Egyéb

Most már biztos, hogy Farkas Flórián egy darabig nem megy börtönbe

 

Pénteken újabb stratégiai megállapodást kötött a Fidesz Farkas Flóriánnal. Ezzel egyértelművé vált, hogy a miniszterelnöki megbízottat nem fogja meggyanúsítani az ügyészség azokban az ügyekben sem, ahol pedig egész nyilvánvaló és közvetlen a felelőssége. Akik járatosak valamelyest az orbáni üzenetek filológiájában, azoknak nagy meglepetést nem hozott a bejelentés, hiszen a miniszterelnök már tavaly közölte, hogy Farkas az ő cigányügyi kisvasútja: minél inkább támadják, annál biztosabb a pozíciója.

Aki azt hiszi, hogy Kövér Lászlóban csak az a sértett schulmeister lakik, akinek házelnök-politikusként ismeri az ország, az mindenképp nézze meg az M1 Híradó tudósítását a bensőséges hangulatú eseményről.  A Nagy Megállapodás aláírásakor Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott és a házelnök olyan negédes mosollyal lapogatják egymást, hogy az ember már-már belepirul.

Szerencsére a házelnöknek nem egy, pláne több köztörvényes bűncselekmény terheltjével kellett aláírnia, hiszen Farkas Flóriánt a hozzá köthető, adott esetben két éve folyó eljárásokban eddig nem gyanúsította meg az ügyészség, sőt, a hírek szerint még tanúként sem hallgatták ki.

Vagyis az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke, romaügyi miniszterelnöki megbízott tiszta, mint a hó – és nagyon úgy néz ki, amíg a Fidesz adja a miniszterelnököt, addig az is marad.

„Én egyet értek ezekkel a felzárkózási programokkal, hiszen valamennyiben részt vettem, és részt is fogok venni” – mondta Farkas a vele készült M1-interjúban, és hát hogy is ne értene egyet, mikor például éppen ezekből fizeti ki a klientúráját, ahogy azt néhány ORÖ képviselő állítja.

Ebben az ügyben tavaly márciusban rendelt el nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, miután előbb az ORÖ tagjai közül ketten is azt vallották, hogy a lojalitásukért cserébe fizetést kínált nekik Farkas, majd kéttucat ORÖ képviselőről derült ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium asszisztenciájával havi 250 ezer forintos mentori fizetést húznak.

Ezek a képviselők és rokonaik a hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulását segítő Út a szakmaválasztáshoz-nevű, 6 milliárdos keretösszegű uniós program terhére kapták a fizetést és más juttatásokat – az ORÖ működése alapján egyáltalán nem meglepő, hogy a programról csak a botrányok kapcsán lehet hallani.

A szerződések kapcsán információink szerint NAV is vizsgálódik, miután felmerült, hogy a kifizetések mögött nem volt valós teljesítés, vagyis a kedvezményezettek színlelt szerződés alapján jutottak jövedelemhez.

Az ORÖ-képviselők lojalitásának megvásárlása azért vált másfél évvel ezelőtt Farkas számára égetően szükségessé, mert a szervezetben túlsúlyba látszottak kerülni azok, akik a felelősségre vonását sürgették, nemcsak a felzárkózási pénzekkel kapcsolatos visszaélések, de az ORÖ saját gazdálkodása kapcsán is.

Szembefordult Farkassal a saját maga által korábban az ORÖ élére állított Hegedűs István is – az elsődleges cél így Hegedűs leváltása és új, Farkassal lojális elnök megválasztása lett. Hegedűs tavaly februárban aztán le is mondott, és a helyére egy nem Lungo Drom-os képviselő, Balogh János került.

Az új vezetőről pedig elég hamar kiderült, hogy nem méltatlan a bizalomra: miközben az ORÖ a pénzügyi ellehetetlenülés szélére került, az új elnöknek havi 100 ezer forintért lízingeltek szolgálati Audit, a meglevő, másik szolgálati autó mellé.

A Romnet május 9-i híre szerint a Központi Nyomozó főügyészség befejezte az ORÖ-képviselők mentorszerződései kapcsán hivatali vesztegetés gyanúja miatt indult eljárásban a tanúkihallgatásokat.

A portál szerint több, az eljárásban kihallgatott képviselő úgy nyilatkozott, hogy az ügyész meg fogja gyanúsítani Farkas Flóriánt, és kezdeményezni fogja mentelmi joga felfüggesztését. Aligha.

Hiszen három héttel később Kövér László Fidesz-választmányi elnök aláírta Farkas Flórián Lungo Drom-elnökkel az újabb együttműködési megállapodást.

Hogy azért az egész esemény méréskelten szalonképes, azt a Fideszben is érezhették, így a Lendvai utcai Nagy Aláírás időpontját néhány órával előbbre csúsztatták, és erről szerencsétlen módon elfelejtették értesíteni a sajtó tisztelt képviselőit. Csak a mindig szemfüles M1 Híradót nem lehetett lerázni, így a köztévé és az MTI egyedül tudósíthatott az eseményről.

Ezzel egy időben a miniszterelnök Hódmezővásárhelyen közölte, hogy töretlen a bizalma Farkas Flóriánban, és továbbra is ő lesz a kormány számára a magyar cigányság első számú képviselője. Sok újat ezzel Orbán nem mondott, legfeljebb azok számára, akik azt hitték, Farkas Flórián testesíti meg a vállalhatatlan korrupció mértékét.

Pedig elég sokat mondó volt az a lázas igyekezet, amivel a kormány próbálta eltakarítani a Híd a munkába-program nyomait: előbb a nyomozóhatóságoknál kvázi leigazolták a projekt keretében elszórt százmilliókat – ezzel a nyomozás meg is szűnt -, majd a költségvetésből tavaly kifizették a korábban az ORÖ-re terhelt 1,6 milliárd nagy részét, a maradékot pedig azzal intézik el, hogy megveszik az ORÖ-től a projekt keretében vásárolt Gellérthegy utcai irodaházat.

A százmilliókat eltapsoló, mára megszűnt foglakoztatási szövetkezet elnöke Farkas Flórián volt. Éppen ennek kapcsán kérdezte egy éve a miniszterelnököt Ikotity István LMP-s képviselő, hogy meddig védi még Farkast.

Orbán válaszában ott volt mindaz, ami a pénteki Nagy Aláírásig azóta történt: „Ön utazik Farkas Flóriánra, és ez az ő pozícióit erősíti.”

Becker András

Megosztás