Egyéb

A NER legnagyobb túlélői X. – Mesterházy Ernő

 

2010 júniusában, amikor Mesterházy Ernő, Demszky Gábor akkori főpolgármester tanácsadója – frissiben szabadult őrizetesként – kijött az előzetesből, a politikai sci-fi legmerészebb alkotói sem gondoltak volna olyanra, ami nemrég bekövetkezett. Hogy a városházi Raszputyin jelzős szerkezettel becézett SZDSZ-háttérember hét év múlva az Orbán vezette NER-rezsimtől kap pénzt a feleségével és producertársával közösen gyártott filmjeire, amelyek egyikének bemutatóján az illetékes kormánybiztos, Andy Vajna is jelen lesz.

Érdekes tény amúgy, hogy az állami tulajdonú Filmalap által a 362 millió forinttal támogatott Brazilok filmalapos adatlapján nincs Mesterházy neve feltüntetve, csupán feleségének, Mécs Mónikának. Ugyanakkor a film országszerte látható plakátján ott virít Demszky Gábor hajdani szürke eminenciásának neve is. Eme családi kör nevéhez fűződik egy másik film, a 420 millióval támogatott Testről és lélekről. Melynek producerei közt szintén ott található a házaspár. Lássuk hát, ki is Mesterházy Ernő?

Sorozatunk korábbi részei

A NER legnagyobb túlélői IX. – Návai Anikó

A NER legnagyobb túlélői VIII. – Geszti Péter

A NER legnagyobb túlélői VII. – Dobolyi Alexandra

A NER legnagyobb túlélői VI. – Fodor Gábor

A NER legnagyobb túlélői V. – Eörsi Mátyás

A NER legnagyobb túlélői IV. – Farkas Flórián

A NER legnagyobb túlélői III. – Zoltai Gusztáv

A NER legnagyobb túlélői II. – Jáksó László

A NER legnagyobb túlélői I. – Fényi Tibor

„Mesterházy Ernőnek ugyan még egy névtáblája sem volt a főpolgármesteri hivatalban, a városházán mégis az egyik legbefolyásosabb főpolgármesteri tanácsadónak számított.” – írta róla a letartóztatása után, Mesterházy Ernő: Szürke öltönyből rabruhába címmel íródott életrajzi összeállítás. Amelyből kiderül, hogy emberünk már régebben is jól tudott helyezkedni.

„Később a takarító-üzletágban is terjeszkedni kezdett, az akkor Future Clean néven futó cége már az Orbán Viktor vezette kormány idején is sorra nyerte el a megrendeléseket. Mesterházy korábban az origónak azt mondta, csak passzív befektetőként vett részt a cégben, de azért nem tartotta magát teljesen távol tőle. A takarítócég a Fidesz-kormány alatt számos állami megbízást megszerző Defend Kft. alvállalkozójaként is megrendeléshez jutott. 1997-ben Mesterházy feleségül vette Mécs Mónikát, így a később az MSZP padsoraiba átült, akkor még SZDSZ-es Mécs Imre veje lett, korábbi üzleti kapcsolatrendszere politikai szálakkal bővült.”

Aztán pedig Demszky bizalmasa lett.

„Mesterházy és Demszky Gábor először az 1990-es években találkozott, egy underground koncerten. Később munkakapcsolat is kialakult közöttük Demszky akkori felesége, Révai Vera révén. Amikor Demszky SZDSZ-elnökként 2000-ben – fél év pártelnökség után – megbukott, az addig felületes ismeretség szoros, bizalmi kapcsolattá vált, különösen azután, hogy megromlott a főpolgármester viszonya fővárosi szövetségeseivel és korábbi bizalmasaival (elsősorban két akkori kulcsemberrel: Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettessel, valamint kabinetfőnökével, Bőhm András városházi SZDSZ-frakcióvezetővel).

E szoros bizalmi viszony azt jelentette, hogy a főpolgármester barátként kérte ki Mesterházy tanácsait, aki saját bevallása szerint ugyan nem finanszírozta Demszky kampányát, de abban segítséget nyújtott, hogy a pártjától minél többet kapjon a város vezetője. Demszky Gábor már 2002-ben szívesen vette volna, hogy Mesterházy mandátumot kapjon a Fővárosi Közgyűlésben, a tanácsadó viszont nem élt a lehetőséggel – helyette Tóthfalusi lett képviselő. Kezdetben Mesterházy feladata gyakorlatilag a közgyűlési többség megszervezésére, azaz lobbizásra „korlátozódott”. Politikai befolyásának növekedését mi sem jelzi jobban, mint hogy a 2006-os budapesti koalíciós tárgyalásokon már Mesterházy képviselte a főpolgármestert.” – derül ki a riportból.

A BKV-ügyben előzetesbe került Mesterházynak – elszámoltatás ide vagy oda – a NER-korszakban haja szála sem görbült. Mi több: épp Orbán Viktor hatalomra jutása után nyílt ki cellájának ajtaja – a BKV-ügyben pedig első fokon felmentették. S igencsak beindult a családi biznisz. Mely két dolognak is újbóli bizonyítékaként szolgál. Az egyik a NER-rezsim totális elvtelensége. Hogy céljai érdekében bárkivel hajlandó összefogni vagy épp szembefordulni. Azzal is összeáll a színfalak mögött, akit oly harsányan szid a propagandában. (A Fidesz kétharmados győzelmének egyik oka pont a BKV-ügy volt.)

A hatalmi önérdek jegyében karol fel, vagy éppen hajít el ez a rendszer bizonyos figurákat. A dolog paradoxona, hogy a cinikus elvtelenség hátterében bigott politikai hit munkál. A történelem során mindig is a legrigorózusabban szűkkeblű, korlátozó tekintélyelvű vagy totalitárius rezsimek voltak a napi politikában a legelvtelenebbek.

A dolgot még abszurdabbá teszi, hogy a hírek szerint a BKV-ügyben eljárás alá vont Mesterházyval szemben nemrég az utóbbi években előbb az adóhatóság, aztán a Legfőbb Ügyészség indított vizsgálatot. Mégpedig bizonyos, Bali szigetén található luxusingatlanok ügyében. (Papíron ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás, de az üggyel foglalkozó cikk egyértelműen Mesterházyt említi az ingatlanok tulajdonosaként.) Amellett – mint a kormánypárti Lokál cikkében is olvasható – a 4-es metróval kapcsolatban

„A jelentésben feltárt visszaélések döntő többsége a 2004 és 2010 közötti időszakban történt. Így főleg az MSZP–SZDSZ-es városvezetés tagjai lehetnek érintettek, mint például Demszky Gábor volt főpolgármester, tanácsadója, Mesterházy Ernő és helyettese, Hagyó Miklós, valamint Antal Attila és Kocsis István, a BKV akkori vezetői.”

A másik tény, ami sokadszorra igazolódik be: a balliberális politikától és holdudvarától ostobaság (de legalábbis naivság) valamiféle rendszerdöntő fordulatot várni. A bukott szoclib elit – minden, Orbánt diktátorozó kirohanása ellenére – rengeteg  módon kötődik a rezsimhez. Ezernyi láthatatlan (bár, mint e sorozat is mutatja, már nem is annyira titkolt) szál fűzi hozzá. Tehát, ha valaki rezsimváltást akar, a NER lerombolásával együtt a rendszer fizetett és kitartott operettellenzékét is szemétdombra kell löknie.

Mesterházy Ernő hosszú időn át megtestesítette azt, amit kormánypárti berkekben háttérhatalomnak szoktak nevezni. Az SZDSZ árnyékos oldalán ténykedő üzletember, aki fenntartja a romlatlan, tiszta vidéken élősködő parazita, vízfejű Budapestet irányító Demszky és pártja hatalmát – jobbos konteókban nagyjából így manifesztálódik a személye.

Külön csemege az apák és fiúk narratívában gondolkodó Orbán-hívőknek, hogy Mesterházy családilag is kapcsolódik az egyik SZDSZ-politikushoz. Mécs Imre veje: az SZDSZ-frakcióból később ’56-os múltja dacára az utódpárt MSZP-be igazolt Mécs Imre lányát vette feleségül. Akivel ma is közösen jegyzik producerként a filmet.

