Egyéb

Kálomistáék nem kértek képmásengedélyt „Hurka Gyurkától”

 

Senki a stábból, a producer Kálomista Gábor sem kért engedélyt a Hurka Gyurka retró-reklámfilm egykori gyerekszereplőjétől képmása újrahasznosítására – erősítette meg az érintett az Átlátszónak. A klasszikus szocreklám kockái a napokban bemutatott Memo című filmben tűntek föl. Kálomista saját képmásáért megcenzúráztak egy másik új opuszt – a filmes szakma krémje tiltakozik, már csaknem hétszázan vannak az aláírók.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A 40+ generáció egyik televíziós alapélménye Hurka Gyurka és családja. A gulyáskommunizmus bájosan ormótlan reklámfilmje a hurkaevést népszerűsítette az Állatforgalmi és Húsipari Tröszt megrendelésére.

 

A vidáman lakmározó família képeit többször is újrahasznosították a retrónosztalgia jegyében. Legutóbb a Duna Televízióban október 15-én bemutatott Memo című új magyar filmben bukkannak fel az 1978-ban készült hirdetés kockái.

A reklámfilm sztorijában főszereplő kisfiúk, Jóska és Gyurka közül az Átlátszó a Gyurkát alakító Koltai Bálintot érte el. A jelenleg zenészként ismert Koltai kérésünkre megnézte a Memo ominózus jelenetét, amelyen, mint megerősítette, valóban ő szerepel. Kérdésünkre elmondta, senki sem kért tőle engedélyt a stábból képmása felhasználására.

Fontos: a szereplőtől nem kell engedélyt kérni, pont elegendő, ha a film szerzői jogának jogosultja rábólint az újrahasznosításra. A helyzet mégis több mint pikáns. A Memo ugyanis a Kálomista Gábor kormányközeli filmproducer érdekeltségében álló Megafilm Service Kft. gyártásában készült, a producer Kálomista volt.

Kálomista akcióját sejti a magyar filmes szakma amögött az akció mögött, amelynek nyomán az alkotók visszahívták a Kút című film kópiáit, hogy kivágják belőle azt a pár másodpercet, amelyen Kálomista látható egy korábbi tévéinterjúban. Annak ellenére vágták ki Kálomistát a moziból, hogy az eredeti felvétel jogosulta, a Hír Televízió engedélyezte a felhasználást – vagyis éppen az történt, mint Hurka Gyurkával.

Az esettel az Átlátszó is foglalkozott:

Félezer filmes akadt ki a mozifilmet cenzúrázó Kálomista Gáborra

Kálomista nem tagadta egyébként, hogy ő kezdeményezte volna a Kút megcenzúrázását, sőt, még a Hír Televíziót is perrel fenyegette, amiért engedélyezte az újbóli felhasználást. Azt cáfolta „csak”, hogy valóban kirúgta saját cégétől azokat a filmeseket, akik a Kút készítésében is közreműködtek. Ebben a kérdésben egyelőre vica-verza nyilatkozat- és számháború folyik.

Most az Átlátszó azt tudakolta Kálomistától: kérte-e a Memo stábja a Hurka Gyurka reklám jogosultjának és szereplőinek engedélyét a kisfilm újrahasználásához. Válaszában a producer csak a filmjogosultról tett említést:

„A Duna Televízió október 15-én mutatta be a Megafilm Service Kft. gyártásában készült Memo című televíziós filmet, melyben felhasználásra került egy rövid részlet a Hurka Gyurka reklámfilm a nyolcvanas évekből – reklámfilmből. A felhasználásra vonatkozóan a Megafilm Service Kft. 2016. március 1. napján, felhasználási szerződés  kötött a reklámfilm jogtulajdonosával a Videoprint Bt.-vel, továbbá szerződést kötött az Alkotóval Sas Istvánnal. A szerződés értelmében Jogtulajdonos és Alkotó a Memo című tévéfilmben való felhasználást területi és időbeli korlátozás nélkül, valamennyi lehetséges felhasználási módra kiterjedően ruházta át a Megafilm Service Kft.-re. A szerződést a stáb részéről a gyártásvezető kolléga intézte.”

A mondás majdnem teljesen egybehangzik azzal, ahogyan Sas István rendező emlékezett az Átlátszó érdeklődésére: őszerinte az operatőr szóban kérte az engedélyét, amit ő, ahogy minden eddigi esetben, ingyenesen megadott.

Jogilag tehát minden tiszta a Hurka Gyurka felhasználása körül. Csakhogy az volt a Hír tévés interjúrészlettel is. Senki sem firtatta volna az egykori gyerekszínész engedélyét, ha Kálomista nem cenzúráztat meg egy filmet a saját képmásához fűződő (félreértelmezett) jogára hivatkozva.

A producer akciója ellen tiltakozó filmes szakemberek száma időközben megközelítette a hétszázat, köztük van az Oscar-díjas Nemes Jeles László is.

Korábbi cikkeink a NER-konform sztárproducerről

“Nagyon jó vagyok” – Kálomista Gábor és az állam pénze

„Magát is megfojthatnám” – Kálomista Gábor és az állam pénze II.

“Filmesekkel is jóban vagyok” – Kálomista és P. Koltai a Portik-Laborc jegyzőkönyvben

Kálomista: Mi rendeztük az Alkotmány aláírását

Tarol a Thália Színház a fesztiválkollégiumnál, mindkettőt Kálomista Gábor vezeti

Kiakadtak a pályázók a Kálomista-féle fesztiválkollégium legújabb döntésén

Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak

Kálomista Gábor cégei a Fidesz-kormány alatt még jobban teljesítenek

Schmitt Pál aláírása 6,5 millió forintot hozott Kálomistának?

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás