Egyéb

Rendőri túlkapások menekültek ellen a szerb-magyar határon: négy ügyben nyomoz az ügyészség

 

Az Átlátszó érdeklődésére megerősítette a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy eljárások indultak a szerb-magyar határkerítésnél elkövetett állítólagos rendőri túlkapások miatt. Az Átlátszó a közelmúltban két tényfeltáró cikkben foglalkozott az elterjedt gyakorlatnak tűnő menekültverésekkel, amitől az ORFK úgy kiakadt, hogy „a magyar államhatár védelmét jogszerűen ellátó rendőrök elleni felelőtlen támadással” vádolta meg lapunkat.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Előzmények

Kék egyenruhás rendőrök kutyákkal, ököllel és gázsprével verik vissza a menekülteket a szerb-magyar határon

Veréssel, sokkolóval, kutyákkal fogadják a kerítést megmászó menekülteket, aljas dolgok történnek a déli határon

„Az atlatszo.hu felelőtlenül intéz támadást a magyar államhatár védelmét jogszerűen ellátó rendőrök ellen. Minősíthetetlen.” – részlet az ORFK közleményéből.

Augusztus 26-án jelent meg a második cikkünk a szerb-magyar határon elkövetett állítólagos rendőri túlkapásokról, amik kimeríthetik a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűncselekményt. A cikk egyik fő állítása az volt, hogy – ahogyan azt Papp Károly országos rendőrfőkapitány is megerősítette a Hír Televíziónak – nyomozás is indult egyes rendőrök ellen, akik szolgálat közben bántalmazták a határkerítésen átjutott migránsokat.

Ilyen bántalmazásokról több humanitárius szervezet, köztük a Magyar Helsinki Bizottság, katolikus segélyszervezetek, a Human Rights Watch emberijogvédő szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, illetve Magyarországról Szerbiába visszaküldött migránsok közvetlenül az Átlátszó riportereinek is beszámoltak. Az érintett menekültek egymástól függetlenül, többször, több helyen a bántalmazók egyenruhájáról is beszéltek.

Beszámolóik arra utalnak, hogy az elkövetők magyar vagy külföldi rendőrök, vagy kék rendőri egyenruhát viselő személyek lehettek. Az ORFK kérdésünkre azt is közölte, hogy nem tudnak olyan esetről, hogy migránsok erőszakkal ellenálltak volna a rendőri intézkedéseknek.

A második cikk megjelenése után az ORFK közleményben válaszolt, ebben az írást „minősíthetetlennek”, illetve a rendőrség elleni támadásnak nevezték. A hatóságtól szokatlanul minősítő hangvételű közlemény ellenére egyébként helyreigazítási kérelmet nem küldtek, és arról sincs hírünk hogy a Főszerkesztők Fórumához fordultak volna jogorvoslatért, ahogyan arra a közleményben utaltak.

Az ORFK kommunikátorai egyebek mellett azt írták, hogy a rendőrség a határzárnál mindig törvényesen járt el, különösen figyelve „az illegális bevándorlókkal szembeni emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó eljárásra.” Mint mondták, „az országos rendőrfőkapitány nem vizsgál rendőri túlkapásokat, és nem tett ilyen tartalmú nyilatkozatot.”

Ami a rendőrfőkapitány nyilatkozatát illeti, viszonylag könnyen leellenőrizhető: a HírTV videójára mutató hivatkozás a cikkünkbe is belekerült, itt hallható és látható Papp Károly nyilatkozata, ami szó szerint így hangzott: „Négy esetben zajlik büntetőeljárás egyébként, minden munkatársamat minden nemtelen támadástól szemben meg kívánom a jövőben is védeni, elv szerint mindenkit megvédek, elvtelenül senkit nem vagyok hajlandó megvédeni.”

A Police.hu-n az is olvasható volt, hogy az esetleges túlkapásokkal kapcsolatban nem a rendőrség jár el (ilyesmit egyébként nem is állítottunk), hanem az ügyészség. A közlemény megjelenése után közérdekű adatigényléssel fordultunk a Központi Nyomozó Főügyészséghez, akik megerősítették, valóban indult négy büntetőeljárás a déli határon elkövetett állítólagos rendőri túlkapások miatt. Lejjebb változtatás nélkül közöljük az ügyészség válaszát.

Ebből kiderül: a négyből három alkalommal a helyi rendőrkapitányság tett feljelentést túlkapások gyanújával, egyszer pedig hivatalból járt el az ügyészség. Két esetben a nyomozást felfüggesztették mert nem volt megállapítható az elkövetők személye, vagy nem volt egyértelmű bizonyíték arra, hogy rendőrök vagy katonák bántalmazták volna a menekültet.

1. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya 2016. március 22-én közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el. A feljelentés lényege szerint 2016. március 21-én elfogtak 14 fő magát afgán állampolgárnak valló személyt, akik tiltott határátlépést követtek el a telepített ideiglenes határzáron keresztül Szerbia irányából Magyarországra. Az elfogott személyek közül az előállítás során többen azt állították az őket meghallgató rendőröknek, hogy elfogásukkor a rendőrök fegyverükkel egy-egy ütést mértek az alkarjukra.

A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya a nyomozás során a lehetséges nyomozati cselekményeket elvégezte, majd a nyomozást a Be. 188. §-ának (1) bekezdés c) pontjának rendelkezése alapján – mivel az elkövető kiléte a nyomozás során nem volt megállapítható – felfüggesztette.

2. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya 2016. június 2-án hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el. A feljelentés lényege szerint 2016. május 23-án a magyar rendőrök elfogtak három fő afgán és egy iraki állampolgárt, akiket bántalmaztak, majd átlöktek az ideiglenes biztonsági határzáron szerb területre.

Az ügyben a nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatásra ezidáig nem került sor.

3. A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya 2016. június 6. napján nyomozást rendelt el hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint 2016. június 1. napján a szerb-magyar határszakaszon a Holt-Tisza röszkei szakaszán több személy embercsempészek segítségével kísérelt meg Szerbiából Magyarország területére bejutni vízi úton, melynek során egyikük a Holt-Tiszába fulladt.

Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatásra ezidáig nem került sor.

4. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya 2016. július 11-én hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el, amiért egy migránst Magyarország területén ismeretlen rendőrök és katonák tettleg bántalmaztak.

A széles körben lefolytatott nyomozás során beszerzett bizonyíték alapján nem volt megállapítható meg, hogy a sértettet a magyar rendőrök vagy katonák tettlegesen bántalmazták volna, így a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya a nyomozást a Be. 190. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján – mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény – megszüntette.”

Zubor Zalán

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás