Egyéb

Egymilliárd forintért újítják fel az egykori zugligeti lóvasút végállomását

 

A műemlék épület renoválását a XII. kerületi önkormányzat végzi, amely helytörténeti gyűjteményt, közösségi tereket és vendéglátóhelyet is szeretne nyitni az épületben. A felújítást 80 százalékban az EGT Alap fizeti.

 

Hirdetés

 

A XII. kerületi önkormányzat még májusban írt ki tárgyalásos közbeszerzést az egykori zugligeti lóvasút végállomásának felújítására. December elején megjelent a tender eredménye a Közbeszerzési Értesítőben: a beruházás 995 millió forintba fog kerülni, a munkát négy ajánlattevő közül az Archibona Kft. nyerte.

A nagyszabású projekt előreláthatólag közel egy évig fog tartani, felújítják az épület tetőszerkezetét, szigetelik a falakat és parkosítják az ingatlan környezetét is.

A Zugligeti út 64. szám alatt található, országos műemléki védelem alatt álló épület felújításáról egyébként 2015 tavaszán döntött a XII. kerületi önkormányzat, ám korábban még túl akart adni a romos épületen.

„Nézte már gyémántkereskedőtől kaszinótulajdonosig és az Ilcsi kozmetikumok forgalmazójáig mindenki, de aztán leléptek. Féltek a műemlékvédelmi kötelezettségektől. Végül mi vágunk bele, ez az épület éppen helytörténeti gyűjteménynek való” – jelentette ki Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester, aki szerint a döntés „nekünk jó, és a gyerekeinknek is jó”.

A hegyvidéki önkormányzat által üzemeltetett Normafa-honlapra feltöltött dokumentum és a közbeszerzési tájékoztató szerint az épület felújításának 80 százalékát a Norvégia, Izland és Lichtenstein által létrehozott EGT Alap finanszírozza.

Erdélyi Katalin

Már megint itt van az év vége.

Az Átlátszó idén is keményen dolgozott azért, hogy átláthatóbb és szabadabb legyen Magyarország. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

 

Megosztás