Félreértés ne legyen: természetesen senki nem felelős, pláne nem bűnös amiatt, hogy neki vagy a házastársának kik a rokonai, sőt. Kifejezetten úgy gondolom, hogy az egyik legocsmányabb dolog azért támadni valakit, amiről nem tehet. Vagyis, hogy kik a családtagjai. Csakhogy pont a Fidesz-párti orgánumok azok, melyek leggyakrabban szokták kiteregetni a velük szemben állók rokonságát.

A Momentum is rögtön új SZDSZ lett náluk, egyebek közt pont azért, mert elnökségi tagjai között Mécs Imre másik gyermeke, Mécs János is ott volt.

Ehhez képest rendkívül furcsa, hogy korábbi SZDSZ-funkcionáriusok rendre feltűnnek a hatalom nyertesei (bocsánat: NERtesei) között Kóka Jánostól Szent-Iványi Istvánig. Utóbbinál duplán érdekes, hogy miután csaknem öt évig szolgálta nagykövetként a rezsimet, külszolgálatának lejárta után annak harcos liberális kritikusaként tűnt fel hirtelen.

De mi motiválja az egykori szoclib káderek NER általi látványos felkarolását vagy patronálását? Nem valószínű, hogy azért történik ez, mert eme figurák olyan nélkülözhetetlen tudású szakemberek volnának. Persze kétségtelen: a hiúságukra, a mérhetetlen egójukra apellálva tudják őket manipulálni és becsábítani a rendszerbe.

A balliberális értelmiség egyes domináns altípusait mérhetetlen nagyképűség és kioktató arrogancia jellemzi. Ők lelkük mélyén valójában inkább azért haragszanak a NER-rezsimre, mivel elképzelhetetlennek tartják, hogy nélkülük is lehet irányítani az országot. Meggyőződésük, hogy ők olyan européer, technokrata profik, akik nélkül romba dől az ország. De pont eme felfuvalkodott önhittségük teszi lehetővé, hogy a NER kollaboránst csinálhasson belőlük. Mert igazából tényleg csak arra várnak, hogy a rezsim beismerje: szüksége van rájuk.

Egy tanácsadói szerződés, egy állami kinevezés, egy összeg átutalása a büdzséből, egy pozíció belengetése, s ők máris boldogan rohannak, hogy szolgálatra jelentkezzenek.

Persze időnként – mint György Péter vagy Eörsi Mátyás – ők is rájönnek, hogy mennyire abszurd ez, s mennyire hiteltelen volna már az önfelmentő magyarázkodás, s inkább visszalépnek a pozíciótól. De addigra a morális kár bekövetkezett.

Orbán Viktornak napi szinten hálát kéne rebegnie a Történelem Ura felé, hogy ilyen ellenzéke van. Ugyan miért ne kollaborálna vele az egykori SZDSZ színe java? Hisz ugyanígy lepaktáltak és megalkudtak a posztkommunista utódpárttal, amellyel annyira összefonódtak, (a Tocsik-ügy, a D-209-es botrány, illetve az őszödi beszéd után sem szakítva velük) hogy az végül teljes hitelvesztésüket, a liberális pártpolitika halálát okozta Magyarországon.

Vagy nézzünk már körül, hol dolgozik ma az SZDSZ-holdudvar és a balliberális értelmiség krémje? A legdurvább migráns-konteókat terjesztő Udo Ulfkotte könyveit kiadó (hajdanán az SZDSZ-szel is erősen összefonódó) Hit Gyülekezete házi tévéjének tekinthető ATV-n. Ja, nem, bocsánat. A rendíthetetlen antifasiszta balliberális médiaelit egy része már annak a Simicska Lajosnak dolgozik, aki a hírek szerint mostanság a Jobbikot tolja, ahogy erejéből telik.

Ilyenfajta gerincflexibilitás és elvi szakítószilárdság mellett ugyan mi félnivalója volna Orbán Viktornak? Sanszos egyébként, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. A mélyben valószínűleg százas, ezres nagyságrendben köti magához piti magánpaktumokkal a NER a helyi szoclib kádereket.

Hát, így rendszerváltást nemigen lehet csinálni. A NER által fizetett, ugyanakkor harsányan putyinozó és diktatúrázó balliberális értelmiség legalább annyira nevetséges, mint az uniós pénzeket osztogató, ugyanakkor Brüsszel elleni szabadságharcot hirdető Orbán-rezsim.

Papp László Tamás

Megosztás