Egyéb

Tőkét csökkent Csányi, a Garancsi-nővér és a vegyépszeres Nagy Elek is

 

Tőkét vontak ki cégükből az Olajterv, a Veszprémber és a Metal-Art tulajdonosai is a napokban. Az okok és a nagyságrend is eltérőek, az viszont biztos, hogy mindhárom cégről, illetve a háttérben álló oligarchákról sokat hallani mostanában. Mutyiügyekben is.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

Tavaly december közepén csapott egymás tenyerébe a Mol Nyrt. a jelenleg OT Industries néven futó egykori Olajterv tulajdonosaival a cég megvásárlásáról. Az üzletnek ugyan egyelőre nincs nyoma a cégjegyzékben, az ellenben kiokoskodható, hogy aligha lesz nagyon bonyolult megállapodásra jutniuk, a két társaságban van ugyanis némi átfedés. Az OT Industries többsége Pap Géza üzletember érdekeltségéé, kisebbségi – a 2015-ös mérleg szerint 31 százalékos – tulajdona van Csányi Sándor bankár, a Mol alelnöke befektetési cégének.

A 2015 végi állapotok biztosan változtak, a mérlegzáráskor ugyanis Pap cége „mindössze” 15 százalékon állt, a hatályos cégjegyzék azonban már többségiként tartja nyilván. Érdemes ugyanakkor említeni a 2015 végén még 22 százaléknyi részvénnyel felvértezett Konzulinveszt nevű társaság tulajdonosát is, Tóth Józsefet, akit az Index 2014-es cikke Hernádi Zsolt Mol-elnök tanácsadójaként mutatott be.

Ahogyan megírta azt is, Tóth, pontosabban a hozzá kötődő off-shore cégek neve az osztrák és a horvát nyomozóhatóságoknak is a látókörébe került. Előbbieknek egy többmilliárdos Emfeszes tranzakció, utóbbiaknak pedig a Mol-INA-Sanader-ügyben.

Az Olajterv egyébként eredetileg a Mol-é volt, a cég építette például a Mol egykori vezetékhálózatát. 15 évvel ezelőtt adott túl rajta az olajtársaság, iparági elemzők szerint nem túl bölcsen. Az Olajterv azóta is több tíz-százmilliárdos beruházások részese. A 2015-ben átadott magyar-szlovák gázvezeték például 35 milliárdos munka volt, bár tavaly ilyenkor még üresen kongott, egy 2016 őszi közlemény szerint azonban már vissza is termelte az árát. Az OT Industries 2015-ös árbevétele 2,6 milliárd forintot tett ki. A 100 milliós nyereséget megszavazták osztaléknak a tulajdonosok az utolsó fillérig.

Az addig többségi tulajdonos Pap mellé 2013-ban érkezett tulajdonostársnak a strómangyanús hosszútávfutó Polonyi István, később megjelentek Seszták Miklós fejlesztési miniszter rokonai is (az ő cégük azóta kiszállt), majd tavaly 2015-ben érkezett Csányi cége. Pap pedig 2013-ban úgy döntött, hogy beszáll Garancsi István mellé a Videoton klub működtetésébe.

Az OT Industries most saját részvényt von be, azért csökken a 100 millió forintos jegyzett tőke 16 millióval, ez áll a friss Cégközlönyben. Ez akár a részvényátruházás előtti rendezések részeként is fölfogható.

Szintén tőkecsökkentésről döntött a minap a Garancsi Mária érdekeltségében álló Veszprémber Zrt. Garancsi István nővére résztulajdonában álló építőipari cég 4 milliós tőkeleszállításának célja tőkekivonás, az alaptőke így 43 millió forint lesz. Az egyebek mellett a devecseri-kolontári iszapkatasztrófa utáni újjáépítésen, illetve az ócsai devizásgettó néven elhíresült lakótelep beruházásán dolgozó, valamint a Garancsi István által vezetet Magyar Természetjáró Szövetségnek bedolgozó Veszprémber tavaly nem tarolt a közbeszerzéseken. A Közbeszerzési Értesítő legalábbis egyetlen, 20 milliós értékű elnyert munkát tart nyilván: Litér község művelődési házának felújítását.

Pánikra azonban nincs ok, 2015-ben még egymilliárd forint feletti árbevételt produkáltak, a 83 milliós profitot meg is szavazták osztaléknak a tulajdonosok.

Az oligarchák tőke-leszállítási versenyének múlt heti első helyezettje a Nagy Elek érdekeltségében álló Metal-Art Zrt. Nagy Elek a rendszerváltás környékén lett jobboldali befektetőként ismert, de nagy menetelése az első Orbán-kormány idejére tehető: az ő nevével fémjelzett Vegyépszer-csoport az volt a mélyépítésben, ami utóbb a Közgép lett, jelenleg pedig a Duna Aszfalt és kapcsolt részei.

A Metal-Art az egykori Állami Pénzverő jogutóda, 1993-ban lett részvénytársaság, de csak az első Orbán-kormány alatt privatizálták. Első lépésként az ekkor részben Nagy Elek-érdekeltségű BÁV-hoz került, 2004-ben Nagy Elek testvére, Sárkány Nagy Erzsébet lett a fő tulajdonos, majd a szaksajtóban Vegyépszer-Inforg-csoportnak nevezett saját farkába harapó kígyóra hasonlatos cégbirodalomba tagozódott, annak a része ma is. A Metal-Artból még a privatizációt megelőzően vált ki a pénzérmegyártó Pecunia Rt., ami jelenleg Magyar Pénzverő néven a jegybank tulajdonaként működik.

A Metal-Art 2015-ös bevétele oroszlánrészét jelenleg a nemesfémkohászat és a cianidos veszélyeshulladék-kezelés adja, de foglalkoznak ötvösmunkákkal is. Az 1,3 milliárd forintos forgalom ellenére százmilliós veszteséget produkáltak – ezért lehetett most szükség a drasztikus tőkeleszállításra.

Egyebekben is rossz napok járnak a régi idők oligarchájára. Amennyiben a kormány valóban komolyan gondolja a 4-es metró-beruházást körüllengő korrupciógyanú tisztázását, felbukkanhat az ő neve is. A Vegyépszer ugyanis az egyik generálkivitelező konzorcium tagja volt. Csepreghy Nándor, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára múlt heti sajtótájékoztatóján mások mellett a Bilfinger-Porr-Vegyépszer konzorciumot is megnevezte, mint ami szerepel a beruházást értékelő, egyelőre nem nyilvános OLAF-jelentésben.

Kapcsolódó cikkek:

Üstökös az olajiparban: sikkasztással vádolják a Mol-holdudvar üdvöskéjét

Veszélyeshulladék-exportban is utazott a Mol mögött üzletelő offshore cégháló

Megússza az INA-ügyet, földbizniszben utazik Hernádi Zsolt Mol-elnök

Dől a közpénz Garancsi természetjáróihoz, több mint egymillió forint jut a kékkör minden kilométerére

Ingyenműszak – a Vegyépszer kifosztott és tönkretett alvállalkozói

Uniós pénzek is eltűntek a Vegyépszer körül burjánzó cégcsoportban

Kétéves a négyes metró, az uniós finanszírozású projektek állatorvosi lova

Eltemetett ügyek – teljes kudarcot vallott a nyomozóhatóság a BKV-ügyben

Rádi Antónia

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás