Egyéb

Tovább tömik pénzzel Lázárék a moszkovita energiagurut

 

Több mint negyedmilliárd forintért veszi meg a Miniszterelnökség Kovács Gábor bankár érdekeltségétől a Budakeszi úti Ybl-villában található műkincseket. A villa – és a benne lévő ingóságok – megvásárlására tavaly év végén már elkülönített a kormány 1,4 milliárd forintot.

Túlárazott festmények, pálmonostori kolostor-szálloda, neoreneszánsz villaépület a Budakeszi úton – ezeket vásárolta a közelmúltban a kormány Kovács Gábor bankár érdekeltségeitől. A Kovács nevével fémjelzett Kogart galéria a frissen felújított Várkert Bazárban működtet kiállítótermet, a Kogart Alapítvány pedig évente kap 200 millió forint állami támogatást működtetésre 2015-2017-ben. Mindez a közelmúltbeli termése Kovács és a kormányzat gyümölcsöző kapcsolatának. Előzmények:

Moszkovita magyarok is felbukkannak a Panama-papírokban

Ezotéria-hívő moszkovita bankár a rezsim zsoldjában – Lázár menti meg a Kogart tulajdonosát?

282 millióért vett festményeket a Várba a Miniszterelnökség

Korábbi cikkeinkben részleteztük, miért különös, hogy Kovács ilyen remekül besimult a NER-be. A moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végzett Kovács a kilencvenes évek elejének valutaspekulánsa és privatizációs lovagja volt. A nevéhez kötődő Bankár-csoport legnagyobb sikereit a Horn-kormány alatt érte el. Az utóbbi években cégei rosszabbul produkáltak, jobbára műkincsgyűjtőként került a hírekbe. A közelmúltban azonban aktívan elkezdett üzletelni az állammal, illetve befektetni szűkebb pátriájában, a Dél-Alföldön, történetesen Lázár János kancelláriaminiszter választókörzetében.

Kiderítettük azt is, vonzzák Kovácsot a keleti ideológiák, a Hódmezővásárhely közelében lévő Kakasszékre indiai alapokon működő, energia-átadással is foglalkozó életmódközpontot tervezett költöztetni. Az úgynevezett Oneness közösség saját faluja épült volna a tanyavilágba az egyelőre megfenekleni látszó tervek szerint.

Egy közelmúltban megjelent közbeszerzési hirdetmény tanúsága szerint folytatódik gyümölcsöző kapcsolat a Lázár vezette kancelláriával. A Miniszterelnökség 254,5 millió forintért vásárol „szobrokat, szőnyegeket, bútorokat és egyéb tárgyakat” az Ybl-Villa Rendezvényház Kft.-től. A kft az üzletet hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson nyerte, mivel a kiszemelt műkincsek a cég tulajdonában vannak, így „verseny biztosítása jelen esetben nem lehetséges”.

 

Fotó: www.helyszinforum.hu

Fotó: www.helyszinforum.hu

 

A kft a Kogart Ház Kft.-é, ami 2014-ig a Bankár Holding érdekeltsége volt, jelenleg Házi Katalin tulajdona. Házi Kovács cégbirodalma számos tagjában viselt fontos titulust.

A magyar állam tavaly év végén vásárolta meg a Budakeszi úti Ybl-villát a Bankár-csoporttől. Egy december 20-i kormányhatározat 1,4 milliárd forintot különített el az ügyletre. A határozatban az áll, hogy a vételt ingóságokkal együtt kell érteni, vagyis könnyen elképzelhető, hogy a mostani nettó negyedmilliárdot még ebből a bespájzolt pénzből pengetik ki.

Rádi Antónia

Megosztás