Egyéb

A tüntetők miatt lesz 60 millió forinttal drágább a Hungexpo bontása a Városligetben

 

Megemelte a bontásra szánt keretösszeget Városliget Zrt., arra hivatkoznak hogy a tüntetők miatt többet kell költeni vagyonvédelemre.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Számos cikkben foglalkoztunk már a Városliget-projekttel, amelynek egyik emblematikus pontja volt július elején, hogy a Liget Budapest biztonsági őrei egyenruhások közreműködésével kirakták a több mint száz napja az Olof Palme sétányon lévő Hungexpo telep, a volt Kertem területén demonstráló ligetvédőket. Tudósítottunk a másnapi tüntetésről, amely békésen indult, ám kisebb botránnyal végződött, mert dulakodás tört ki a kormányzati kopaszok és a demonstrálók között:

Illés: a fák védői az erkölcsi győztesek – a kopaszok agya újra eldurrant

Szerda este tüntetés volt a Városliget védelmében, miután napközben a Rendőrség és a Liget Budapest biztonsági őrei kiürítették a Ligetvédők táborát. A békésen induló tüntetésen kisebb dulakodások is történtek, a kormányzati kopaszok megint hamar elvesztették türelmüket. Több embert meg akartak ütni, egy békés tiltakozót arcon vertek. A Rendőrség több embert, köztük egy vak férfit emelt ki a tömegből.

A történet most, november elején a Közbeszerzési Értesítőben folytatódik, az ott közzétett tájékoztatás szerint ugyanis a Városliget Zrt. a tüntetőkre hivatkozva megemelte a volt Hungexpo bontási munkáinak első ütemére kötött szerződés keretösszegét, így a feladattal megbízott Bont-Tör Zrt. az eredeti 130 millió forint helyett 190 millió forintot számlázhat a munkálatokért.

A hivatalos indoklás szó szerint:

„Felek rögzítik, hogy a szerződéskötés időpontjában kellő gondossággal előre nem látható eseményt – nevezetesen nagy tömegű csoport (tüntetők) 2016. március 17. napján kezdődött és azóta folyamatosan fennálló jogellenes magatartása a bontási területen – a Felek az Alapszerződés 17.1.1 pontjában meghatározott „Vis Maior” eseménynek minősítették.

A „Vis Maior” esemény miatt a Szerződés tárgyát képező bontási munkák teljesítéséhez szükséges megerősített őrzés-védelmi és organizációs feladatok ellátásához kapcsolódó pótmunkák fedezetének biztosítására keretösszeget állapítottak meg az Alapszerződés 2016. július 25. napján aláírt 2. sz. módosításában.

Felek megállapítják, hogy a 2016. július 25. napján kelt szerződésmódosításra okot adó körülmények továbbra is fennállnak, ami a bontási munkák teljesítéséhez szükséges feladatok ellátásához kapcsolódó további pótmunkák (vagyonvédelem, organizáció, stb.) elvégzését teszi szükségessé.”

Korábbi cikkeink a Városliget projektről:

Újabb hárommilliárd forintot költ tervezésre a Városliget Zrt.

Túl a tízmilliárd elköltött forinton a Városliget-projekt

Illés Zoltán: Barbarizmus, vandalizmus és gyalázat a Ligetben zajló favágás

Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel – civilek tiltakoztak a beépítési tervek ellen

Betonkomplexum némi zölddel: megvan az új városligeti múzeumok tervezője

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás