Egyéb

Sikertelen adatigénylések után botrány a síszövetségnél, Kálomista lemondott

 

Lemondott Kálomista Gábor kormánybarát filmproducer a Magyar Sí Szövetség éléről a botrányosra sikerült hétfői közgyűlésen. A szövetség ellen az egyik sportklub törvényességi felügyeleti eljárást kért az adatkezelési gyakorlata miatt, ugyanis könyvelési, gazdálkodási adatokat szerettek volna látni, de hiába.

Szakvezetők, edzők díjazása, versenyrendezési költségek, világkupa csapat költségek – egyebek mellett ezen költségvetési tételeket alátámasztó dokumentumokba kívánt betekinteni a Nivelco SE sportklub a Magyar Sí Szövetségnél, amelynek tagja.

Miután többszöri próbálkozásuk is eredménytelennek bizonyult, április végén törvényességi felügyeleti eljárást kértek a szövetség ellen a Fővárosi Törvényszéken – derült ki az Átlátszó birtokába került iratokból.

Ez a beadvány is szóba került tudomásunk szerint a szövetség hétfői, éles vitákkal terhelt közgyűlésén, amelynek fő epizódjaként lemondott az elnökségről a kormányejtőernyős elnök, Kálomista Gábor kormányközeli filmproducer.

Főbb cikkeink Kálomistáról

Kálomista Gábor cégei a Fidesz-kormány alatt még jobban teljesítenek

Tarol a Thália Színház a fesztiválkollégiumnál, mindkettőt Kálomista Gábor vezeti

“Filmesekkel is jóban vagyok” – Kálomista és P. Koltai a Portik-Laborc jegyzőkönyvben

„Magát is most megfojthatnám” – Kálomista Gábor és az állam pénze II.

“Nagyon jó vagyok” – Kálomista Gábor és az állam pénze

Kerestük Kálomistát, hogy kommentálja az eseményeket, de azt mondta, hogy az Átlátszónak nem nyilatkozik.

A szövetség ezzel szemben közleményt adott ki, amelyben az elnök lemondásáról nem esik szó, ellenben arról részletesen, hogy a Nivelco sportolói – a férfi alpesi versenyzők közül legeredményesebbnek számító Szőllős-testvérek – ellen sportfegyelmi vizsgálat zajlott, mivel „alapos gyanú merült fel arra vonatkozóan”, hogy a sportolók valótlan papírokkal igényeltek NOB-os ösztöndíjat.

Ezt Szőllősék cáfolják, szerintük a fegyelmi összefügg a kutakodásukkal, amit viszont a szövetség cáfol.

A hétfői közgyűlésen felmerült, hogy Kálomista utóda Megyesy Jenő volt denveri tiszteletbeli konzul lehet, aki egy 2014-es kimutatás szerint havi csaknem egymillió forintért adott tanácsokat Orbán Viktor miniszterelnöknek a nyugati magyarságot érintő ügyekben. A végső döntést a következő közgyűlés hozza meg a tervek szerint 30 nap múlva.

Rádi Antónia

Megosztás