Egyéb

Fidesz-közeli regionális online médiabirodalom épül

 

Budapesti hírportált indított a minap a veszprémi székhelyű Bakony-Balaton Média. Övék a Vehir.hu is, tulajdonosuk, a veszprémi „Navracsics-fiókákkal”, a Fidelitasból startolt helyi fideszes politikusokkal remek viszont ápoló Tóth Gábor Szilárd a Pesti Srácokban is érdekelt. A veszprémi online hírlap egy kormánybarát országos honlapszövetség tagja.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

Interjú egy fideszes városi képviselővel, kicsit lentebb a polgármesterrel – a Vehir.hu veszprémi hírportál kedd esti címlapján egyéb jel nem indokolja, miért tarják kritikus olvasói fideszes szócsőnek az oldalt. Pedig a kiadó, a Bakony-Balaton Média Kft. tulajdonosát, Tóth Gábor Szilárdot ekként tartják számon a dunántúli megyeszékhelyen.

Tóth Gábor Szilárd 2015-ben kisebbségi tulajdonosként beszállt a közpénzekkel kitömött Pesti Srácok kiadójába, az Insider Média Kft.-be – ez már önmagában igazolhatja a fidesz-közeli jelzőt. A Közbeszerzési Értesítő szerint a Bakony-Média 2011-2015-ben szintén szépen nyeregetett közintézmények tájékoztatására kiírt tendereken.

Lakóhelyén, Veszprémben a közélet ismerői mindezt azzal egészítik ki: Tóth a Fidelitasban startolt városi politikusokkal, például Óvádi Péter önkormányzati képviselővel, illetve Mihálovics Péterrel, volt Fidelitas-alelnökkel, későbbi újnemzedéki ügyekkel megbízott kormánybiztossal, még későbbi Bakony-Balaton fejlesztési miniszteri biztossal ápolt remek viszonyt.

Kapcsolódó cikkek:

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Cégbíróság: Huth Gergelyt eltiltották a cégvezetéstől, de ügyvezető maradhat

Békemenet, CÖF, CÖKA, Pestisrácok – mi fán terem, kinek szolgál a magyar gongó?

Pesti Srácok Emlékpark: programok napi másfél millióért

A szponzorált cikkek tartalmát is egyezteti a PestiSrácok a minisztériummal

A Tóth-féle Bakony-Balaton Média most budapesti portált indított Budapestnet elnevezéssel. A domaint 2014-ben regisztráltatta a cég, de a portál csak tavaly decemberben startolt. Címlapját böngészve – egy közgyűlési beszámolót kivéve – rejtély, mitől „budapesti” az oldal, amit egyébként a Habony-féle Lokálban is publikáló vehires sportújságíró, Zatkalik Dániel jegyez szerkesztőként. A címoldali hirdetések is inkább veszprémiek: egy kicsi Toyota-banner mellett a város sportarénája és a helyi Méz Rádió kap publicitást, akárcsak a Vehiren.

A Budapestnet, úgy fest, egyelőre nem, a Vehir azonban tagja az úgynevezett Regon regionális online médiaszövetségnek. Ez a társaság önmeghatározása szerint magyar tulajdonban lévő regionális portálokat – összesen 19-et, köztük például a NER-rel szintén nem ellenséges Pécsi Újságot, Cívishírt és a Szeged Ma kiadványt -, illetve a Magyar Építők szakportált fogja egybe a reménybeli hirdetők számára.  A Regon csoport gazdája, a hasonló nevű részvénytársaság vezérigazgatója a kecskeméti Oltyán József vállalkozó.

Róla és helyi médiabirodalmáról akkor írtunk, amikor Nyerges Zsolt volt Közgép-elnök és oligarcha madeirai ingatlanbefektetését mutattuk be. A már említett Regon-tag Magyar Építők volt az, amelyik korábban már utalt Nyerges funchali kötődéseire, méghozzá egy Oltyán által jegyzett cikkben. Ekkor Oltyánt is bemutattuk, mint akit korábban MSZP-közeli üzletembernek ismertek Bács-Kiskun megyében, ahol a csalás miatt ült volt megyei pártelnök, Zuschlag János köreibe sorolták a térség közéletének ismerői.

Olytán alapító-főszerkesztője a régió nem hivatalos honlapjának, a szintén Regon-tag Bácsmegye.hu-nak. A kiadványba beleolvasva már eléggé kilóg a nemzeti együttműködés lólába. Sorjáznak a megyei protokollesemények tudósításai, induló anyaguk címe például kedd este: „Folyamatos felvirágzáson megy keresztül a polgárőrség lovas tagozata”. A „közélet” rovat pedig egy Ripost-hivatkozással indul, miszerint „az LMP-s Hadházy antikorrupciós tevékenysége csak álca”.

Rádi Antónia

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás