Egyéb

Házkutatást tarthattak a dinnyekartelles fideszes képviselőnél

 

Az Index értesülése szerint a hatóság kint járt Simonka György házánál, valamint a felesége szüleinél még júliusban, a képviselő azonban tagadja, hogy ilyesmi történt volna. A fideszes politikus neve nem először merül fel korrupciógyanús ügyben.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Helyi forrásaira hivatkozva írta meg az Index, hogy 2016. júliusban a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi házánál, valamint a felesége szüleinél. A hatóság az Index értesüléseit nem cáfolta, Simonka viszont tagadja, hogy ilyesmi történt volna.

A politikus neve legutóbb augusztus végén került elő, amikor Hadházy Ákos, az LMP társelnöke arról beszélt az aktuális korrupcióinfón, hogy Dél-Békésben a Simonka Györgyhöz köthető szervezetek számos olyan, nagyobb szabású, EU-s finanszírozású projektben vettek részt, amelyeknek a célszerűsége és a szabályszerűsége is megkérdőjelezhető. Ahogy arról az Átlátszón is írtunk, a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány a közbeszerzésekkor nem kompetens cégtől kért ajánlatot, hanem mindig ugyanattól a cégtől

Az is gyanússá teszi ezeket a közbeszerzéseket, hogy rendkívül rövid idő állt rendelkezésre a szerződéskötés és a projekt zárása között. Ráadásul a gyanús ügyletek egy másik, nemrégiben kirobbant korrupciós botrányhoz, a szintén fideszes politikus Mengyi Roland nevével fémjelzett Voldemort-ügyhöz is köthetők. A közös pont a közbeszerzéseken nagyot szakító Public Sector Kft. Az alapítvány kurátora Gábriel Pálné, aki Simonka több cégében is megjelenik.

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány székhelye Pusztaottlaka, ahol Simonka György volt a polgármester és ahol 2015-ben az Átlátszó is járt, mégpedig egy olyan uniós projekt miatt, amelynek az összértéke 200 ezer euró volt. Az alapítvány és a romániai Arad városának polgármesteri hivatala által lebonyolított projekt “Cross Press Közös sajtó szolgáltatás a határmenti térség jobb informálása érdekében” nevet kapta és ennek keretében többek között honlapot kellett frissíteni, médiatréningeket szervezni, valamint rádióadásokat készíteni.

A projektvezető alapítvány egy, a programhoz kapcsolódó, 79 ezer eurós közbeszerzést hirdetmény nélküli tárgyalásos úton ítélte oda a pusztaottlakai, a Simonka-családhoz köthető Likefest Szervező és Szolgáltató Kft.-nek. Ugyanakkor a másik két, pályázaton indult cég sem áll messze a képviselő érdekeltségi köreitől.

Kapcsolódó cikkeink

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Határokon átívelő sajtószolgáltatásban is nagyot alkot a dinnyekartelles fideszes

Simonka György neve akkor lett igazán ismert, akkor nyerte el a „dinnyekartelles” állandó jelzőt, amikor 2012 nyarán az áruházláncok képviselői – Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula államtitkár aktív közreműködésével – megegyeztek a Simonka vezette Dinnyeszövetséggel, hogy senki nem mehet a dinnye árával 99 forint alá, még akkor sem, ha kilónként 6 forintért kínálhatna olcsó importot.

Nem sokkal később vizsgálatot kezdett a Gazdasági Versenyhivatal: hiába próbálta a dinnyeszövetségi elnök úgy leírni az ügyletet, hogy ki se mondja a megállapodás szót, világos volt, hogy kartellezésről van szó.

A vizsgálat bejelentésének másnapján Budai államtitkár felkereste Juhász Miklóst, a GVH elnökét, hogy átbeszéljék a problémát. A megbeszélést követően maga Budai Gyula arról tájékoztatta a sajtót, hogy mégsem lesz vizsgálat. Néhány hét múlva pedig az Országgyűlés úgy alakította át az agrárrendtartásról szóló törvényt, hogy lényegében az agrárminiszter kezébe adta annak elbírálását, mi minősül a szektorban versenykorlátozó, tisztességtelen piaci magatartásnak.

Simonka György egyébként az egyik legnagyobb foglalkoztató a térségben, szintén 2012-ben több panaszos bejelentése szerint embertelen körülmények közt dolgozó közmunkásokkal műveltette a földjeit.

Simonka 2011-ben – a képviselői vagyonbevallása alapján – 2,6 millió forintos bevételt termelt őstermelőként, és ehhez jött még természetesen a képviselői fizetése, de a Magyar Dinnye Szövetsége Közhasznú Egyesület sem maradt közpénz nélkül: 2012-ben a Nemzeti Együttműködési Alap 4,4 millió forint támogatást ítélt meg a szervezetnek.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás