Egyéb

Hivatalos: bedőlt a diósgyőri vasmű, az Eximbank aggódhat

 

Felszámolják a szír-szlovák érdekeltségű diósgyőri vasmű-utódot, a Miskolci Steel Mills Kft.-t – erről döntött a napokban jogerősen a Debreceni Ítélőtábla. A felszámolást egy volt dolgozó kérte a jussát hiányolva, de az állam lehet az igazi vesztes. Az Eximbank 35 millió eurós hitelkeretet adott a vasműnek 2015-ben, bár állítólag ennek csak a töredékét hívták le eddig.

Évente 320 ezer tonna acél előállítását és 350 ember foglalkoztatását ígérte a Miskolc Steel Mills Kft., amikor 2015-ben bejelentették: hatályba lépett szerződésük a magyar állami tulajdonú Eximbankkal. A termelésnek idén márciusban kellett volna beindulnia az ígéretek szerint.

Korábbi cikkünk az Eximbankról:

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

A Kassán élő, s állítólag kiváló szlovák kormányzati kapcsolatokkal rendelkező, Rudolf Schuster volt államfővel is remek viszonyt ápoló szír tulajdonos, Aksam Barakat ígérete szerint a beruházó a török Germaksan lenne, az olvasztósor szállítója pedig az olasz Danieli. Az alapkövet időkapszulával államtitkári asszisztálás mellett tették le 2015 áprilisában.

Ha valóban beindult volna az olvasztás, köszönhetően a masszív borsodi nehézipar-nosztalgiának, a Fidesz csaknem fixre vehette volna az egyébként régebben balos, ma már legalább annyira radikális szimpátiájú körzetet a 2018-as választásokon. Ezzel szemben már a bejelentés évében is egyre több volt a kétkedő hang, az Index cikke szerint a sokadozó gondokat Barakat és a magyar tulajdonostársak nézetkülönbségei okozták.

Az eximes pénzből végül lehívtak több mint hatmillió eurót, azt pedig még Barakat környezetében is elismerték, hogy egymillió eurónál több pénzzel tartoznak továbbra is az Eximbanknak. A pontos összeg azonban banktitok, s még a hitelbiztosítéki nyilvántartás sem mutatja. A hitelkeret 35 millió euró volt.

Mégis hagyták a Steel Mills-t bedőlni egy viszonylag alacsony összegű, 4,2 millió forintos tartozás miatt, s a jelek szerint nem is nagyon szakadtak meg, hogy másképpen alakuljon. Az egyik volt dolgozó ekkora tőkeösszegű, munkaviszonyból eredő követelése miatt mondta most ki jogerősen a bíróság a miskolci cég fizetésképtelenségét.

A végzés indokolásában a Debreceni Ítélőtábla egyebek mellett azt is kimondta, hogy maga az adós sem állította fellebbezésében, hogy az első fokú felszámolás-elrendelése törvénysértő lenne, „csak teljesítési, egyezségi szándékára hivatkozott, a hitelező észrevételének ismeretében azonban ezt a nyilatkozatát sem tartotta fenn”.

Rádi Antónia

Megosztás