Egyéb

Terner Gézát körözik a négyes metró beruházás korrupciós ügyeivel összefüggésben

 

Nem a korábban nevesített projektigazgató, hanem a Strabag-ügyben az osztrák sajtó által is emlegetett Terner Géza szökött külföldre, hogy megússza az Alstom metrókocsi-beszerzés ügyében a felelősségre vonást.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

 

A 4-es metró beruházással kapcsolatos nyomozásról a Párbeszéd Magyarország társelnöke, Szabó Tímea érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy megtudja, az elmúlt hat évben miért nem történt érdemi lépés az ügy nyomozásában.

A legfőbb ügyész tájékoztatása szerint az Alstom metrókocsi-beszerzésre vonatkozóan megindult büntetőeljárásnak három gyanúsítottja van. Közülük kettőt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) kihallgatott. A harmadik személy viszont miután kikerült az előzetes letartóztatásból, külföldre szökött. Így a KNYF indítványára a Budai Központi Kerületi Bíróság idén január 11-én és 23-án elrendelte a terhelt európai és nemzetközi körözését.

Polt Péter a gyanúsítottat nem nevezte meg. A Magyar Nemzet írta meg – mint utóbb kiderült, tévesen – hogy a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjét körözik. Azóta már pontosították a cikket, jelezve, hogy nem róla van szó.

A rendőrség honlapján, a police.hu-n megtalálható körözési listán a Magyar Nemzet által nevesitett férfi nem szerepelt. Az elfogatóparancsok elrendelője, a BKKB alapján a rendszer Terner Géza körözési lapját jeleníti meg.

Kapcsolódó cikkeink

Négyes metró: az adófizetők bűnhődhetnek a 2006-os tenderek szabálytalanságai miatt

Az OLAF metrójelentésének teljes nyilvánosságáért pereljük a Miniszterelnökséget

Kétéves a négyes metró, az uniós finanszírozású projektek állatorvosi lova

Így szponzorál a Strabag: nyoma veszett 1,3 milliárd forintnak

Érdekes ügyletek

Ternerről a 444 egyik, a magyar letelepedési programról szóló cikke megemlítette, hogy az Ayudate cég dán anyavállalatának egyik igazgatóját ugyanígy hívták. Az osztrák sajtó is írt Ternerről, amikor a Strabagtól a magyar politikába áramló pénzek útját próbálták követni.

Terner felbukkant a HIGI Papírsoft Zrt.-nél is, amellyel kapcsolatban az Index 2009-es cikke megírta, hogy százmilliókkal tartozik szállítóinak és a szolnoki ipari parknak.  Ráadásul a cég egy MSZP-közeli vállalkozás ügyvezetőjének lakcímén volt bejegyezve. A lap felidézte azt is, hogy a férfi és Terner Géza közös cége vette meg 2000-ben a csillebérci úttörőtábort.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás