Egyéb

Magyar napok Bakuban – 150 millióért

 

150 millió forintot szán a kormány még az idén a 2017-es azerbajdzsáni Magyar Kulturális Napok rendezvényre – az erről szóló kormányhatározat a friss Magyar Közlönyben olvasható.

 

Koránt sem biztos, hogy a 150 millió a végösszeg. Az erről szóló kormányhatározat úgy fogalmaz, hogy „a kormány egyet ért azzal, hogy az  azerbajdzsáni Magyar Kulturális Napokhoz kapcsolódó programok megrendezéséhez 2016-ban legfeljebb 150 millió forint forrás szükséges”.

A kormány a határozatban felkéri a nemzetgazdasági minisztert, hogy a szükséges összeget a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseletek igazgatási fejezetben biztosítsa.

A NER kezdetektől fontosnak tartotta remek viszonyt ápolni a diktatórikus azeri rezsimmel. Az ideológiai közeledést segítette, hogy Magyarország 2012-ben kiadta a bakui igazságszolgáltatásnak a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarov büntetésének végrehajtását. Safarovot börtön helyett kitüntetés és előléptetés fogadta Bakuban.

A magyar diplomácia a kiadatáson sokat vesztett, miközben a gazdaság nem élénkült meg számottevően a két ország között. Az úgynevezett keleti nyitáson elsősorban kormányközeli ügyeskedők nyerészkedtek.

Kapcsolódó cikkeink

Keleti nyitás: Papíron egyelőre csak a Közgép profitált az azeri baltás gyilkos elengedéséből

Bedőlt a keleti nyitás egyik mintacége

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Hatmilliárdos gigaveszteség a Nemzeti Kereskedőháznál – de legalább közzétették

Bloggert és oknyomozót tartóztattak le Azerbajdzsánban

Azeri vízumgyáros magyar kapcsolatokkal – a nagykövet előrébb lép?

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás