Egyéb

Veszettül titkolja a kormány a felcsúti kisvasút uniós pályázatában tett vállalásokat

 

Vajon milyen vállalásokat tett a kormány a felcsúti kisvasút 600 millió forintos uniós támogatásáért cserébe, és miért titkolják azokat? A Nemzetgazdasági Minisztérium az Átlátszó közadatigénylésére csak az EU-s projekteket összesítő kormányzati honlap linkjét küldte el válaszként, és a NAIH állásfoglalására sem reagált. Közben a kisvasút már csak hétvégente közlekedik.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

2015 márciusában elsőként írtuk meg, hogy a kormány 600 millió forint EU-s támogatást ad a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak a felcsúti kisvasút építésére. A cikk megjelenése előtt kérdéseket küldtünk a Miniszterelnökségnek, de választ nem kaptunk rájuk.

2016 júniusában a brit Telegraph nyomán bejárta a magyar sajtót a hír, hogy az EU vizsgálatot indít a felcsúti kisvasút miatt, mert sokkal kevesebben utaznak rajta, mint amekkora utasszámot a magyar kormány vállalt az EU-s támogatás igénylésekor. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára ezt követően a 444-nek azt nyilatkozta, hogy az Átlátszó félreértelmezte 2015-ben a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kapott dokumentumokat és a kormány sosem ígért napi több ezer utast a kisvasútra.

Előzmények

Titkolja a kormány a felcsúti kisvasútra ígért utasszámról szóló dokumentációt

600 millió forint uniós támogatást juttat az Orbán-kormány a felcsúti Orbán-alapítványnak kisvasútra

Ezután levélben kértük Csepreghytől a felcsúti kisvasút uniós támogatásával kapcsolatos dokumentumokat (amikre a 444-nek hivatkozott), ám ő a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) irányította az Átlátszót. Tavaly júniusban ezért közadatigénylésben kértük ki a Varga Mihály által vezetett NGM-től az iratokat, ám a minisztérium 30 nap elteltével mindössze az uniós projekteket nyilvántartó kormányzati honlap linkjét küldte el válaszként.

A honlapon nem találhatók meg az általunk kért dokumentumok, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk.

Bejelentésünk nyomán a NAIH vizsgálatot indított, és néhány nappal ezelőtt elküldte az Átlátszónak az üggyel kapcsolatos állásfoglalását (PDF) – melyet korábban Varga Mihály miniszternek is megküldött a hatóság – , miszerint az NGM-nek ki kell adnia számunkra a felcsúti kisvasúttal kapcsolatos dokumentumokat.

„Mivel az Önnek megküldött linken az igényelt közérdekű adatok nem érhetőek el, és az adatokat más formában sem tette a minisztérium hozzáférhetővé az Ön számára, ezért ez a körülmény az adatigénylés törvényes jogalap nélküli megtagadásaként értelmezendő.

Az Infotv. 1. sz. mellékletének III. 7. pontja alapján az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztések leírása, az azokra vonatkozó szerződések kötelezően közzéteendő adatok.  (…)

Mindezekre tekintettel (…) a Hatóság felszólította a minisztert, hogy az Ön által előterjesztett adatigénylést a megjelölt elektronikus formában, haladéktalanul teljesítse.”

Azonban nagyon úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is titkolni akarja a felcsúti kisvasút 600 millió forintos EU-támogatásával kapcsolatos dokumentumokat, mert még mindig nem küldte meg az NGM a kért adatokat. Talán nem is fogják, ugyanis a NAIH levele az alábbi szomorú sorokkal zárul:

„Tájékoztatom Önt, hogy az állásfoglalásra a miniszter nem válaszolt, így jelen levelemmel egyidejűleg ismételten a minisztériumhoz fordulok.”

Nem hagyjuk ennyiben a dolgot, szükség esetén bepereljük az NGM-et, hogy megtudjuk végre, pontosan mit is ígért a magyar kormány az EU-nak a felcsúti kisvasútról.

Április 30-ig csak hétvégente közlekedik az Alcsút és Felcsút között járó vonat, és mint az a PM-es Jávor Benedek EP-képviselő decemberi adatigényléséből kiderült, októberben hat olyan nap is volt, amikor senki sem utazott a kisvasúton. Az Átlátszó most egy új közadatigénylésben kikérte az eladott jegyek számát a kisvonat 2016. április 30-i elindulásától kezdődően.

Érdekes lesz majd összehasonlítani a számokat az EU-nak tett vállalásokkal.

Erdélyi Katalin

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás