Egyéb

Havi 700 ezer forintot keres a fakocka-konteó kiagyalója főtanácsadóként Tarlósnál

 

Havi bruttó 700 ezres fizetéssel és évi 200 ezres cafetériával honorálja Földi László ex-hírszerzőtisztet a budapesti Főpolgármesteri Hivatal – derült ki a közérdekű adatigénylésünkre adott válaszból. További kutakodásunkból pedig az is, hogy ismét különös, belügyes kötődésű szakemberek sertepertélnek a fővárosnál.

Háttérhalatom! – többször is hivatkozik ebben a szürreális interjúban rá Földi László, a Főpolgármesteri Hivatal főtanácsadója, biztonsági szakreferense. A Demokratának augusztus végén adott interjúját több média kiszúrta már, de érdemes újra olvasni, azoknak mindenképpen, akik immunisak a szekunder szégyenérzetre: minden szava kincs.

A másodlagosan koherens elméletek lényege, hogy a Háttérhatalom, amelynek Soros György is csak a „kifutófiúja”, az NGO-k és a média pedig az eszközei, európai polgárháború kirobbantására készül.

A 3-as metrós fakockagate Földi szerint csak egy a baljós előjelek közül: a háttérhatalmasok az infrastruktúrát támadják majd, a következő attakra „szinte bárhol számítani lehet”, vízellátásban, gázellátásban, szemétszállításban.

Az Átlátszó 2015 őszén megjósolta: az akkoriban biztonságpolitikai szakértőként haknizó Földinek hamarosan új elfoglaltságra lehet szüksége, vállalkozásai ugyanis nem hozták meg a várt pénzügyi eredményt. Ekkor portrécikkben mutattuk be Földit, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatóját, majd az első Orbán-kormány által közpénzekkel tömött és zavaros akciókban foglalkoztatott biztonsági vállalkozót:

Simlis ügyek hosszú sora szegélyezi a Merkel távozását szorgalmazó egykori hírszerző pályafutását

Igazunk lett, az idén év elejei hatállyal Tarlós István főpolgármester, pontosabban a budapesti Főpolgármesteri Hivatal leigazolta Földit.

A foglalkoztatás pontos feltételeit közérdekű adatigénylésben kértük a fővárostól. A válasz szerint Földi köztisztviselői szolgálati viszonyban tevékenykedik önkormányzati főtanácsadóként, közigazgatási és biztonsági szakreferensként, egészen addig, amíg Tarlós is hivatalában van. Mindezért havi bruttó 700 ezer forintot és évi 200 ezres cafetéria juttatást kap.

Megtartotta ugyanakkor tulajdonrészét az MKM Bioenergia Szolgáltató Zrt.-ben, bár a cég nem egy aranybánya, tavaly sem termelt árbevételt. A zrt-ben 2008-2011-ben igazgatósági tag volt a Földivel azonos címen lakó Földiné Gera Marie.

A moszkvai Lomonoszov Egyetemen jogot tanult Gera Marie-ról róla az Index írt a Rogán Antal szürke eminenciásáról, Kertész Balázsról szóló cikkében. Gera és Kertész idén márciusban végelszámolt cége – amelyben érdekelt volt még Bánki Erik fideszes politikus hozzátartozója is – roszatomos dolgozókat üdültetett Harkányban.

Az asszony a cikk szerint a kétezres években a Mol Nyrt. oroszországi lobbistájaként tevékenykedett, s egyéb felsőbb politikai nexusokat is ápolt. 2015-2016-ban a miniszterelnöki kabinetiroda foglalkoztatta kommunikációs tanácsadásra, korábban, 2013-2015-ben pedig a Fidesz parlamenti frakciójának készített sajtófigyeléseket, illetve munkálkodott az Egységes Oroszország Párt (Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja) és a Fidesz képviselőcsoportja protokolláris kapcsolatfelvételén.

Földiék azóta váltak, a volt hírszerzőtiszt újabban Földi Kovács Andrea tévés műsorvezetővel bukkan fel és haknizik is – egyebek mellett háttérhatalomügyekben például.

„A titkosszolgálat egy aljas valami. Lop, csal, hazudik, ha kell, gyilkol. Hogy megvédje az országot” – fejtette ki például Földi a Földi Kováccsal közös szekszárdi „Léleképítő” előadáson ars poeticáját.

Ismerői szerint éppen jókor jött Tarlósék megbízása, Földinek ugyanis nem futott a legjobban a szekér az utóbbi években. Csakhogy ami először nyugalmas sportállásnak tűnt, kiderült, egyre kevésbé az.

Városházi berkekben otthonosan forgó forrásaink szerint Földi kezdettől komolyan veszi a szerepét, sőt, újabban úgy fest, mintha Tarlós is osztaná az elméleteit. Erre enged következtetni legalábbis, hogy a főpolgármester szintén beleállt a metróajtó-blokkoló fakocka elméletbe.

Földi befolyását kifejezetten a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) vezetője, a korábban Tarlós-bizalmasként emlegetett Pető György rovására erősítette a Városházán. Pető valaha szintén BM-es volt, Tarlós óbudai polgármestersége idején pedig MSZP-s színekben volt a kerület második embere. A Pető által vezetett fővárosi tulajdonú Fővárosi Biztonsági Iroda Közhasznú Nkft. augusztus végén végelszámolással megszűnt.

Az FBI-nak is nevezett Fővárosi Biztonsági Iroda Nkft-ben is fb-tag volt 2010-2011-ben – akárcsak pár évvel később a másik bulvár-biztonságpolitikus, Nógrádi György – bizonyos Zsolnai József. Forrásaink szerint ő is a Földi-Pető váltás egyik nyertese lehet a fővárosi biztonsági ágazatban.

Zsolnai – Tarlóshoz és Petőhöz hasonlóan – szintén Óbudából érkezett: polgári védelmi parancsnok volt a III. kerületben. BM-es megbecsültsége jottányit sem csökkent a jelek szerint: Pintér Sándor belügyminiszter tavaly léptette elő nyugállományú tűzoltó ezredessé.

Zsolnai 2011 óta a fővárosi érdekeltségű Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. fb-tagja. Ennek a cégnek az ügyei is bekerültek újabban Földi érdeklődési körébe, ezt állítják városházi bennfentesek.

Zsolnaival ápolt jó kapcsolatokat Jártas Antal üzletember, akinek cégéről az N1TV-Alfahír duó derítette ki, hogy történetesen éppen az FKF egyik szerződéses tanácsadója volt. Jártast szintén az „újbelügyes” fővárosi csapathoz kötik forrásaink.

Zsolnai és Jártas 2011-ben együtt munkálkodtak például a 2014-ben megszüntetett, állami tulajdonú OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség NKft.-ben. Jártas azóta szintén BM-közelbe zsilipelt: adatfeldolgozási és értékelési felügyelőként tevékenykedik Bakondi György kormánybiztosságán a katasztrófavédelemnél.

Nem Földi az egyetlen abszurd szereplő a fővárosnál és szatellitcégeinél. Reaktiválták a BKV 2008-2011-es vezérigazgatóját, Kocsis Istvánt is.

A kormányfüggetlenül örökös iparági vállalatvezető és oroszügyi kijáróember Kocsis a közlekedési vállalat sportklubjának, a BKV Előre SC-nek az elnöke. Ő és az elnökség, szép számban szintén BKV-közeli tagjai egyébként társadalmi munkában látják el a feladatot. A BKV tavaly több mint 90 millió forint támogatást nyújtott a klubnak.

Rádi Antónia

Megosztás