Egyéb

Megijedtek Vágó Gábortól, levették a mutyit a napirendről Velencén

 

Sebtében hívta össze a polgármester a rendkívüli testületi ülést Velencén. A helyi építési szabályzatot úgy módosították volna, hogy az többek között a jegyző építkezésének is kedvezzen. Megjelentünk kamerával, interjút kértünk, és egy kisebb tanácskozás után levették a közfelháborodást tárgyát képező napirendi pontot az ülés napirendjéről. 

Az Átlátszó velencei forrása kétségbeesett üzenetet küldött július 24-én este, hogy aznap délután hívta össze Koszti András polgármester a velencei önkormányzat rendkívüli testületi ülését másnap reggel kilenc órára. Mivel a napirendi pontok között olyan ügyek is voltak, melyekkel már foglalkoztunk, így elmentünk a testületi ülésre.

Amikor megjelentünk a testületi ülés előtt negyed órával, interjút kértünk a polgármestertől, és a jegyzőasszonytól. A jegyző csak pár kérdésünkre válaszolt, a polgármester elhárított minket. Majd a kettejük tanácskozásához csatlakozott az alpolgármester is. A testületi ülés kezdetén az alpolgármester javasolta a leginkább botrányosnak ígérkező napirendi pont levételét, amit kisvártatva meg is szavazott testület.

 

Megijedtek Vágó Gábortól, levették a mutyit a napirendről Velencén from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A napirendi pontok között a leghangsúlyosabbnak a helyi építési szabályzat módosítása ígérkezett. Az egyetlen önkormányzattól független helyi nyilvánosságban, a Velence a Miénk! Facebook csoportban nagy közfelháborodás volt számos pont kapcsán.

A helyi építési szabályzat módosításának alapjául szolgáló előterjesztést felelős tervezőként az az Ertl Antal jegyzi, aki ezzel párhuzamosan a jegyzőasszonyhoz, Szvercsák Szilviához kapcsolható háznak az építkezésénél is a tervező volt. A szabályzat módosítás a jegyzőhöz kötődő telken lévő építkezést is érinti. Nagyobb beépítési hányadot, illetve magasabb épületet engedélyezne a testület a Bogrács utcai ingatlannál.

Az építési magasság azért is fontos, mert így válik elérhetővé a Velencei-tóra néző panoráma a jegyzőasszonyhoz kötődő új házban.

A Vörösmarty-pince is érinti a helyi építési szabályzat módosítása. A műemléki védelem alatt álló történelmi jelentőséggel bíró (Vörösmarty Mihály több versét is itt írta ) épületről már cikkezett az Átlátszó.

Amint akkor megírtuk, hogy az interneten megtalálható jegyzőkönyv is alapján – a képviselő-testülettől a polgármester révén maga L. Simon László kérte, hogy mondjanak le az ingatlan elővásárlási jogáról, hogy azt a Gros Ventres Kft. megvásárolhassa. Most akként tervezik módosítani az építési szabályzatot, hogy a pince ingatlanjára egy 7,5 méter magas épületet is lehessen felhúzni egyötödös beépítési hányaddal.

Ha valóban elkezdődik egy ilyen nagy építkezés, a műemléki jelleg is veszélybe kerülne.

Ez az a pince egyébként, ahol egy borkóstolón elsőként említette a polgármester a térség vezető borászatai között L. Simon László borászatát. Talán nem véletlenül ezért is kapták meg L. Simonék pár üveg borért cserébe a Velence névhasználatot a testülettől.

Az Átlátszó korábbi cikkei a velencei ügyekről

L. Simon László cége néhány palack borért megkapta a Velence kifejezés névhasználati jogát

L. Simon László segítségével szerzett műemléki pincét, és már túl is adna rajta

Államtitkárként megbukott L. Simon, de a Velencei-tónál még számítanak rá

267 millió forint uniós támogatás L. Simon László kiadójának vidéki kastélyára

Újabb zavaros cégügy L. Simon László körül

Közpénzből szépülhet L. Simon László kiadójának eladó kastélya

Kis híján elsimonozta tóparti telkét a velencei önkormányzat

A legnagyobb felzúdulást a helyiek körében a közvetlenül a tóparton található volt Ifi szálló épületére vonatkozó a módosítás okozza. Itt 15 méter magas épületeket lehet majd felhúzni feles beépítési hányaddal. Ez olyan mértékben változtatná meg a táj képét, hogy az az idelátogató turisták számára is észrevehető lenne.

A terület egyébiránt annak a Kenyeresház Kft-nek az érdekkörébe tartozik, amelyről már írtunk 2015-ben egy másik tóparti telekügylet kapcsán. Akkor úgy tűnt, hogy meghiúsul a furcsa és bonyolult ügylet, de aztán mégis áttolta a polgármester a testületen.

 

velence vis

 

A 2017. augusztus 10-ei rendkívüli testületi ülésre ismét behozták ezeket a napirendi pontokat.  

Vágó Gábor

Megosztás