Egyéb

Tavasszal meglódult a felcsúti kisvasút utasforgalma – friss adatok az utasforgalomról

 

Közadatigénylésben kértük és kaptuk meg a Pancho Arénát az alcsúti arborétummal összekötő kisvonat elmúlt fél évre vonatkozó jegyeladási adatait. Január 21. és április vége között 50 napon senki nem vett jegyet, május eleje óta azonban legalább napi 10 utas van. A kimutatásban gyakoriak a 100-600 közötti számok, de a rekord március 4-én volt: akkor 1.280 jegyet adtak el a felcsúti kisvasútra.

Július elején írtuk meg, hogy a felcsúti kisvasút 2016. április 30-i indulása óta 2017. január 20-ig átlagosan napi 113 jegyet adtak el rá. Ebben az időszakban 53 napon senki nem vett jegyet, de hét napon utasok nélkül is közlekedtek a vonatok.

Ezután egy újabb adatigénylésben a fennmaradó – 2017. január 21.-június 30. közötti – időszak jegyeladásait és vonatszámait kértük ki a kisvasutat üzemeltető A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól, melyet személyesen Mészáros Lőrinc vezet.

Az alapítvány nemrég ezeket az adatokat is megküldte, így már teljes képünk van a kisvasút kihasználtságáról. A friss táblázat szerint idén tavasszal szinte megrohanták az utasok a vonalat, május eleje óta gyakori a napi 100-600 eladott jegy.

A legfontosabb adatok:

– 2017. január 21. és április 28. között 50 napon egy jegyet sem adtak el

– mindössze egyszer, február 10-én mentek utasok nélkül a vonatok, egész pontosan kettő

– február 14-én 122 jegyet adtak el, amiben benne voltak a Valentin-napi különjáratot kipróbáló indexes újságírók is

– március 4-én rekordszámú, 1.280 darab jegyet adtak el, 15-én pedig 1.210-et

– május eleje óta minden nap eladnak legalább 10 jegyet

– márciusban, áprilisban, májusban és júniusban is többször előfordult, hogy napi 400-600 jegyet adtak el

 

 

Akárcsak az előző táblázatban, ebben is feltűnő, hogy az eladott jegyek száma legtöbbször 0-ra vagy 5-re végződik még a legsikeresebb napokon is. Január 1. és július 2. között csak négyszer nem kerek végződésű a jegyeladás: egy-egy alkalommal volt 8, 2, 122 és 97 is.

 

A kisvasutat üzemeltető alapítványtól megkapott adatokat összesítve az látszik, hogy 2016. április 30-i elindulása óta összesen 48.533 jegyet adtak el a felcsúti kisvasútra. Tavaly 30.219-et, idén 18.314-et.

Lázár János július elején, előző cikkünk megjelenése után azt mondta, hogy a felcsúti kisvasút megtérülő beruházás. Annak érdekében, hogy erről megbizonyodhassunk, közadatigénylésben kértük ki a járatokat üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól a kisvonattal kapcsolatos bevételek és kiadások listáját. Az alapítvány válaszának az Infotörvény értelmében július 21-ig kell megérkeznie.

Korábbi cikkeink a felcsúti kisvasútról

Átlagosan napi 113 jegyet adtak el a felcsúti kisvasútra, hét napon utasok nélkül közlekedtek a vonatok

Itt vannak a felcsúti kisvasút utasforgalmi adatai, Mészáros Lőrinc végre kiadta

Mészáros Lőrinc alapítványa nem mondja meg, hányan utaztak eddig a felcsúti kisvasúton

Veszettül titkolja a kormány a felcsúti kisvasút uniós pályázatában tett vállalásokat

Titkolja a kormány a felcsúti kisvasútra ígért utasszámról szóló dokumentációt

600 millió forint uniós támogatást juttat az Orbán-kormány a felcsúti Orbán-alapítványnak kisvasútra

Erdélyi Katalin

Megosztás