Egyéb

Tőkecsökkentés Kovács „Bankár” Gábor az állammal üzletelő cégében

 

Részben veszteségrendezést szolgál a Kogart-csoportba tartozó Ybl-Villa Rendezvényház Kft. tőkecsökkentése – áll a cég közleményében. Ez az a vállalkozás, amitől az állam nemrégiben 1,4 milliárdért villaépületet és ingóságokat vett, majd negyedmilliárdért műkincseket rendelt. A cég üzletrésze a Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitelbank 270 millió forintos hitelének fedezete.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Ruppótlan oligarchának tűnik továbbra is a Bankár-Kogart-csoport frontembere, Kovács Gábor, bár a helyzet mintha javulna. Az állam és holdudvara eddig rendre mentőövet dobott a cégbirodalomnak. Kovácsot valaha Horn Gyulához, most Lázár Jánoshoz kötik a politika boszorkánykonyhájában otthonosan forgolódók.

368,8 millió forinttal csökkenti 1,3 milliárdos törzstőkéjét az Ybl-Villa Rendezvényház Kft. – tette közzé a kft a Cégközlönyben. A tőkeleszállítás összegéből 73 millió forint veszteségrendezést szolgál, a maradék pedig „a saját tőke más elemeinek növelését”.

Az Ybl-Villa Rendezvényház tavaly – több veszteséges év után – pont nyereséget termelt 61 millió forint erejéig. Ezé a cégé volt az Ybl-villaként emlegetett Budakeszi úti neoreneszánsz palota, amelynek megvásárlására tavaly decemberben 1,4 milliárd forintot különített el határozatában a kormány. Tavasszal pedig a közbeszerzési közleményből lehetett értesülni arról, hogy a kft-től versenyen kívül vesz a Miniszterelnökség 254,5 millió forintért „szobrokat, szőnyegeket, bútorokat és egyéb tárgyakat”.

Az Ybl-Villa Kft. tulajdonosának, a Kogart-Ház Kft.-nek üzletrészét március óta a Szemerey Tamás érdekeltségében álló NHB Növekedési Hitelbank jelzáloga terheli, a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a biztosított követelés 270 millió forintnyi tőketartozás.

A kilencvenes években sikeres spekulánsként, vállalati reorganizátorként indult, majd off-shore-lovaként is emlegetett, újabban az energiaátadó ezotéria felé fordult Kovács nevével fémjelzett cégcsoporttal az utóbbi időben aktívan üzletel a NER, festményeket és kolostorépületet is vettek a környezetéből:

Ezotéria-hívő moszkovita bankár a rezsim zsoldjában – Lázár menti meg a Kogart tulajdonosát?

Welsz Tamás, Kovács Gábor és egy rosszhírű lett bank is üzletelt a Lavecóval

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben

Tovább tömik pénzzel Lázárék a moszkovita energiagurut

282 millióért vett festményeket a Várba a Miniszterelnökség

A sok segítség a jelek szerint meg is hozta az eredményt. A szövevényes cégbirodalom központi vállalkozásának tűnő Bankár Holding Zrt. évek óta tartó veszteséges működés után tavaly szerény, 3,5 milliós profitot ért el. Üzemi eredménye pedig csinos, 6,5 milliárdos tétel volt. Igaz, a cég kötelezettségei is csaknem fillérre ennyit tettek ki.

Rádi Antónia

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás