Egyéb

Átlátszós kottából ekézi az érpataki polgármestert a Habony-média

 

Terry Black és Volner János befulladt bozótszex-sztorija után újabb ürüggyel keres fogást a Habony-média a Jobbikon, illetve a párt elnökén: ezúttal az érpataki polgármester ellen folyó büntetőeljárásokat próbálják Vona Gáborra rátolni. Lehetne ez szimplán Vona és Orosz Mihály Zoltán problémája, csakhogy megint pont a valóság kallódik el a nagy kommunikációs igyekezetben.

Mint a nagy leleplezésekben mindig, most is egy ütemre dobban a Habony-média szíve: a Ripost cikkét (Bün­te­tő­el­já­rás Vona Gábor ked­venc pol­gár­mes­tere ellen: Kor­rup­ció!) szemlézi a legjobb híradó („Érpataki mutyi modell”), a Lokál kever hozzá egy kis terryblack-et („Vona Gábor szeretett polgármestere durva korrupciós ügybe keveredett”), és a 888.hu is hozza a kötelezőt.

Persze nem Orosz Mihály Zoltán került a célkeresztbe – olyannyira nem Oroszról van szó, hogy a címben csak Vona Gábor kedvenc polgármestereként szerepel. A Jobbik és elnöke végig hangsúlyos elem, de pro forma Orosz ügyeit tárja fel a Ripost névtelen tényfeltárója.

Több büntetőeljárás is indult Vona Gábor kedvence, a hírhedt jobbikos polgármester illetve a hozzá köthető cégekkel kapcsolatban. Korrupciós botrányok, csalás, hűtlen kezelés. Hónapok óta zajlik több ügyben is büntetőügyi nyomozás a súlyos visszaélések, Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán sokirányú törvénysértő tevékenysége miatt.” – csodálkozik rá a szerző a lap február 19-i számában az Orosz Mihály Zoltán ellen folyó büntetőeljárásokra.

„Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben. Van ezek közt sikkasztás, hűtlen kezelés, zaklatás, és legalább egy olyan büntetőeljárásról tudunk, amelyik már bírósági szakaszban van.” – írta meg fél évvel ezelőtt, 2016 augusztusában az Átlátszó.

Tulajdonukból kiforgatott kisemberek, több, mint félszáz(!) közpénzből felújított magáningatlan, legalább 150 millió forint korrupt módon lenyúlt közpénz”- részletezi az oknyomozó kormánybulvár az érpataki polgármester bűnlajstromát.

„Orosz nagyszámú ingatlan fölött diszponál Érpatakon (…) a helyiek információira támaszkodva (…) az alábbi 47 ingatlan esetében azonosítottuk tulajdonosként a [polgármester irányítása alatt működő] Benefícium Szeretetszolgálatot.” – írtuk 2016 májusában.

A „tulajdonukból kiforgatott kisemberek” fordulat a Ripost leleménye, mi csak azt a néhány konkrét esetet írtuk meg, amikor vitatható körülmények között került a Benefícium tulajdonába egy-egy ingatlan. Például a Kossuth utca 40., amelynek volt tulajdonosai nem is tudtak róla, hogy eladták a házukat. Állításuk szerint írástudatlanok, és abban a hiszemben írták alá a szerződést, hogy csak a ház körüli telek az adásvétel tárgya.

Tegyük hozzá, Orosz, aki az általa indított sajtó és egyéb perek alapján nyugodtan pályázhatna a nyírségi perkirály címre, nem jelentkezett helyreigazítási kérelemmel, vagyis de facto elismerte a cikk állításait – ezek alapján indult később nyomozás a polgármester ellen, és ezeket tálalja most forrásmegjelölés nélkül a Riposzt.

A cikk nem áll meg az egyedinél, bemutatja a rendszerszerű visszaélést: „A korrupt politikushoz és például élettársához köthető magáncégek idős, gyakran iskolázatlan embereket forgattak és forgatnak ki a vagyonukból. Félrevezető szerződésekkel, ügyvédi trükkökkel  hozzájuk kötődő magáncégek számára szerzik meg a házaikat (…)

Mi idáig nem jutottunk el, több napi terepmunka és a dokumentált nyilatkozatok alapján is csak annyit tudtunk leírni, hogy „Helyi forrásaink szerint a polgármester nem ebben az egy esetben vásárolt trükkösen a Benefícium számára: többeknél próbálkozott azzal, hogy a szerződésre konkrét címet nem, csak helyrajzi számot írtak, ami alapján az eladók elhitték, hogy az csak a telket jelöli, a házat nem.”

Pusztán a tényszerűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a cikk azon állítása, miszerint Orosz 51 családot forgatott ki a vagyonából, éppúgy nem igaz, mint az a sugalmazás, hogy ezeket a polgármester csaló módon, közpénzből újíttatta fel. Ha a szerző végigjárta volna a faluban az Orosz érdekkörébe került ingatlanokat, ugyanazt látta volna, mint mi: „a Benefícium által megszerzett bő félszáz ingatlan többségén hasznosításnak semmi jele: a házak helyén romok, a kerteket felveri a gaz.

A korrupciós botrányt végképp az országos politika szintjére emeli, hogy a Jobbik elnöke nemrég kötött szoros együttműködési szerződést a több büntetőeljárás alá vont politikussal.” – mutat rá a történetben megbúvó nagypolitikai szálra a kormányközeli bulvár.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Jobbik az ún. Érpataki Modell Országos Hálózata nevű, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel kötött együttműködési megállapodást – még 2013-ban. Egyébiránt erről is megemlékeztünk annak idején, éppen azt firtatva, vajon ki finanszírozza az érpataki polgármester Budapest-centrikus politikai aktivizmusát.

Az eddigiekhez képest nüansz, hogy az Orosz által a különböző bíróságoknak benyújtott orvosi igazolások ügyében folyó nyomozásról is mi adtunk hírt. Meg sem említenénk, ha nem ez lenne a Ripost cikkének tetőpontja.

Kiváló jobbikos politikai kapcsolataira utal, hogy a vele kapcsolatos bűnügyi eljárás adatai gyakran kiszivárognak (…)” – világít rá a cikk, melynek egyetlen új információja, miszerint „rövidesen országos körözést adnak ki ellene, éppen ezekből a forrásokból származik.

Kapcsolódó cikkeink

Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben

Bekamerázzuk a médiapatkányt – fenyegették és autókkal üldözték munkatársunkat Érpatakon

Közmunkásként fizetett holdudvar, hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek: ez az érpataki üzleti modell

Ahol csődöt mondott a jogrendszer: az Érpatak-szindróma

Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”

Gyújtogatás, fenyegetés, erőszak és rengeteg per kíséri az “érpataki modell” diadalmenetét

Kurucinfós cikkek után verték meg az érpataki jogvédőt – itt a jegyzőkönyv

Ki fizeti az érpataki polgármester politikai utcaszínházát?

Szélsőjobbos fordulat Tiszavasváriban Orosz Mihály Zoltánnal

Orosz néhány éve még érinthetetlennek tűnt. És nemcsak a rendre megfeneklő, vagy éppen el sem induló büntetőeljárások miatt: fontos kormányközeli konferenciákon lépett föl, felzárkózási államtitkárokkal együtt értekezhetett a cigány-magyar együttélés problémáiról, a második Orbán-kormány 2010-11-es restriktív, rendpárti, szegényellenes intézkedései pedig tökéletes összhangot mutattak az „Érpataki Modell” alapelveivel.

Nem rajta múlt, hogy mára külső szövetségesből ellenséggé vált. De még néhány hasonló cikk, és nem a tíz éve tartó széljobbos érpataki rémálom felelőseként, hanem a rendszer áldozataként vonulhat be NER történetébe.

Becker András

Megosztás