Egyéb

Ezeket a jegybanki alapítványi szerződéseket vizsgálja a közbeszerzési hatóság

Mint megírtuk, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata, amely szerint az MNB valamennyi alapítványa 200-200 ezer forintos bírságot kapott, a büntetés mellett tartalmaz egy nagyon fontos további információt is. A dokumentum ugyanis felsorol 29 szerződést, amelyeket a Pallas alapítványok közbeszerzés nélkül kötöttek, ezért ezek kapcsán a Döntőbizottság meg is indította a vizsgálatot. Végignéztük, milyen megállapodásokról és cégekről van szó.


tamogatoi_banner_cikkbe

 

Ahogy a polipszerű MNB-alapítványok és cégeik közpénzköltését, a KDB-határozatban szereplő szerződéslistát sem könnyű átlátni. Különböző eljárásokban ugyanis több cég ugyanakkora összeggel és azonos szerződéskötési dátummal többször is szerepel a vizsgált megállapodások között. Ezekben az esetekben a megadott nettó összegeket csak egyszer vettük figyelembe.

1, Magyar Építő Zrt.: 989 millió forint, PADA

Mint arról márciusban írtunk, a céget tavaly vásárolta meg a Körösaszfalt Zrt., amelynek anyacége az “új Közgép”-ként emlegetett Duna Aszfalt Kft., ami Szíjj László érdekeltsége. A Körösaszfalt vezérigazgatója Pálffy Balázs, aki Mészáros Lőrinc jövendőbeli veje. A 989 millió forintos megbízást a PADA adta a Magyar Építő Zrt-nek, a feladat az alapítvány által megvásárolt Ybl-villa átalakítása volt.

2, GINKGO-Zöld Építész Iroda Kft. és SCHÜLLER ÉS TÁRSAI Építésziroda Kft.: 75 millió forint, PAGEO

A két építészcég az alapítvány Úri utcai ingatlanának átépítéséhez kapcsolódó tervek elkészítésére szerződött a PAGEO-val.

3,  Friday Cretaive Kft.: 60 millió forint, PADA

A céget a PADA bízta meg a megvalósítandó Doktori Iskola Projekt projektirányítási feladataival és az ahhoz kapcsolódó egyéb munkákkal. A honlappal nem rendelkező vállalkozás két tulajdonosa Tóth Csaba és a minszki lakcímű Markava Hanna.

4, Mosaic-Trans Kft.: 155 ezer euró (mintegy 46,5 millió forint), PAGEO

A 2012-ben bejegyzett cég tulajdonosai Végvári Imre és Mányai Csaba.  A PAGEO minden esetben azért fizetett a vállalkozásnak, hogy különböző rendezvényekre előadót biztosítson. Mányai és Végvári szerepelnek a TEDx Danubia szervezői közt is, Csetényi Csabához hasonlóan, akinek cégei több nagy kormányzati kommunikációs kampányra kaptak már megbízást. A TEDx Danubia tavalyi rendezvényét 13 millió forinttal támogatta a PAGEO.

5, Made in Heiszler Kft.: 30 millió forint, PADA, PADS, PAGEO

Áprilisban már írtunk arról, hogy a 2013-ban bejegyzett, Heiszler Zsolt tulajdonában lévő céggel összesen nettó 292 millió forint értékben kötött szerződéseket az MNB és annak alapítványai. A KDB határozatában ebből nettó 30 millió forint értékű, belsőépítészeti és IT-munkákra vonatkozó szerződés szerepel. A megbízások tárgya külön érdekes annak fényében, hogy a Made in Heiszler Kft. főtevékenysége divat- és formatervezés.

6, Raw Development Kft.: 16 millió forint, PADA, PADS, PADI, PADOC, PADMA, PAGEO

A 2014 végén bejegyzett cég tulajdonosa a Lakásépítő T.2-Invest Ingatlanforgalmazó Kft., amelyben 2013 végéig tulajdonos volt az MNB-elnök Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás. A Raw Development több építészeti megbízást is kapott az MNB-alapítványoktól. A szerződések közül kettő szerepel a KDB határozatában. Az egyik egy 13,5 millió forintos megbízás, amely az alapítványok által 890 millió forintért megvásárolt balatonkenesei ingatlan (egykori MÁV-üdülő) átalakítására vonatkozik. A másik kontaktus egy havi 2,5 millió forintos megbízás a PAGEO-tól, melynek keretében a Raw Development-nek az alapítvány Úri utcában található ingatlanát kell felújítania.

7, Akció Rendezvényügynökség Kft.: 42,8 millió forint, PAGEO

A 2012-ben bejegyzett cég ügyvezetője és tulajdonosa Borókai Flóra, a Heti Válasz főszerkesztőjének lánya. 2015 elején írtunk arról, hogy Borókai Flóra cégei 2010 óta közel 500 millió forint értékű megbízást kaptak az MNB-től.

8, Preventív-Security Biztonsági és Tanácsadó Zrt.: 1,1 millió forint/hó, PADI

A cég két áttéten (Danubius Szállodaüzemeltető Zrt. és Danubius Szálloda Zrt.) a brit CP Holdings Limited tulajdonában van, és a PADI bízta meg a tulajdonában lévő Pusztaszeri úti épületegyüttes és telephely élőerős őrzés-védelmére. A megbízás személyenként és óránként nettó 790 forintra szól, amiből a PADI saját adatközlése szerint összesen havi nettó 1,13 millió forint kifizetés keletkezett az MNB-alapítvány oldalán. Azt viszont nem tudni, hogy hány hónapon keresztül, vagyis a kifizetett végösszeg nem ismert.

9, Innotica Innovációs és Szolgáltató Informatikai Kft.: 5 millió forint, PADI

A kisújszállási céget a PADI bízta meg a „K+F+Innovációs globális trendek és jó gyakorlatok elemzése egy Kárpát-medencei innovációs stratégiaalkotás” című szakértői tanulmány elkészítésével. A cég két tulajdonosa Sára Zoltán és Lévai Piroska. A vállalkozásnak nincs honlapja.

10, Aleas Hungary Kft.: 4,3 millió forint, PAGEO

A szintén 2012-es cég tulajdonosai Vécsey Bánk és Vécsey Zsadány. Utóbbi 2011-ben szerepelt a TEDx Danubia rendezvényén, ahol Matolcsy György is színpadra lépett Vécsey Zsadány üzlettársával, Csíkszentmihályi Mihállyal együtt. Az Aleas Kft. 4,3 millió forintos megbízása valószínűleg Csíkszentmihályi kiközvetítése az egyik PAGEO-előadásra, melyekről az Index írt részletesen.

11, Frank Digital Kft.: 5,4 millió forint, PADA

A cég Száraz Istváné, aki az Origót és VS-t birtokló New Wave Media Kft. tulajdonosa is. A vállalkozás több megbízás keretében több tízmillió forintot kapott az MNB alapítványaitól. A KDB határozatban szereplő szerződést a PADA kötötte a Frank Digital Kft-vel, a feladat videodokumentáció készítése volt az alapítvány Úri utcai ingatlanának felújításáról.

12, Nemzetközi Oktatási és Kutatási Központ Alapítvány: 6,6 millió forint, PAGEO

A PAGEO szerződéslistája szerint a pénzt 6 ezer könyv nyomdai kivitelezésére kapta a 2014-ben létrehozott alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Breznay Attila. Az alapítványnak nincs honlapja, és tevékenységének semmilyen nyomát nem találtuk az interneten a PAGEO-s megbízáson kívül.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás