Egyéb

Tiborcz- és Mészáros-közelben két keszthelyi műemlék-szálló

 

Tiborcz István „első vő” érdekeltségébe sorolt pesti Mahart-székházba bejegyzett cég vette meg a keszthelyi műemlék-szállót, a Hullámot. Ez a friss hír. A testvérépület Balaton hotelnek pedig a tulajdonosa került közel az utóbbi időben Mészáros Lőrinchez.

 

Keszthelyi idegenforgalmi csemegék felvásárlása az Orbán-Tiborcz-család kedves karácsonyi előkészületének tűnik.

Két éve adtunk róla hírt, hogy 2014 karácsonyán az északi-parti város kikötője került Orbán Ráhel férjének érdekeltségébe némi önkormányzati hátszéllel:

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt? Mutatjuk a trükköt.

Tiborcz azóta kiszállt az üzletből. Került azonban más.

A monarchia-korabeli, a parti sétány közelében fekvő Hullám Szállót a város nevezetességei között emlegeti a West-Balaton portál. A honlap szerint lakossági összefogás mentette meg a hetvenes évekre lepukkant épületet a bezárástól. A szállót 2004-ben felújították. A tulajdonos egészen tavaly december közepéig – egyik vállalata révén – a Danubius-csoport volt. Ez az az brit-izraeli érdekeltségű idegenforgalmi társaság, amelyik annak idején átvette Pintér Sándor belügyminiszter biztonsági cégét, a Preventiv-Security-t.

A Hullám Szálló épületét 2016. december 14-én vette meg a tavaly nyár végén alakult Pannon Tessera Hospitalis Zrt. Erről a cégről a Heti Válasz írt a Budapest belvárosában lévő Mahart-székház felvásárlása kapcsán. A cikksorozatból kiderült: az értékes ingatlantömb Tiborcz Istvánhoz, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt vezető Szivek Norberthez kötődő cégcsoporthoz került. Az oligarchák ötcsillagos szállodát terveznek szerzeményükből kialakítani, az állami Eximbank 15 milliárdos hitellel tolta meg a beruházást.

A frissen megszerzett Mahart-székházban működik a régi szállodaipari szakemberként ismert Somlyai Zoltán László érdekeltségében álló Pannon Tessera Hospitalis is. A cég jogásza Hamar Endre, Tiborcz volt cégtársa és ügyvédje.

Orbán Viktor vejének és kedvenc polgármesterének tavalyi dőzsölését itt foglaltuk össze:

Kastélyok, villák, székházak – így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

Kiadók, hotelek, focicsapat – ezeket zsákolták be Mészáros Lőrinc rokonai, barátai és üzletfelei 2016-ban

A szállodaingatlant a Pannon Tessera Hospitalis tulajdonszerzése óta több mint egymilliárd forintos jelzálog terheli. A jelzálog jogosultja a Mészáros Lőrincet is milliárdos nagyságrendben hitelező B3 Takarékszövetkezet.

 

hamar

 

A Hullám Szálló környezete is megújult a közelmúltban – nem a Tiborcz-Hamar páros pénzén, hanem a magyar és az uniós adófizetők 400 milliójából. Az MTI-tudósítás szerint a 2015 májusi átadáson parádézó fideszes polgármester, Ruzsics Ferenc ekkor beígérte a „Balaton-part két üresen álló szállodaépületének felújítását is”. Ezek egyike a Hullám.

A másik a Hullámmal egy időben épült, szintén a partmenti mólónál található Balaton szálló, amely a Hullámnál lényegesen rosszabb állapotban van. Az ingatlan 2009 óta a Firstfund Intézményi Ingatlankezelési Alapé. Az alap kezelője a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.

A Konzum papíron Jászai Gellért, a bedőlt SCD-csoport egykori frontembere érdekeltsége. A Konzum-csoporthoz tartozik tavaly óta a Hunguest-szállodalánc is. A Hunguest szállodákat átvett „Jászai-cégben” a tulajdonos Konzum PE Magántőkealap üzletrészére időközben rákerült az Eximbank 3,36 milliárdos jelzálogjoga, a szállodacég igazgatóságában pedig felbukkantak Mészáros emberei.

Rádi Antónia

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás