Egyéb

A MÜPA és az Operaház vezeti az MNB támogatási listáját

 

Az első Orbán-kormány egykori kommunikációs-művészeti főmindenese, Káel Csaba által vezetett MÜPA kapta a legtöbbet, 152 millió forintot a Magyar Nemzeti Bank idei harmadik negyedéves támogatási listája szerint. 50 millió jutott a Kecskeméti Animációs Kft.-nek, amelyben tulajdonos Gattyán György „pornókirály” luxemburgi érdekeltsége is.

A Művészetek Palotája (MÜPA) kétmillió forinttal megelőzte az Operaházat: a klasszikus zenei fellegvár „csak” 150 millió forintot kapott az MNB „nem alapfeladatai ellátására” szolgáló, ötmillió forint feletti támogatásaiból – derül ki a jegybank harmadik negyedéves közzétételéből.

A MÜPA vezérigazgatóját, Káel Csabát nem csak rendezőként ismerhette meg a nagyérdemű, neve az első Orbán-kormány idején a botránykrónikák élén szereplő Országimázs Központ mutyista szerződéseinek sztorijában is szerepelt a neve. Országimázs-ügyekről, a nyomozások megfenekléséről itt írtunk legutóbb.

A művészeti életben járatos forrásaink azt is hangsúlyozzák, Káel mintha a folytonosság lenne az Orbán-kurzusok között, s legalább olyan fontos a szerepe helyettesének, Kosztolánczy Gábornak – róla egyébként a Magyar Narancs is cikkezett. Forrásaink a MÜPA vezetését egyebekben is a kulturális életre (is) jelentős befolyással bíró Habony-Vajna-körrel hozzák kapcsolatba.

Bronzérmes MNB-támogatott lett 50 millió forinttal a Kecskeméti Animációs Filmgyártó és Forgalmazó Kft., amely utóda az idősebb Matolcsy György által beindított egykori Kecskeméti Animációs Filmstúdiónak.

A kft igazgatója az 1993-as alapítás óta idősebb Matolcsy egykori kollégája és támogatottja, Mikulás Ferenc animációs szakember, producer, az MDF egyik kecskeméti alapítója. Mikulás – és más animációs művészekkel együtt – társtulajdonos is, akár csak a Matolcsy-rokon Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz) által vezetett Kecskemét városa, a magyar állam, valamit 2014 óta a luxemburgi Gattyan Group Srl. is. Utóbbi Gattyán György milliárdos üzletember érdekeltsége.

Gattyán azzal érdemelte ki a pornókirály jelzőt, hogy vagyonát a 2003-ban létrehozott felnőtt-tartalom szolgáltató oldal, a Livejasmin.com sikere alapozta meg. A luxemburgi Gattyán-cég részesedése 10 százalék a cégben, Kecskemété 20,3, az államé 13,8 – a tavalyi mérlegbeszámoló kiegészítő melléklete szerint.

A tízmilliós nagyságrendben dotáltak között van például a világörökség konzerválására létrehozott Pannonhalmi Főapátság Alapítvány, a Biszku-filmet rendező Skrabski Fruzsina nevével fémjelzett gyerekvállalást népszerűsítő Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, valamint az OTP oktatástámogató Fáy András Alapítványa is.

Kapcsolódó cikkek:

Tényleg megússzák fejenként kétszázezer forint bírsággal az MNB alapítványai a közbeszerzések nélküli közpénzköltést?

Az MNB alapítványai kivonják magukat a közbeszerzés és a nyilvánosság alól – de sikerült?

Az Átlátszónak ajánlotta fel fizetése egy részét a vs.hu-tól távozó újságíró

Százmilliók egy semmiből jött cégnek az MNB-alapítványoktól

Tiltott jegybanki finanszírozás is felsejlik az MNB alapítványok szerződéseiből

Az igazságügyminiszter irodája ügyvédkedik a Matolcsy-alapítványoknak

Hűtlen kezeléssel vádolt zugbankár az MNB festményüzlete mögött

Böngésszen MNB igazgatósági határozatokat, hogy lássa, hogyan veszti el közvagyon jellegét a pénze

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás