Egyéb

Moszkvában és Zürichben is pallérozták a miniszterelnök főtanácsadóját

 

Főiskolára nem járt ugyan a Szovjetunióban, de szaktanfolyamra igen Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. Igaz, még sok más helyre is. Ez derült ki Dömötör Csaba államtitkár válaszából, amit Szél Bernadett (LMP) képviselő parlamenti írásbeli kérdésére adott.

1987-ben Moszkvában és Tbilisziben végzett határőrizeti és határforgalom ellenőrzési továbbképzést Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója – olvasható egyebek mellett Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára írásbeli válaszában.

Szél Bernadett kérdésének címe ez volt: „Biztos-e benne, hogy Bakondi György nem járt főiskolára a Szovjetunióban?”. Az LMP politikusa már másodjára futott neki a Bakondi-rejtélynek, miután első kérdésében még azt tudakolta, titkolnak-e olyan adatot Bakondi hivatalos életrajzából, amely 1989 előtti tanulmányokra utal a Szovjetunióban, honnan ismeri a főigazgató Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert és mikor esett át nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az akkori válasz szerint Bakondi nem folytatott egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat a Szovjetunióban, Sojgut később, egy nemzetközi fórumon ismerte meg, legutóbb pedig két éve világították át.

A megismételt, mostani kérdésre adott válasz szerint Bakondi a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskolán és a szegedi jogi karon végzett. 1983-1991 között számos külföldi szaktanfolyamon vett részt, így 1987-ben Moszkvában és Tbilisziben. Ezen kívül többször megfordult például az Egyesült Államokban – ez, ellentétben a moszkvai kurzussal szerepel is a wikipediás életrajzában -, Izraelben, Svájcban és Mongóliában is.

Az LMP korábban listázta a „moszkovita” kormányzati tisztviselőket, mivel megítélésük szerint ez a múlt akár nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet.

Kapcsolódó cikkeink:

„Meghívott behatolás” a magyar kormánymédiába – Rácz András a putyini információs hadviselésről

A kormánypárti sajtó és a közmédia is terjeszti a putyinista propagandát Magyarországon

„Oroszország szövetségeseket keres Székelyföldön” – Csibi Barna, a Székely Gárda alapítója

Nemzeti radikális hírportálok: Oroszország magyar hangjai

Éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság! Így számolt le Putyin elnök a külföldi ügynökszervezetekkel

Hungaristákkal és a putyinizmussal is flörtölnek a frankofón szélsőjobboldal hazai képviselői, az identitáriusok

Kubatovtól a kommunistákig: a Putyin-párti tüntetők kapcsolatrendszere

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

Rádi Antónia

Megosztás