Egyéb

Újabb megbízás a Szemereyhez köthető cégnek egy jegybanki alapítványtól

 

Az Úri utca 72. szám alatti épület pincéjében bor, termálvíz és a Magyar Földrajzi Társaság könyvtára lesz.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Az MNB egyik közpénznyelő gyermeke, a Pallas Athéné Geopolitikai (PAGEO) Alapítvány még 2015-ben vásárolta meg 800 millió forintért a Budai Várnegyedben az Úri utca 72. szám alatti műemlék ingatlant, amelynek pincerendszerében a II. világháború alatt a Nemzeti Bank készpénz- és aranykészletének egy részét tartották. A PAGEO tavalyi közleménye szerint itt lesz az alapítvány székháza, és az épület helyet ad majd „oktatási programoknak és szakmai szemináriumoknak” is.

A részletekről semmit nem árultak el, de idén márciusban a 444 megszerezte a felújítás alatt álló ingatlan terveit, amelyeken látszott, hogy az MNB-alapítvány egy háromszintes wellnessbunkert akar építeni a budai vár oldalába. A PAGEO ezt egyből cáfolta, és később körbevezette a sajtót az ingatlanban, de továbbra sem árulta el, hogy ott pontosan mit akarnak csinálni.

 

A 444 által megszerzett tervrajz.

A 444 által megszerzett tervrajz.

 

Az épület felújítására vonatkozó tervpályázaton az épület generáltervezését a Ginkgo-Zöld Építész Iroda Kft., az ingatlan pinceszintjeinek generáltervezését a Schüller és Társa Építésziroda Kft. nyerte el. Az összesen 75 millió forintos szerződést vizsgálta is a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Most kiderült, hogy az 1.500 négyzetméteres műemlék épületben és a hozzá tartozó 1.700 négyzetméteres pincerendszerben egészen furcsa dolgok lesznek. Például egy 40 méter mély akna, meg a világok találkozóhelye.

„Az épület bejárati térsorából jelenleg nyílik egy földalatti járat- és teremrendszer. Ez a lejárat megmarad, előtere úgy kerül kialakításra, hogy alkalmas legyen vezetett séták indítására a Budai Vár többi földalatti járataihoz hasonlóan. A pincerendszer térileg leválasztható, az épület külső látogatók számára nyitva álló egységéből működtethető, tematikájában viszont szerves része a fent kialakításra kerülő “Világok találkozóhelyének”.

A földalatti termekben bemutatkozik a Kárpát-medence borkultúrája, a budai hegyek mélyéből előtörő termálvíz, kiállítások rendezhetőek a barlangok installációs tereiben.

Az udvar alatti terület egy új, impozáns lépcsőházzal kerül összeköttetésbe, lehetőséget adva nagyobb forgalom kiszolgálására. A központi udvar alatt kialakításra kerül egy 40 méter mély akna, melynek tervezetten kijárata lesz a Lovas utca és a Vérmező felé. Innen lehet majd megközelíteni a föld alatt elhelyezésre kerülő Magyar Földrajzi Társaság könyvtárát.

Az épület délkelet felől tűzfallal csatlakozik a szomszédos épülethez. A szomszéd ház pincéje, jelenleg is az Úri utca 72. épülethez tartozik, a tervek szerint ez a kapcsolat megmarad. Az ide tervezett borospince és a labirintikus járatrendszer összekötése megmarad, de a borospince elsősorban az intézmény vendégtereihez kapcsolódik. A közvetlen pinceszintek a fő megközelítés mellett, az udvarból egy belső használatú privát lépcsőn is megközelíthetőek lesznek.”

Mindez a Közbeszerzési Értesítőben olvasható, a PAGEO ugyanis a nagy átalakításhoz projektmenedzsert keresett, és a 16,9 millió forintos megbízást három ajánlattevő közül a Raw Development Kft. kapta.

A 2014 végén bejegyzett cég tulajdonosa a Lakásépítő T.2-Invest Ingatlanforgalmazó Kft., amelyben 2013 végéig tulajdonos volt az MNB-elnök Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás.

A Raw Development neve júliusban lett közismert, amikor kiderült, hogy ők építik Matolcsy Ádám luxusnyaralónak látszó mezőgazdasági melléképületét Balatonfüreden.

Kapcsolódó cikkeink

Ismét havercégekkel dolgoztat a jegybank Pallas Athénéje

Ezeket a jegybanki alapítványi szerződéseket vizsgálja a közbeszerzési hatóság

Tényleg megússzák fejenként kétszázezer forint bírsággal az MNB alapítványai a közbeszerzések nélküli közpénzköltést?

Az MNB alapítványai kivonják magukat a közbeszerzés és a nyilvánosság alól – de sikerült?

A Raw Development már eddig is több építészeti megbízást kapott az MNB-alapítványoktól, a szerződések közül kettőt a Közbeszerzési Döntőbizottság is vizsgált.

Legutóbb néhány héttel ezelőtt írtunk arról, hogy a cég 17 millió forint értékű megbízást kapott projektmenedzseri feladatok ellátására az I. kerületi Csónak utca 1. szám alatt álló Ybl-villa kivitelezésénél egy másik jegybanki közpénznyelő, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány megbízásából.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás