Egyéb

Tombor András felé vezetnek a Népszava-eladás szálai, borulhat az üzlet

 

Magyar származású svájci VIP-bankár került be a Népszava-vevő liechtensteini cég igazgatóságába. Bárdoly-Küzmös Ferdinánd mások mellett a volt emirátusi magyar konzullal bulizott Dubajban. Még érdekesebb lehet azonban, hogy a „liechtensteiniekkel” kapcsolatban áll egy olyan ügyvéd, akit idehaza a mostanában Habony Árpád hitelezőjeként emlegetett Tombor Andráshoz szokás kötni.

 

Hirdetés

 

Hosszú halogatás után nemrégiben bejegyezte a liechtensteini bíróság a XXI. Century Invest AG-t, amelyről még októberben harangozták be, hogy a balos Geomédia-kiadó lapjait, a Népszavát, a Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet veheti át hamarosan.

A késedelem miatt sarkosan nyilatkozott akkor az Átlátszónak Gál J. Zoltán, a Geomédia részéről az újságfúziókkal megbízott menedzser, mondván, karácsony előtt mindenképpen át kívánják alakítani az újságokat. Ha „néhány napon belül” nem lépnek a liechtensteiniek, van B-tervük:

Továbbra sem jegyezték be Liechtensteinben a Népszava állítólagos vevőjét

Orbán-stróman vagy a balos média megmentője a Népszava svájci vevője?

Ha valóban létezik B-terv, lassan akár el is kezdhetik a végrehajtását. Egyrészt, mert pár nap és itt a karácsony. De akár azért is, mert különös kapcsolatok sejlenek föl a liechtensteini háttérből.

A Daniel Vogt által vezetett liechtensteini vagyonkezelő igazgatóság tagja lett Bárdoly-Küzmös Ferdinánd svájci privátbankár. Cége, a BK Wealth Management Zürichben, Prágában és Dubajban kínál széles körű banki, befektetési, adótanácsadó és jogi szolgáltatásokat. A honlap képgalériájában mindössze két fotó tekinthető meg, az egyik az ötéves céges születésnapi sörözésről, a másik Oroszország berni nagykövetségén a 2014-es Szocsi téli olimpia megnyitója alkalmából tartott fogadásról.

Bárdoly-Küzmöst magyar üzleti nagyágyúk is ismerik, bár keveset tudnak itteni tevékenységéről, vagy legalábbis nekünk ezt mondták. Az biztos, a férfi Dubajban nem kerülte a magyarok társaságát.

Az Ahlan! nevű emirátusi angol nyelvű társasági magazin 2013-ban közölt egy fotót, amin Dorothée és Ferdinand Bardoly-Küzmös mások mellett Velez Bélával pózol. Ő Magyarország konzulja volt az Egyesült Arab Emirátusokban. Velez neve akkor került a magyar újságokba, amikor asszisztált Rogán Antal és Habony Árpád 2012-es Abu-dzabi utazásához.

Az Ahlan! szerint Bardoly-Küzmösék a 2013 januári „Royal Salute UAE Nations Cup” sportrendezvény afterpartiján vettek részt. Ezen a néven híres lovaspóló versenyt tartanak minden évben az elegáns dubaji Desert Palm Resort Polo Clubban. A 2013-as fordulóban a magyar csapatot történetesen Tombor András vezette a Magyar Póló Club honlapján közölt hír szerint. A magyar csapat második lett a megmérettetésen, a díjat a Jaipuri maharadzsa adta át Tombor csapatkapitánynak.

Orbán Viktor volt biztonságpolitikai főtanácsadójáról, Tombor Andrásról az Átlátszó portrécikkét itt olvashatja:

Ő a Fidesz Baja Ferije? Tombor András az online médiába tart

Tombor azonban nem szerepel a képen Bárdoly-Küzmösékkel, ráadásul környezetében határozottan cáfolták, hogy egyrészt mulatott volna valaha is a VIP-bankárral, de főképp, hogy bármi köze lenne a Geomédia-felvásárláshoz.

Csakhogy ügyvédjének, Illés Géza Mártonnak akad. Információink szerint ő képviselte jogászként a XXI Century Investet Magyarországon. Levelet írtunk Illésnek, amiben arra hivatkozva, hogy tudomásunk szerint ő a liechtensteini cég budapesti ügyvédje, kértük, tegye meg, hogy közvetít Vogték és az Átlátszó között, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre. Például arra, hogy miért késik az októberben elhatározott ügylet.

Illés nem cáfolta a kapcsolatát a XXI Centuryvel, sőt, kifejezetten ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem válaszolt. Azt azonban megígérte, egyeztet Vogt úrral, és valamelyikőjük jelentkezni fog. Ezt továbbra is várjuk.

Illés egyébként meglehetősen bizalmas viszonyban van Tomborral is. A jogász több olyan cégben is vállalt tisztséget, amelyben korábban vagy azóta Tombor, illetve a hozzá köthető Morando Tőkealap Kezelő egyéb vezetői megfordultak – igaz, nem feltétlenül ugyanabban az időben.

A fenti kapcsolatok tovább táplálják a gyanút, hogy nem a Népszabadság október eleji bezárása volt az utolsó állomás a kormánykritikus média NER-es megszállásában. Egzakt bizonyíték azonban egyelőre nem került elő arra, hogy valóban a Lendvay utcában darálnák be a Népszavát és kapcsolt részeit.

Meglehet azonban, akad más is a geomédiások tarsolyában. Úgy hírlik ugyanis, azon dolgoznak, hogy felmondják a liechtensteini ügyletet, piaci információk szerint akadozik például a részletfizetés is. Márpedig alighanem erre hivatkozhatnak inkább az eladók, ha valóban borítanak. Azzal legalábbis bajosan érvelhetnek, hogy „valaki a boardból majdnem látta Tombort”. És ráadásul ezt is csak két hónappal a szerződéskötés után vették észre.

Meglehet persze, elkábította a Geomédiát, hogy sokáig valóban a svájci Marquard embereivel tárgyaltak, Vogték pedig a teljesen kidolgozott szerződésbe ugrottak bele: állítólag komolyan hitték, hogy a vevő a neves svájci médiabirodalom, amelyik valamiért jobbnak látja egy bizalmi vagyonkezelő háta mögött sunnyogni.

A Geomédia mindenesetre egyelőre birtokon belül van. Mint a HVG megírta, a Népszava kiadói joga átkerült a magyar XXI. Század Média Kft.-hez. Ez volt az a cég, amelyet az eredeti tervek szerint átvettek volna a liechtensteiniek. Jelenleg azonban még a Geomédia a tulajdonos a cégjegyzék szerint.

Rádi Antónia

Már megint itt van az év vége. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás