Egyéb

Kártérítésért perli Kőszeg Ferenc a Párizsi Udvar ingatlanberuházóit

 

700 ezer forint kártérítésre perli a héten kezdődő eljárásban „szomszéd lakó” minőségben Kőszeg Ferenc volt SZDSZ-es politikus az Orbán-rezsim kedvenc bevándorlóit, a Párizsi Udvarból kialakítandó luxusszálló emirátusi hátterű építtetőit. Átmenetileg a NAV is rátáblázott a patinás ingatlanra, amelyre hatályos jelzáloga van a volt tulajdonos V. kerületi önkormányzatnak is 18 millió forint erejéig, építményadó jogcímén.

A Ferenciek tere 11. szám lakóinak hónapok óta gondjuk van az Orbán-rezsim presztízsberuházásával, de perre egyetlen lakó ment egyelőre a beruházó Párizs Property Kft. ellen. Az eljárás a héten kezdődik a bíróságon.

Kapcsolódó cikkeink

Házipénztárként használják az Eximbankot kormányközeli üzletemberek

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Balatonparti apartmanokat vásárolt a miniszterelnök kedvenc konzulja, Zaid Naffa

Kőszeg Ferenc bírósági beadványaiból kiderül, a lakók gondja az, hogy az építtető bizonytalan időre lezárta a közös kijáratukat a Ferenciek tere felé. Ezért több száz méteres kerülőre kényszerülnek, ha meg kívánják közelíteni a tömegközlekedési megállókat. A zömében idős, nehezen mozgó lakók esetében ez sokat számít – így az érvelés.

Elméletben – például az V. kerületi önkormányzattal kötött megállapodás értelmében – a lezárást 2016 augusztusától 2017 februárjáig szüneteltetni kellett volna, ám ez nem történt meg. A lakók azóta is, a munkálatok bizonytalan befejeztéig mindenképpen a „hátsó kijáraton”, az úgynevezett Kígyó passzázson át közlekednek, ami a Haris közbe torkollik. A Párizs Property ellenkérelmében vis maiorra, elháríthatatlan nehézségekre hivatkozik, mondván „az épület szerkezetében talált anomáliák és az eredeti (levéltári) tervektől eltérések miatt a szerkezetet újra kellett tervezni”.

A társasháznak 1976 óta van közös bejárata a Párizsi Udvarral, a 11-es szám alsó szintje jelenleg bankfiók. Kérdés, és alighanem erre a bíróság is kíváncsi lesz majd, hogy ebből mi az, ami lepapírozott és mi múlott a Párizsi Udvar mindenkori tulajdonosának – az 1945-ös államosítás óta a magyar állam, majd annak ingatlankezelő cége, 1994-től a 2014-es privatizációig pedig a belvárosi önkormányzat – úgymond szívjóságán.

 

ferenciek11

 

A Rogán Antal jelenlegi propagandaminiszter által vezetett kerületi önkormányzat mindenesetre per- és tehermentesen adta el a Párizsi Udvart 2014-ben a Panama-aktában is szereplő emirátus-beli üzletember, Ayesh Majdi érdekeltségében álló Párizs Property Kft.-nek a birtokunkban lévő adásvételi szerződés szerint 2,1 milliárd forintért. Az ingatlan tulajdoni lapján nem szerepelt ekkor átjárási szolgalomra vonatkozó bejegyzés.

2015 októberében az önkormányzat mégis szükségét érezte, hogy megállapodjon az új tulajdonossal szolgalom-alapításról, s tavaly márciusban be is jegyeztek ilyen terhet a földhivatalban. Csakhogy ennek a szolgalomnak a jogosultja, helyrajzi szám alapján nem a Ferenciek tere 11. szám, hanem – a Takarnet szerint – az egész Petőfi Sándor utca.

A szolgalmi jogokkal kapcsolatos értelmezési gondjainkat megosztottuk a belvárosi önkormányzattal és a beruházásban formailag az eximbankos gigahitel kezeseként szereplő, jordán érdekeltségű Mellow Mood Hotles-szel, a szomszédos Buddha-bar Hotel gazdájával, de egyelőre nem kaptunk választ.

Rogánék egy sikertelen kísérlet után döntöttek az arab befektetők mellett: a tulajdoni lapon 2011-es dátummal szerepel az azóta becsődölt SCD-ingatlancsoport elutasított tulajdonjog-bejegyzési kérelme. Ez az a cégcsoport, amelynek valahai frontembere, Jászai Gellért jelenleg Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik támasztéka.

Szintén a Párizsi Udvar tulajdoni lapjának érdekessége, hogy 2015-ben, vagyis már a Párizs Property idejében, igaz, mindössze néhány napig a NAV végrehajtási joga terhelte a patinás ingatlant adótartozás címén 38,7 millió forint erejéig. Egy idei júniusi terhelés szerint pedig az V. kerületnek van 18 millió forint követelése „építményadó, pótlék” címen.

A legzsírosabb teher azonban nem ez, hanem az állami tulajdonú Eximbankot illető jelzálog, ami a hatályos állapot szerint 25,5 millió eurót tesz ki.

Frissítés, a Mellow Mood válasza:

„A jogerős építési engedély kiadásától számított 3 éven belül be kell fejezni a beruházást. Ennek teljesülése esetén az építményadó alól felmentést ad az önkormányzat, addig jelzálogként bejegyzése került az építményadó összege. Ez nem vitás kérdés, hanem rendeletben szabályozott ügymenet” – válaszolta érdeklődésünkre a Mellow Mood Hotels merketing és kommunikációs igazgatója, Swindt-Kiss Andrea. A NAV-os jelzáloggal kapcsolatban azt közölte, részletfizetési kérelmüket annak idején elutasította az adóhatóság, majd rövid időn belül kifizették a teljes összeget, ekkor a NAV törölte a terhelést.

A válaszból kiderül: a Ferenciek tere 11. szolgalmi jogával kapcsolatban nem érzik úgy, hogy az V. kerületi önkormányzat felültette volna őket, amikor tehermentes ingatlant adott el, „a per- és tehermentesség nem áll összefüggésben a kérdésben említett szomszédigényekkel”. A társasház lakóival a közlés szerint folyamatban vannak a tárgyalások.

Az ingatlant terhelő átjárási szolgalom, ahogy írtuk valóban a Petőfi Sándor utcára mint közterületre van bejegyezve, ennek tulajdonosa pedig a belvárosi önkormányzat. A szálloda 2018 nyarán nyílik majd meg – ígérte most az igazgató.

Rádi Antónia

Megosztás