Egyéb

14,5 milliárd euróba kerülhet az Apple-nek az adóoptimalizálás

 

Az Európai Unió szerint az Apple jogtalanul kapott Írországban hatalmas adókedvezményt.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Akár 14,5 milliárd euróra (plusz kamatok) is megbüntethetik az Apple-t azért, mert Írországban kedvezményesen adózott – mondta el sajtótájékoztatón Margrethe Vestagen, az Európai Unió versenyjogi biztosa. Vestagen szerint a világ leggazdagabb cégének számító Apple-t különleges adózási eljárásnak vetették alá, ennek révén jókora előnybe került a többi céggel szemben.

Az EU három éve vizsgálja a speciálisan adózó cégeket, az azóta eltelt időben ez a legnagyobb büntetés, amelyet kiszabtak. Mind az Apple, mind az ír kormány kijelentette, hogy nem nyugszik bele a döntésbe – írja a Bloomberg.

Az Apple üzleti modellje a következőképpen néz ki: az európai eladásokból származó profitot a cég írországi leányvállalatához, az Apple Sales Internationalhez (ASI) küldik. Az Apple profitjának nagy része az ASI-en belül az úgynevezett „head office”-hoz kerül, amely csak papíron létezik, nincsenek alkalmazottai és nem adózik, bár időnként tartanak vezetőségi üléseket.

Az ASI maradék profitja után ugyan kell adót fizetnie, de mivel 2014 óta 0,05 százalékos a vonatkozó adókulcs Írországban, ez sem túl jelentős összeg. Az amerikai Apple Inc.-nek még átutalnak egy bizonyos összeget (2011-ben 2 milliárd dollárt) kutatás-fejlesztésre, de a profit legnagyobb része Írországban marad, adómentesen.

Tovább cikkeink adóoptimalizálás témában:

Így spórol az adófizetésen az Ikea, az Apple, a Coca-Cola és több száz multicég

Kevesebb mint 2%-os társasági adó? Csak a pálmafák hiányoznak a GE Hungary tavalyi beszámolójából

Vállalkozó és szeretne kevesebb adót fizetni? Csinálja azt, amit a nagyok!

A forgóajtó lovagjai: a multifaló NER és a nemzetközi sztárkönyvvizsgálók románca

Nem az Apple az egyetlen, amely kihasználja ezt a kiskaput, az alacsony adók az ír gazdaság fontos építőelemei, ez csábította oda a Facebookot és a Google-t is, valamint további 700 amerikai céget, amelyek összesen 140 ezer embert alkalmaznak az országban.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás