Egyéb

Közpénzzel tolták, mégis bedőlt a Kubatov kopaszaihoz közeli építőcég

 

Többedik nekifutásra hirdeti meg a felszámoló a Ligetsor-Bau Kft. alig 40 milliós, bizonytalan követelését. Nem is olyan régen a cég még remekül pörgött, közbeszerzéseken tartolt, elsősorban a korábbi választási ciklus Zuglója tömte megbízásokkal.

A Ligetsor-Bau Kft.-ről (jelenlegi nevén Ligetsor Építő) írtuk a minap: ez az a vállalkozás, amin keresztül igazolható a labdarúgó-őrzővédő izomemberek, a klubvezetés és a magas politika kapcsolata.

Előzmények

Kubatov kopaszai akcióztak az NVI-nél, felülről állíthatták le a nyomozást

Gyermekbántalmazás, súlyos testi sértés, rablás, garázdaság – a titkosszolgálat azonosította a Nyakót akadályozó kopaszokat

A zsaruk falaztak a kopaszoknak? – a rendőrség nem válaszol

Bedőlt Papcsák zuglói kedvence

A Ligetsor-Bau 2011-2014-ben szépen szerepelt a fővárosi közbeszerzéseken, a legnagyobb falatot, közel egymilliárd forintos intézményfelújítást (óvodák és bölcsödék rekonstrukcióját) a Papcsák Ferenc (Fidesz) vezette Zuglótól kapta. Nagy vihart kavart az is a XIV. kerületben, hogy Papcsák – hangsúlyozottan nemluxus – Chrysler terepjárója utóbb, a véletlenek különös összjátékának köszönhetően a Ligetsor-Bau társtulajdonosánál, Kosztolni Józsefnél bukkant fel.

A 2012-ben még 1,2 milliárdos árbevétellel büszkélkedő Ligetsor-Bau már abban az évben kétszázmilliós elszámolási vitába keveredett az alvállalkozóival, akikkel utóbb töredékáron sikerült megegyeznie. A Magyar Narancs cikke szerint az egyik hoppon maradt alvállalkozóval a Ligetsor-Bau nevében és megbízásából bizonyos Nelson Security Kft. tárgyalt.

A Ligetsor-Bau-ban 2005-2010-ben érdekelt volt Urbán Szabó Andrea, Urbán Szabó Sándor, illetve Urbán Szabó Zoltán. A Nelson Security (jelenleg Logistic Office Kft.) 2015-ig Urbán Szabó Gábor résztulajdona volt. Urbán Szabó Gábornál egy évvel tovább, tavaly júniusig a Nelson Security tagja maradt Fölgye Pál, az FTC informális főbiztonságisa, a Fradi Security frontembere.

A Nelson Facebook-oldalán posztolt képen ismerősünk, Cs. M. pózol. Ő volt az egyik hangadója annak a szolnoki verőember-csapatnak, amelyik megpróbálta megakadályozni a Nemzeti Választási Irodában, hogy Nyakó István MSZP-s politikus időben be tudja adni népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzárról.

Az ex-ligetsoros Urbán Szabó Gábor az FTC női kézilabda-szakosztályában jelenleg is elnökségi tag, 2015-ig pedig társtulajdonos volt az FTC Brand Management Kft.-ben. Utóbbi cég a Kubatov Gábor elnökölte FTC klubbal közösen működteti az FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft.-t.

A Ligetsor-Bau a jobb időkben maga is szponzorálta a Fradi női kéziseit. A jobb időket idézi az is, hogy 2006-2007-ben a cégnek olyan illusztris tagja volt, mint Bába Iván későbbi külügyi államtitkár. Történetesen Bába államtitkársága alatt a Külügyminisztériumtól is kapott munkát a Ligetsor-Bau: konzorciumban nyert 1,2 milliárdos megbízást külképviseleti épületek karbantartására.

Ma már mindez a dicső múlt, a Ligetsor-Bau tavaly január óta felszámolás alatt áll, utolsó mérlege szerint kötelezettségei meghaladják a 150 millió forintot. A felszámoló a napokban hirdette meg a cég „vegyes és bizonytalan megtérülésű” 39,2 milliós követelését. Immár nem először: egy tavalyi, érvénytelenné minősített árverésen 2 millió forint volt a legjobb ajánlat a pakkra.

Rádi Antónia

Megosztás