hogy a hatalmas összeget így tüntessék el, vagyis írják le. Ezt a verziót erősítették azok az értesüléseink, amelyek szerint a nyomozók a titkos adatgyűjtések során semmilyen kapcsolódási pontot nem találtak általuk ismert betörő bandákkal, valamint az ebben a szakmában elismert zárfeltörőkkel, széfek felnyitásához értő profikkal.

Rendőrök és volt nyomozók érdeklődésünkre azon véleményüknek adtak hangot, hogy ilyen profi munka csakis valamelyik titkosszolgálat műve lehetett. Akadt olyan forrásunk is, aki ezzel nem értett egyet, mert szerinte ezeknek a szervezeteknek az érdekeit az szolgálta volna, hogy az akciót a legnagyobb csendben hajtsák végre és a nyilvánosság ne szerezzen róla tudomást. Ráadásul a titkosszolgák nem vitték volna el a szervert, hanem csak letöltötték volna arról az adatokat.

Miután az eset nyilvánosságra került, az sem maradt titokban, hogy a rendőrség nagy elánnal fogott neki a történtek felderítéséhez. Az Index szerint 1300 embert hallgattak meg a rendőrök, akiket többek között az érdekelt, hogy látott-e bárki széfet cipelő embert a környéken azon az éjszakán. A 444 szerint a nagy hévvel zajló nyomozás oka a letelepedésikötvény-üzlet politikai vetülete lehet, vagy az Arton Capitaltól elvitt papírok fontossága. Az is lehet, hogy a rendőrök kiemelt figyelmének okát a kötvénykereskedő cég hátterében meghúzódó valódi tulajdonosok személyében kell keresni.

Ugyanakkor a letelepedésikötvény-kereskedelem politikai háttere nem tett jót a nyomozásnak, ugyanis a rendőröket már maga a munka is leterhelte, és a politikai szállal ráadásként kellett foglalkozuniuk. És mivel az Arton-betörés kényes politikai vonatkozásaitól a nyomozók igencsak tartanak, nem is nagyon vizsgálódtak ebben az irányban. Pedig a nyomozásnak arra is ki kellene terjednie, hogy a cég ügyletei mögött milyen politikai érdekek húzódhatnak meg.

Mindettől függetlenül az Átlátszónak nénány egykori nyomozó már korábban kifejtette: nem tudják, hogy a BRFK  munkatársai egyáltalán elkapják-e majd a tetteseket.

A rendőri testület kommunikációs osztályától nem kaptunk válaszokat az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre. Arra voltunk kiváncsiak, hogy miért érdeklődik az NVSZ a nyomozás iránt, az NVSZ munkatársai milyen jogszabály alapján járnak el az ügyben, és mik a feladataik. Emellett rákérdeztünk a nyomozás jelenlegi állására is, hogy a BRFK rendőrei jelenleg milyen nyomozati cselekményeket végeznek, és hogy van-e már gyanúsítottja a rejtélyes betörési ügynek. Amint ezekre érdemi válasz érkezik, közreadjuk.

Az NVSZ módszereit egyébként már többször érte kritika. Így Magyar György ügyvéd 2016-ban bejelentette, hogy ügyfelével, a Blikk munkatársával együtt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert szerintük az újságíró titkosszolgálati módszerekkel való lehallgatása nem volt törvényes.

Az Átlátszónak a közüzemi szolgáltatók megrövidítésével vádolt Galambos Lajos trombitaművész azt mondta el, hogy az NVSZ munkatársai szembe akarták fordítani a volt vezető védőjével, ugyanis  amíg előzetes letartóztatásban volt, többször megkeresték őt azzal, hogy tegyen az illetőre terhelő vallomást.

A letelepedésikötvény-program 2013-ban indult Rogán Antal ötlete alapján, az azt lehetővé tevő törvényi szabályozást pedig egy Rogánnal jó viszonyt ápoló ügyvédi iroda dolgozta ki. A kötvények eladásával közvetítő cégeket bíztak meg, és a főleg offshore hátterű jelentkezőket az országgyűlés gazdasági bizottsága választotta ki, amelynek Rogán volt az elnöke.

Az Átlátszó 2015 márciusában írt arról, hogy egy volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket. A 2013. májusban alapított Arton Capital Hungary Kft. tulajdonosai között Milen Keremedzsieven kívül megtalálhatjuk Vladimir Nikolov Kolevet és Armand Artont is, velük együtt működtetik az Invest BG Partners nevű céget is, illetve ott vannak az Arton-birodalomhoz tartozó EU Capital Partners menedzsmentjében is.

Az Arton Hungary negyedik tulajdonosa Balogh Radosztina Veselinova, aki egy másik cégben, a Caravel Hungary Kft.-ben is tulajdonostárs egy bolgár állampolgárral. Az Arton és a Caravel ugyanarra a címre van bejegyezve. Az Arton és a többi közvetítő 3 év alatt több, mint 100 milliárd forintot kaszáltak a letelepedési kötvény bizniszen.

Kapcsolódó cikkeink

Külföldi titkosszolgálatok akciózhattak vagy önbetörés történhetett az Arton Capitalnél volt rendőrök szerint

Nincs gazdája az Arton Capitaltől elvitt százmillióknak, erősödött az önbetörés verziója az ügyben

Nem tudja az ÁKK, kivel szerződött az államkötvények eladására

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég

Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán

Volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket

Belize-i offshore céggel is üzletelt a Habonnyal összefüggésbe hozott letelepedésikötvény-bróker

Letelepedési kötvény: a „jó bevándorlók” pénzt hoznak az offshore-konyhára

Trükköznek a letelepedési kötvénnyel: 60 milliót szakíthatnak letelepülőnként

Újabb cég árulhatja a magyar letelepedési kötvényt Ázsiában

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Csikász Brigitta

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a BRFK azt válaszolta a kérdéseinkre, hogy „a Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozást a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény rendelkezései alapján folytatja. Mivel a büntetőeljárásról szóló törvény olyan rendelkezést, hogy „figyelemmel kísérés” nem ismer, így az erre irányuló kérdése értelmezhetetlen.”

Megosztás