Egyéb

Tiborcz István ismerőse került az AMX HS Real Estate Kft. élére

A miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető új ingatlanos cégcsoport számos értékes ingatlant, köztük egy Városligeti fasori villát szerzett meg a közelmúltban. A villát tulajdonló AMX HS Real Estate Management Hungary Kft. most új ügyvezetőket nevezett ki: egyikük, Sajti András az Átlátszónak elmondta, új pozíciója annak köszönhető, hogy régóta ismeri Tiborcz Istvánt.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Előzmények

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

A cégbírósági iratok alapján a városligeti fasori villát idén februárban megvásárló AMX HS Real Estate Kft. jogi képviselője Tiborcz korábbi üzlettársa, Hamar Endre, továbbá az ő irodájának az e-mailje szerepel elérhetőségként – szúrta ki az Átlátszó a legutóbbi cégbírósági iratbetekintésen.

A társaság irányítását idén június vége óta új ügyvezetők végzik. Suat Gokhan Karakus távozása ellenére is megmaradt a török vonal, mert az egyik új cégvezető Turgut Kucaba.

 

turgut

Infografika: ceginfo.hu

 

A másik Sajti András, aki az Opten céginformációs rendszer alapján nem túl szerencsés a hozzá köthető vállalkozásokkal: azok felszámolással, csődeljárással vagy kényszertörléssel érintettek.

Hogy Sajti Andrásra esett az AMX HS Real Estate tulajdonosainak – a HBRE International Investments és a BDPST Zrt. – választása, talán azzal magyarázható, hogy Tiborcz István Facebook-oldala alapján ismerik egymást, illetve, hogy a férfi az ELIOS Innovatív projektvezetője volt. Ebben a cégben 2015 tavaszáig volt érdekelt a kormányfő veje.

Korábbi cikkeink az Elios Innovatív Zrt-ről

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Cikkünk nyomán: Nyomozás indult Tiborcz István cégének közbeszerzései miatt

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Egyetlen tenderrel több mint 1 milliárd forintot kaszált az Elios Zrt.

Sajti András az Átlátszónak elismerte, hogy ez a régi jó viszony játszott szerepet abban, hogy az AMX HS Real Estate ügyvezetője lett. A korábban hozzá kötődő vállalkozásokkal kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy azoknak a cégeknek a 2008-as gazdasági világválság tett be.

Az AMX HS tavaly, működésének első évében 8,3 millió forint nettó árbevételre tett szert – derül ki az Opten céginformációs rendszer adataiból. Emellett pedig mínusz 4,8 milliós mérleg szerinti eredményt könyvelhetett el.

„A Városligeti fasori villából a felújítás után irodaház lesz” – ismertette Sajti András az Átlászónak az épülettel kapcsolatos tervet.

„Az építkezés a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ felügyelete mellett zajlik, mert vannak az ingatlannak olyan részei, mint a homlokzat, a tető vagy a külső nyílászárók, amelyek műemléki védettséget kaptak, ami miatt az előírásoknak megfelelően kell helyreállítani azokat.”

A Városligeti fasor 38. szám alatt található ingatlant a nyilvánosság Rátkai Klub néven ismeri. Az épület, amely korábban a Művészeti Szakszervezetek Szövetségéé – korábbi nevén Művészeti és Tájékoztatási Szakszervezetek Szövetségéé – volt, szerepel Budapest száz éves házai között.

Az ügyvezető megjegyezte, hogy éppen emiatt a beruházás költségeit jelentősen megnövelték a restaurátori költségek; a villa megújítása egymilliárd forint körüli összegbe kerül. Sajti András hozzátette azt is, hogy hét-nyolc hónap alatt végezhetnek a munkálatokkal, ami után a bérlők az exkluzív irodaházat belakhatják.

 

 

A városligeti Spitz-villa mellett a cégcsoport frissen vásárolt ingatlan-portfóliójába tartozik még két kastély: a turai és a bodajki, illetve ide tartozott még a fővárosi, József nádor téri volt Postabank székház, amelyet – mint az Átlátszó márciusban megírta – már tovább is adtak: egy jordániai üzletember, Ammar M. A. Abu Namous vette meg úgy, hogy annak tulajdonosát, a projektcég AMX Nador House Kft.-t szerezte meg.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: budapest100.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás