Egyéb

Habony hitelezője a brikett-bizniszben

 

Tőkét csökkent a Fidesz-közeli potentátokhoz kötődő Morando Kockázati Tőkealap érdekeltségében álló fehérgyarmati Brikett Investment Kft. E cég is egyike azoknak az uniós Jeremie-alapból pumpált startupoknak, amelyből kis túlzással praktikusan a semmit észlelte a Forbes magazin tényfeltáró cikke.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

„A projekt beruházási szakasza az eredeti tervekkel ellentétben jelentősen csúszik” – a beismerés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmatra bejegyzett Brikett Investment Kft. tavalyi éves beszámolója kiegészítő mellékletében szerepel. Csakhogy az idézett dokumentum időgéppel készülhetett: az idei keltezésű, 2015-re vonatkozó mérleg-melléklet jövő időben hivatkozik a reménybeli 2014-es befejezésre. Ráadásul a két megjelölt tulajdonos közül az egyik (Datla Bt.) soha nem volt a Brikett Investment tagja – sem az Opten, sem az e-cégjegyzék szerint.

A projekt csúszására vonatkozó beismerés ugyanakkor, úgy fest, ma is megállná a helyét. „Az áru nem eladásra van” – a Forbes magazin riportjában így ábrándította ki a fehérgyarmati brikettgyár alkalmazottai. Erre a címre van bejegyezve a Brikett Investment Kft. is, amelyet azonban nem találtak a helyszínen a riporterek. A „nem eladásra termelő” gyár 2011-2013-ban összesen 300 millió forint uniós támogatás kapott, a helyszínen cégtáblán nem jelölt projektcég pedig a szintén EU-s Jeremie-program segítségével jött létre, a befektetett összeg 450 millió forint volt.

A friss hír most az, hogy 87 millió forint tőkét vonnak ki a Brikett Investmentből, amelynek törzstőkéje így 246,7 millióra csökken, s amelyben így – mint a friss Cégközlönyben közzé tett közleményből kiderül – egyedüli tag marad a Morando Kockázati Tőke Alap. A kisebbségi tulajdonos pedig kiszáll – ő a kiegészítő mellékletben közöltekkel szemben nem a Datla Bt., hanem az ex-synergonos Szabó Gergő István.

A Morando Alap Jeremie-pénzek – vagyis innovatív, induló vállalkozások helyzetbe hozását célzó kockázati tőke – elosztására jött létre. Az alap, illetve kezelője stábjában olyan illusztris személyek fordultak meg, mint például Heim Péter Századvég-elnök és Gansperger Gyula volt Fidesz-főkönyvelő, a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Hajdú-Bét volt igazgatósági tagja.

 

brikett

 

Az alapkezelő közvetett résztulajdonosa Tombor András, Orbán Viktor miniszterelnök volt főtanácsadója, újsághírek szerint Habony Árpád magánhitelezője, illetve újabban a Fidesz egyik fővárosi beruházási háttér-tótumfaktuma. Róla akkor írtunk részletes pályaívet, amikor befektetett a konzervatív Mandiner portálba:

Ő a Fidesz Baja Ferije? Tombor András az online médiába tart

A Morando Jeremie-s portfoliójába tartozó Brikett Investment most kiszálló tulajdonosa, Szabó Gergő István a Morando cégvezetője is. Az uniós támogatásból épült gyártó pedig Szabó Zoltán érdekeltsége, aki pedig a Morando volt tulajdonosában, a Gödöllői Ipari Park Zrt.-ben volt igazgatósági tag (lásd ábránkat).

 

 

A Forbes tényfeltárása szerint a bonyolult konstrukció lényege, hogy a Jeremie-pénz eredetileg egy projektcéghez kerül, amely kölcsönként juttatja tovább az úgymond tényleges beruházóknak.

A brikettgyár egyébként évek óta tervez beolvadni a kereskedelemmel foglalkozó Brikett Trade-be, ami a Brikett Investment leányvállalata, a legutóbbi cégközleményben október végi fúziót jelentettek be. Mint a Forbes-cikkben is olvasható, talány, a brikettgyártás- és kereskedelem mennyiben felel meg az innovatív piac meghatározásának, amit a Jeremie-alap eredetileg támogatni tervezett.

Ezzel kapcsolatban a már idézett beszámoló-melléklet is ad némi támpontot: „az 542 millió forint összértékű brikettgyártó beruházás megvalósítása önmagában nem jelent újdonságot”.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás