Egyéb

Morvai Krisztina majdnem megmondta, hogy mire költi a havi 4342 eurós költségtérítését

 

De meggondolta magát, mert szerinte az újságírók rosszindulata miatt azoknak az EP-képviselőknek van igazuk, akik nem válaszolnak az ilyen témájú kérdésekre.

Az előzmények dióhéjban:

– 2016. szeptember 8-án levelet írtunk Morvai Krisztinának az európai parlamenti email-címére, és megkérdeztük tőle, hogy mire költi az akkor még havi 4.320 eurós költségtérítését

– Morvai nem válaszolt

– 2017. április 24-én a Jobbik sajtóosztályán keresztül írtunk Morvai Krisztinának, és megkérdeztük tőle, hogy bérel-e irodát a havi 4.342 eurós költségtérítéséből, és ha igen, mennyiért

– választ nem kaptunk

– 2017. június 20-án ezt beleírtuk egy cikkbe, ami az összes magyar EP-képviselőnek küldött megkeresésünkről, és az ő reakciójukról szólt

– Másnap, 2017. június 21-én levelet kaptunk a Jobbik sajtóosztályától, miszerint Morvai válasza az ő hibájukból nem jutott el hozzánk

– A cikk után két nappal, 2017. június 22-én levelet kaptunk Morvai Krisztinától az európai parlamenti email-címéről, ebben rágalmazási perrel fenyegetőzött

– 2017. június 23-án írt válaszlevelünkben felajánlottuk a képviselőasszonynak, hogy ha szeretné nyilvánosságra hozni, szívesen közzétesszük, hogy mire költi a havi 4.342 eurós (1,3 millió forint) költségtérítését.

2017. június 26-án este Morvai személyes email-címéről megérkezett a válasz, amit teljes terjedelmében közzéteszünk:

„Tisztelt Erdélyi Katalin!

Hosszú levelet fogalmaztam Önnek arról, hogyan használom fel az Európai Parlament által biztosított költségkeretemet.  Azt, hogy ezt az összeget nem lopom/sikkasztom el, mindenki ellenőrizheti a www.morvaikrisztina honlapomon vagy a közel százezer ember által követett Facebook oldalamon- ott ugyanis szinte minden tevékenységemről beszámolok és értelmes ember vissza tud következtetni arra, hogy ez utóbbiaknak jelentős költségvonzatai vannak. A keret elköltésekor mindenben az Európai Parlament vonatkozó szabályzata alapján járok el.

Azért döntöttem úgy, hogy a részletes beszámolómat nem küldöm el Önnek,mert mielőtt ez megtörtént volna, volt szerencsém olvasni az Ön friss írását arról, hogy én „kiborultam” az Ön érdeklődésével összefüggésben.  A cikk olyan rosszindulatról tesz tanubizonyságot, amely azokat igazolja, akik a hasonló megkeresésekre egyáltalán nem reagálnak,mert úgyis csak kiforgatják a szavaikat. Ha nincsenek szavak, nincs mit kiforgatni. Erre figyelemmel levelezésünket a magam részéről befejezettnek tekintem.

Minden jót kívánok Önnek,
üdvözlettel:

Dr. Morvai Krisztina
EP-képviselő”

Member of European Parliament, MEP (az Európai Parlament képviselője, EP-képviselő) – innen származik a képviselői költségfelhasználások sorsát vizsgáló összeurópai újságírói projekt elnevezése, a MEPs Project, amelyben az Átlátszó is részt vesz.

Az összes EP-képviselőt megillető úgynevezett General Expenditure Allowance (GEA), vagyis az “általános költségtérítés” évente nagyjából 40 millió eurójába kerül az Európai Uniónak. Az összegről az EP képviselőknek nem kell számlával igazoltan elszámolniuk, azt átalányként kapják.

Az évi 12 milliárdnyi forintnyi költségtérítés felhasználásáról szinte semmit nem lehet tudni: Európa számos országában derült ki az elmúlt hetekben, hogy a képviselők legalábbis megkérdőjelezhető módon használják fel az európai adófizetők pénzéből finanszírozott támogatásaikat.

Cikksorozatunk korábbi részei

Egyetlen fideszes EP-képviselő sem válaszolt az irodabérlésükkel kapcsolatos megkeresésünkre

Nyomás alatt az Európai Parlament a képviselői költségtérítések kreatív könyvelése miatt

Nem használt, sőt nem létező szellemirodákat számol el a költségtérítésben számos EP-képviselő

Az Európai Parlamentet pereljük az EP-képviselők juttatásainak és költségelszámolásainak adataiért

A magyar EP-képviselők többsége nem árulja el, hogy mire költi a havi 4300 eurós költségtérítését

Az EP-képviselők nemzeti irodáival kapcsolatos oknyomozást egy 48 újságíróból álló, mind a 28 tagállamot képviselő csoport folytatta több hónapon át a Journalismfund.eu anyagi támogatásával. A csoport magyar tagja az Átlátszó.

2015-ben a csoport formális megkeresést küldött az Európai Parlamentnek, hogy betekinthessenek az EP-képviselők közpénzköltéseivel kapcsolatos dokumentumokba. Az adatigényléseket az EP visszautasította. Az újságírók az ügyet az Európai Bíróság elé vitték, ahol az még folyamatban van.

Erről a perről és az EP-képviselők költségelszámolásai utáni újságírói kutakodás további részleteiről itt lehet további információkat találni.

Erdélyi Katalin

Megosztás