Egyéb

Portik Tamással hírbe hozott cégcsoportot igazgat Gyurcsány egykori államtitkára

Horváthné Fekszi Márta, a Gyurcsány-kormány volt külügyi államtitkára lett a közelmúltban a vezető tisztségviselője annak az Origo Film Groupnak, amely Portik Tamás élettársa, Pápa Marianne és családja érdekeltsége.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Milliárd feletti árbevétel mellett is több százmilliós veszteséget produkált 2015-ben a filmstúdió-üzemeltető-filmgyártó Origo Film Group Zrt., amelynek többségi tulajdonosa a Komondor Holding Zrt.

Erről a cégről sokat cikkeztünk: a Komondort örökölte meg Pápa Marianne üzletasszony néhai férjétől, a józsefvárosi kínai piacot üzemeltető Szetlik Ferenctől. Komondor-érdekeltség volt az a kft is, amely kedvezményezett volt a belvárosi ingatlanvirtcsaftban.

Ez az az üzlet, aminek következményeképp a közelmúltban bíróságon hallgatták meg tanúként a más ügyek miatt szabadságvesztését töltő Portik Tamást, aki állította, tízmillió forint értékű kenőpénzt vitt euróban Rogán Antal akkori V. kerületi polgármesternek, jelenlegi miniszterelnökségi kabinetminiszternek.

Kapcsolódó cikkek

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Ennél a nagyságrendű pénznél nincsenek pártszínek – Portik Tamás ingatlanokról, olajos alvilágról, politikai kapcsolatokról

Portik ugyanis Pápa Marianne úgymond bizalmas férfipartnere volt egészen letartóztatásáig – a médiában elterjedt élettársi viszony, szó szerinti értelemben nem stimmel ugyan, a lényeg azonban igen –, innen eredt a kapcsolat.

Pápa másik kötődése sem érdektelen: néhai férje, Szetlik Habony Árpád jelenlegi miniszterelnökségi megmondóember nagybátyja volt.

Az Origo Film Group idén tavasszal igazolt új cégvezetőt Horváthné Fekszi Márta személyében a zrt-be. Kapcsolata azonban korábbi a cégcsoporttal: a központi zrt több leányvállalatánál került vezető pozícióba 2014-2015-ben.

Horváthné – akit a médiában szt-tisztként is megneveztek, bár ő ezt tagadta – a hetvenes évektől a Külügyminisztérium kötelékében dolgozott, 2005-től államtitkárként.

Másodrendű vádlottként áll bíróság előtt a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése miatti büntetőperben – a törvényszék tavaly első fokon felmentette őt és a többi vádlottat, köztük az akkori moszkvai magyar nagykövetet, illetve az állami vagyonkezelő vezetőit.

A kereskedelmi képviselet ingatlanát a magyar állam 2008-ban 23,7 millió forintért értékesítette, a vevő pedig nem sokkal később 100 millió dollárért adta tovább. A Budapest Környéki Törvényszék indokolása szerint ebből azonban nem következik az áron aluli értékesítés, mivel a telek és az épület egy kézben (csak a felépítmény volt a magyar államé) jóval többet ér, ráadásul a magyar állam nemzetközi kötelezettségei miatt kereskedelmi célokra nem is használhatta az ingatlant, aminek viszont a fenntartása is milliárdos tétel volt évente.

A per az ügyészség fellebbezése miatt a táblabíróságon folytatódik.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás