Egyéb

Az NFM szerint nem egyedi eset, hogy új kedvezményezettet jelölnek ki egy projektre

 

Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy miért vették ki a MÁV kezéből a munkálatok megkezdése után a Piliscsaba-Esztergom vasútvonal biztosítóberendezési munkálatait, amit most a NIF és Mészáros Lőrinc cége végez.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy 2014-ben még a MÁV írt ki közbeszerzést a Piliscsaba-Esztergom vasútvonal biztosítóberendezési munkálataira, és a megbízást Simicska Lajos egyik cége, a Dunántúli Kft. nyerte. 2016-ban azonban a MÁV szerződést bontott a céggel, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azt közölte, hogy az EU-s pénzből finanszírozott projektet a MÁV helyett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kapja meg. A NIF közbeszerzést írt ki a Piliscsaba-Esztergom szakaszt is magában foglaló Budapest-Esztergom vasútvonal biztosítóberendezési munkálataira, a megbízást pedig Mészáros Lőrinc egyik cége, az R-Kord Kft. nyerte el.

Előzmények:

Simicska-cégtől szerzett meg egy munkát Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc cége 7,6 milliárdért dolgozik a Budapest-Esztergom vasútvonalon

Elkértük az NFM-től a MÁV által hivatkozott iratot, amiben a minisztérium tájékoztatta őket arról, hogy a NIF veszi át a projektet, és kértük az NFM-et, hogy válaszolják meg az alábbi kérdéseinket is:

– Mi volt a döntés indoka? Miért a NIF Zrt.-t jelölték ki 2015-ben kedvezményezettként a projekt megvalósítására?

– Miért másfél évvel azután döntöttek így, hogy a korábbi kedvezményezett MÁV Zrt. szerződést kötött az általa kiírt közbeszerzés nyertesével, és elkezdődtek a munkálatok?

– Az új kedvezményezett NIF Zrt. által kiírt közbeszerzésen 2017 májusában született eredmény, vagyis bő egy évvel azután, hogy a MÁV szerződést bontott a korábbi kivitelezővel. Nem tartják problémásnak, hogy ennyit késtek a munkálatok a kedvezményezett megváltoztatása miatt?

– Bármikor bármilyen beruházás megszakítható a kedvezményezett megváltoztatásával? Ilyenkor minden esetben új közbeszerzést kell kiírni, és az eredeti szerződéseket felmondani?

– Mi a célja ennek a lehetőségnek, hogy menet közben megváltoztatható a kedvezményezett? Ez a kivitelezők és kedvezményezettek figyelmeztetésének egyfajta eszköze?

Az NFM nagyon gyorsan, és viszonylag részletesen válaszolt. A MÁV-nak írt tájékoztatást nem küldték meg, de azt közölték, hogy nem egyedi eset az, hogy új kedvezményezettet jelölnek ki egy projektre. A Budapest-Esztergom vasútvonal esetében ezt állításuk szerint az indokolta, hogy az EU-s pénzből megvalósuló vasútfejlesztéseket a NIF kezelje. Az NFM szerint nem okozott fennakadást, hogy azután vették el a projektet a MÁV-tól, hogy a Dunántúli Kft. már elkezdte a munkálatokat.

Az NFM teljes válasza:

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kedvezményezetti kijelölésének általános indoka az a szándék volt, hogy az uniós támogatásból megvalósuló hazai vasútfejlesztéseket – a járműbeszerzések és egyéb cég-specifikus projektek kivételével – egységesen az állami beruházó NIF kezelje. Az esztergomi vonal esetében ezzel a több részprojektből (pl. villamosítás, részleges kétvágányosítás, angyalföldi átszállási kapcsolat kialakítása, független mérnöki tevékenység) álló elővárosi vasútfejlesztés koordinációja került egy kézbe.

A kivitelező 2015 elején kezdte meg a projekt megvalósítását, a kedvezményezetti kijelölésről tehát nem másfél évvel, hanem csak néhány hónappal a munkálatok megindítása után született döntés. A pályakorszerűsítés átadása óta a főváros és Esztergom közötti vasúti forgalomban komolyabb, tartós fennakadás nem volt, a változás az utasok számára érzékelhető problémát nem okozott.

Az új kedvezményezett kijelölése nem egyedi eset, ez más uniós közlekedésfejlesztési projekteknél is előfordult már, így pl. Budapest Főváros Önkormányzatának helyét, feladatait több fővárosi fejlesztésben a BKK Zrt. vette át.”

Építőipari forrásaink szerint azonban nagyon is komoly üzenete van a történetnek. Szerintük ez egyfajta jelzés a kivitelezők felé, hogy hiába nyernek el egy tendert, nem lehetnek nyugodtak, mert az uniós forrásokat koordináló NFM egy tollvonással elveheti tőlük a megbízást. Ez a lehetőség pedig egyfajta fenyegetésként is felfogható számukra, de semmiképp sem kiszámítható és stabil gazdasági környezet, hiszen sosem tudni, mit hoz(hat) a holnap.

Erdélyi Katalin

Megosztás