Egyéb

Exállamtitkár cége kapcsolná ki a gázt a Quaestor ETO Parkjában

 

Kikapcsolással fenyegette meg február végén a gázszolgáltató a Quaestor-érdekeltség ETO Park állami felszámolóját. A gázszolgáltató cég tulajdonosa az első Orbán-kormányban volt honvédelmi államtitkár, azóta Csányi Sándor bankár bizalmasaként emlegetik. Perenyei Tamás ügyvédi irodájában dolgozik Tarsoly Csaba egykori titkára is, aki Polt Péter legfőbb ügyész lányának udvarolt, s ettől nyilván függetlenül megúszta még a tanúkénti macerát is a Quaestor-ügyben.

A CEU-botrány hátterében szinte elsikkadt a hír, amely szerint elhagyhatta az előzetest, s a továbbiakban házi őrizetben védekezik Tarsoly Csaba, a többszáz-milliárdos brókercsőd nyomán csalással vádolt Quaestor-frontember.

„Konzultáljunk!” – némi tolvajbandázás mellett ezt is skandálták szerdán a jegybank épülete előtt demonstráló Quaestor-károsultak. A 2015 márciusában végképp csődbe ment Quaestor után megmaradt vagyon, az ingatlanok körül számos a bizonytalanság. A minap írtuk meg például, hogy az állami felszámoló cég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. mindössze havi kétmillió forintot kér például a győri ETO Park Hotelért a bérlőtől:

Ki ad 890 millió forintot 24 millióért? Persze, hogy a Quaestor-cég állami felszámolója

Ez négyzetméterenként forrásaink szerint mindössze nettó 253 forint, ami az 1 eurót sem éri el. Hogy pontos-e a számítás, ami 7900 négyzetmétert vesz alapul, kérdeztük az NRN Kft.-től. Egyelőre nem kaptunk választ, igaz, még a korábbi cikkünkhöz küldött kérdésekre is adósak a felelettel.

Holott az ETO Park Hotel remekül prosperál, hihetnénk, hogy akár többet is kihúzhatna belőle a tulajdonos. Ellentétben a szomszédos, szintén a Quaestor-csoportba tartozó ETO Park Kft. tulajdonában lévő bevásárlóközponttal, az ETO Park Plázával.

Hiénák a szellemházban

Utóbbi praktikusan szellemház, kuncsaftok alig, de a bérlők sem hemzsegnek. A Magyar Nemzetes riport szerint a legnagyobb forgalom a kormányhivatalé, amely információink szerint, akárcsak a postafiók többet, havi 1 eurót fizet havonta, mint a szálloda üzemeltetője. Úgy tudni, akadnak ugyanakkor gondjai a felszámolónak a meglévő bérlők fizetési fegyelmével.

Csakhogy maga az ETO Park sem az ügyfelek gyöngye. Legalábbis erre enged következtetni az Átlátszó birtokába került levél, amit a pláza gázszolgáltatója, a Nordest Energy Kft. jogi képviselője írt a felszámoló biztosnak.

A február 27-i keltezésű iromány tárgya „tájékoztatás fogyasztási hely kikapcsolásáról”. A levélből kiderül: az ETO Park, már a felszámolás elrendelése után, tavaly áprilisban szerződött a Nordest-tel határozott időre, tavaly októbertől idén októberig.

Gázszámlát sem fizet a Quaestor-cég

Az ETO Park többhavi számlával adós maradt, a tartozás összege – a levél szerint az adós által elismerten – tetemes, 70,7 millió forintra rúg.

A Nordest a kikapcsolást március 14-vel rendelte el – ez áll a levélben. Hogy ez megtörtént-e, nem tudjuk, mert bár ezt is kérdeztük az NRN-től és a Nordesttől is, egyelőre nem kaptunk választ. Úgy tudjuk más forrásból, a háttérben folynak bizonyos alkudozások.

 

etokikapcs

 

A Nordest azonban nincs abban a helyzetben, hogy sokat engedjen. A szolgáltató tavaly áprilisban kevesebb, mint a felére, 300 millió forintra szállította le az alaptőkéjét veszteségrendezés céljából. A cég csinos, 3,4 milliárd forintos árbevétele csak 300 milliós veszteségre volt elegendő 2015-ben. Azaz jól jött a tavalyi szerződés az ETO Park-kal.

A Nordest közvetve Perenyei Tamásé, illetve kisebb részben az ő nevével fémjelzett Perenyei és Társa Ügyvédi Irodáé. Perenyei az első Orbán-kormány idején a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt – azt a Wachsler Tamást váltotta, aki jelenleg a NER kurzusberuházásain munkálkodik a Steindl-program igazgatójaként.

Önsegélyező vadászhaverok

Perenyei ellentmondást nem tűrő, autoriter vezetői stílusával vált ismertté – legalábbis így jellemezte egy Beszélő-beli írás. Amely megemlékezett arról is, hogy „a Fidesz fajsúlyos embereihez fűződő szoros kapcsolatai biztosítják számára a megfelelő politikai bizalmat és hátteret”.

Ennél is fontosabb lehet azonban kapcsolata, amely vadászkomájához, az ország örökös főoligarchájához, Csányi Sándor bankárhoz köti. A Csányi oligarcha-köreibe tartozó Kocsis István idején bízta meg például Perenyei irodáját a BKV havi többmilliós szerződéssel. Éppenséggel a mostanában sokat vizsgált 4-es metró szerződéses ügyei körül serénykedett elsősorban az iroda.

Perenyei irodája volt az is, amelyik annak idején feljelentette Keller László akkori MSZP-s közpénzügyi politikai államtitkárt az emlékezetes agancsgate-ügyben – Keller több mint egy évtizeden át tartó bírósági kálváriájáról részletesen írtunk Polt Péter legfőbb ügyész pályaívét bemutató cikkünkben.

Polt, Perenyeihez és Csányihoz hasonlóan szenvedélyes vadász – az agancsgate is a legfőbb ügyész által ejtett vad értékének firtatásával indult. Hogy mennyire tartják a kapcsolatot a vadászcimborák, arról inkább a mendemondák erősek. Úgy tűnik viszont, hogy a Perenyei iroda foglalkoztatja Polt vő-jelöltjét is. Kérdeztük őt magát is, irodai és személyes email-címén is, nehogy megtévesszen bennünket egy véletlen névazonosság, de egyelőre nem válaszolt.

A Polt-vőjelölt Tarsoly Csaba titkára volt a vádbeli bűncselekmények idején. Emlékezetes, hogy ennek ellenére nem hallgatta ki az ügyészség még tanúként sem a nyomozás során. Most pedig, ha igaz, egy olyan ügyvédi iroda foglalkoztatja, amelynek érdekeltsége üzleti kapcsolatban áll a maradék Quaestorral – létezik-e ilyen véletlen?

Erről is kérdeztük az érintettet, ha válaszol, közöljük.

Fontosabb cikkeink a Quaestor-botrányról

Az ügyészség nem értett egyet a Quaestor értékes ingatlanprojektje, a leendő olimpiai falu zár alá vételével

MSZP-közeli és oroszbarát szálak a 200 milliárdos Quaestor-csődben

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Irodabútorokból fizetnék ki a Quaestor hitelezőit

Közel 200 millió forintot vett fel egy állami sofőr a Quaestortól a csődbejelentés napján

Kokik és sallerek az ügyészségnek Quaestor-ügyben

Újabb Quaestor-talány: a luxemburgi végrehajtás

Tarsolyék hétmilliárdos iowai fantomja – be sem jegyzett offshore cég részvényeivel fizetett a liechtensteini tulajdonos

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Rádi Antónia

Megosztás