Egyéb

Félezer filmes akadt ki a mozifilmet cenzúrázó Kálomista Gáborra

 

„Nagyon jó vagyok” – ezzel indokolta az Átlátszónak Kálomista Gábor néhány éve azt, hogy miért éppen ő a legtámogatottabb producerek egyike. Filmgyártó cégei milliárdos nagyságrendű bevételhez jutottak a közmédiától, és az általa vezetett Thália Színház is tarolt az állami pályázatokon. Most egy cenzúragyanús ügy miatt fordultak vele szembe a magyar filmesek.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Már adták a mozik Gigor Attila Kút című filmjét, amikor az alkotók kivágtak belőle pár másodpercet – számolt be az Index. A kivágott részletben a háttérben megy a Hír Tv Páholy című műsora, amelyben éppen Kálomista Gábor a vendég.

Állítólag ez nagyon felbőszítette a producert: a Kút bemutatója után pár nappal Kálomistáék szerződést bontottak azokkal, akik a film alkotói közül a Megafilmnek, tehát Kálomista cégének is dolgoztak.

Tiltakozásképpen filmes szakemberek egy csoportja nyílt levelet írt a producernek a 444-en, és valóságos tiltakozási hullám indult el, e cikk írásának időpontjában már 500 felett jár a tiltakozók száma, köztük ott van az Oscar-díjas Nemes Jeles László is.

Kálomista Gáborral a NER-korszak alatt igencsak megszaladt a szekér. 2010 és 2014 között a producer filmgyártó cégei, a Megafilm és a Megafilm Service Kft. együttesen megduplázták az árbevételüket, a társaságok által kitermelt haszon pedig megháromszorozódott.

Ahogy arról az Átlátszó korábban többször is beszámolt, az Andy Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) 2014. őszig több mint 1 milliárd forint támogatást ítélt meg a Kálomista nevével fémjelzett produkciókra. A producer a köztévénél szintén zsíros megbízásokhoz jutott: a Hacktion, a Munkaügyek és a Fapad című sorozatokat is az ő cége gyárthatja.

2012-ben 800 millió forintot fizetett ki az MTVA Kálomista Gábor cégeinek a Hacktion, illetve a Munkaügyek című tévésorozatokért, és további 233 millió forintot kapott az Átok című műsorért egy olyan cég, a TV Com Kft., amelynek levelezési címe megegyezik a Kálomista-féle Megafilm Service Kft. és Megafilm Kft. székhelyével.

Cikkeink Kálomista Gáborról:

“Nagyon jó vagyok” – Kálomista Gábor és az állam pénze

„Magát is megfojthatnám” – Kálomista Gábor és az állam pénze II.

“Filmesekkel is jóban vagyok” – Kálomista és P. Koltai a Portik-Laborc jegyzőkönyvben

Kálomista: Mi rendeztük az Alkotmány aláírását

Tarol a Thália Színház a fesztiválkollégiumnál, mindkettőt Kálomista Gábor vezeti

Kiakadtak a pályázók a Kálomista-féle fesztiválkollégium legújabb döntésén

Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak

Kálomista Gábor cégei a Fidesz-kormány alatt még jobban teljesítenek

Schmitt Pál aláírása 6,5 millió forintot hozott Kálomistának?

A kulturális támogatásokat szétosztó Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2011-es átalakításával szintén Kálomista Gábor járt jól. Az NKA-n belül a korábbi 16 helyett 9 szakkollégium jött létre, a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának élére Kálomistát választották.

A producer neve felbukkant egy titkosszolgálati jegyzőkönyvben is: Portik Tamás, az Energol Rt. egykori igazgatója azt mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatójának, Laborc Sándornak, hogy “jóban van filmesekkel”, majd pedig Kálomista Majdnem szűz című filmjét és P. Koltai Gábor Megy a gőzös című filmjét emlegette.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás