vizes vb

A vizes vb miatt drágul a Liget-projekt

 

A két gigaberuházás találkozása plusz 50 millió forintba kerül.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben május 17-én megjelent tájékoztatás szerint a Városliget rehabilitációjának tájépítészeti tervezése nettó 44,97 millió forinttal drágul. Ez azt jelenti, hogy 1,27 milliárd forint helyett 1,31 milliárdba fog kerülni a jelenlegi állás szerint.

Az indoklás szerint előre nem látható okok, vagyis a vizes vb miatt.

„A FINA úszó világbajnokság kihelyezett szinkronúszás helyszínének a Városligeti ingatlant érintő megvalósítása miatt felmerült módosítási igények a tervezési program módosítását teszik szükségessé.”

A már eredetileg sem olcsó, 1,27 milliárdos szerződést 2016 szeptemberében írta alá a kivitelezővel Városliget Zrt., a kormány pedig már másfél évvel korábban, 2015 márciusában bejelentette, hogy Magyarország rendezi a 2017-es vizes vb-t. Ennek fényében kissé furcsa, hogy a Városliget Zrt. most előre nem látható okokra hivatkozva emeli 50 millióval a tervezési költségeket.

A munkát egyébként eredetileg jóval olcsóbbra, nettó 850 millió forintra becsülte a Városliget Zrt., de végül ennek az összegnek a másfélszereséért kötöttek szerződést a Garten Studio Kft.-vel.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésre más ajánlattevőt nem hívtak meg, mert a Garten Studio nyerte 2016 májusában a Városliget megújítására kiírt tervpályázatot. Azon összesen heten indultak, és a cég nettó 22,8 millió forintot kapott a győztes pályaműért. Részletek a Liget-projekt honlapján olvashatók.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a vizes vb miatt pontosan mit kell módosítani a terveken.

Erdélyi Katalin

Megosztás