Egyéb

A polgármester sem ismeri a városi sportcsarnok költségvetését Fóton

 

Pár napja maradt a fóti önkormányzat partnereinek, hogy pályázzanak a reménybeli sportcsarnok TAO-pénzeiért. Egyelőre azonban még a részletes költségvetés sem áll a város rendelkezésére. Mindez Bartos Sándor (Fidesz) polgármesternek az Átlátszó kérdéseire adott írásbeli válaszaiból derül ki.

Előzmények

Védett tőzegláp mellé épül Fót mutyicsarnoka

A semmiért lobbiztat Fót önkormányzata az exállamtitkárral

Fót hátán: tűzszünet a botrányvárosban?

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

Milliárdokat bukhat Fót, Százhalombatta és a kisbefektetők: különösen alakul a Hungária Értékpapír felszámolása

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, akadnak furcsaságok a fóti csarnoktervekkel: Fót városa a tervezett 838,7 millió forintos költség 30 százalékát, 251,6 millió forintot tenné bele önrészként, a maradékra TAO-forrást vennének igénybe. A majdani kivitelező ÚMT Sport Management Szolgáltató Kft. és fő tulajdonosa, az újpesti Megyeri Tigrisek Közhasznú Kosárlabda Klub pályázna a pénzre a Magyar Kosárlabdázók Szövetségénél. Bár a határidő április 30-án lejár, a polgármester válaszának múlt csütörtöki keltezésekor még nem adták be a pályázatot.

Az utolsó közzétett szerződéstervezet egyébként nagyvonalúan bánik a határidőkkel. A tervezett befejezést 2018. június 30-ra, „de legkésőbb” 2021. június 30-ra írja elő. A három éves türelmi időről Bartos azt válaszolta, hogy „a tervezett befejezés egy optimális záró dátum, de a sport szolgáltató kft.-nek négy év áll a rendelkezésére a társasági adóval való elszámoláshoz, ezért került be helyesen a végső határidő”.

Korábban Vargha Nóra (Együtt) ellenzéki politikus nehezményezte, hogy nem tájékoztatta a városvezetés a sarokszámokat megalapozó részletes költségvetésről. Most úgy fest, azért, mert azt, órákkal a pályázati határidő előtt, még a város sem ismeri. Bartos legalábbis azt írta, hogy az önkormányzat bekérte a részletezett költségvetést a kiviteli tervek elkészítését versenytárgyaláson elnyert Good Work Group Kft.-től, ám azok még nem állnak a város rendelkezésére.

Arról, hogy a tervező és a költségvetést is kiszámoló Good Work Group és a majdani fővállalkozó ÚMT Sport között akad némi kapcsolat – a Good Work Group az ÚMT Sport kisebbségi tulajdonosa lakcímén működik -, korábbi cikkünkben írtunk. Ahogyan azt is említettük, hogy mindkét céget megtalálta párszor a NAV, igaz, az ÚMT elleni adóvégrehajtást már törölték.

Előző cikkünk megjelenése után fóti olvasónk jelezte, bizonyos Mácsik Zsolt vállalkozó járt el a projekt érdekében az önkormányzatnál. Mácsikot Madaras Ádám (Fidesz) városi képviselő, volt élsportoló kommendálta. Mácsik, az ő felesége, valamint fia a Facebookon ismerősei Pesti Alexandrának, az ÚMT Sport ügyvezetőjének. A Mácsik-házaspár tulajdonában áll a gödöllői Mácsik Zsolt Pénzügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft., amely 2015 óta kényszertörlés alatt áll. A családi cég ellen szintén adóvégrehajtás folyik, valamint másik jogvitából eredő végrehajtások is terhelik Mácsikék üzletrészeit.

Rádi Antónia

Megosztás