Egyéb

2,3 milliárd forint kölcsönt adott az Eximbank a Váci1 üzletházra

Az ingatlan tulajdonosa a Horizon-Efpartners Kft., ami ahhoz a cégcsoporthoz kötődik, amelytől az MNB megvásárolta az Eiffel Palace-t.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Tavaly június végén írt arról a Napi.hu, hogy a DVM Grouphoz tartozó Horizon-Efpartners Kft. három nagyértékű ingatlant vásárolt meg 15 milliárd forintért. A lap érdeklődésére a cég egyik ügyvezetője, Kovács Attila akkor tagadta, hogy ők vették meg az Andrássy úti Párisi áruházat (korábban Divatcsarnok), a Vörösmarty tér sarkán álló Váci1 üzletházat (egykori tőzsde épület) és a közeli Szervita téren álló garázst.

Mostanra azonban kiderült, hogy a Váci1 biztosan a cégé lett, és honlapjukon is szerepel a projektjeik között.

A nyilvánosan elérhető információkból kiderül, hogy a Horizon-Efpartners Kft-t két jelzálog terheli: az egyik az UniCredit Bank 44,8 millió euró (körülbelül 13,4 milliárd forint) keretösszegű kölcsöne, a másik az állami tulajdonú Eximbank 7,7 millió euró (nagyjából  2,3 milliárd forint) keretösszegű hitele. Összesen tehát 52,5 millió euró értékű jelzálog van a cégen, ez 300 forintos árfolyammal számolva 15,75 milliárd forintnak felel meg.

A Horizon-Efpartners tavalyi beszámolójából kiderül, hogy nettó árbevétele csupán 59,7 millió forint volt, adózott eredménye pedig mínusz 122,8 millió lett. Az is szerepel azonban a vállalkozás 2015-ös eredménykimutatásában, hogy eszközeinek együttes értéke 13 milliárd forint, amiből az ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok 12,48 milliárd forintot tesznek ki, 685 millió forintot pedig a beruházások és felújítások.

A cég tavalyi mérlege szerint kötelezettségeinek, vagyis fizetnivalóinak összege 13,5 milliárd forint, ebből hosszú lejáratú kötelezettség 12,87 milliárd forint. Bár ez az összeg kevesebb, mint az euróban felvett két jelzáloghitel általunk forintra számolt értéke, mégis valószínű, hogy azokról van szó, mert más banki kölcsöne nincs a cégnek.

Megkérdeztük a Horizon-Efpartners Kft. ügyvezetőjétől, hogy az Eximbanktól milyen feltételekkel (futamidő, kamat) kapták kölcsön a 7,7 millió eurót, és mire használták fel az összeget. Kovács Attila, aki egy másik vállalkozáson keresztül a cég közvetett tulajdonosa is, az alábbi választ küldte érdeklődésünkre:

“Ahogyan azt a szakmai körökben tudni is lehetett, és több helyen meg is jelent, a tavalyi évben cégünk  megvásárolta az Unicredit banktól a Váci 1. épületét. Az épület fejlesztésére, átalakítására az Unicredit az Eximbankkal közösen alapított konzorciuma adott részünkre hitelt. Ezt látja Ön az adatbázisban, és láthatja a tulajdoni lapon is.”

A 2014 júliusában bejegyzett Horizon-Efpartners Kft-nek a kezdetek óta Czár Balázs és Kovács Attila a két ügyvezetője, és tulajdonosa is: tavaly júniusig a Horizont Development Kft-n keresztül, azóta pedig a DVM Design Kft-n keresztül birtokolják a céget.  

Kapcsolódó cikkek

103 millió forintot kapott az egyik MNB-alapítványtól az Eiffel Palace-t felújító cég

411 millió forintért alakít ki exkluzív teret az Eiffel Palace tetején az MNB

Eiffel Palace: erősen vitatható a KPMG értékbecslése

Ötmillió euróval olcsóbban hirdették az Eiffel Palace-t, mint amennyiért elkelt

Eiffel Palace: 15 millió euró az offshore hátterű befektető profitja

2014-ben rövid ideig tulajdonos volt a Horizon-Efpartners Kft-ben az offshore hátterű Efpa Estate Kft. is, amelynek leányvállalatától, a szintén Kovács Attila és Czár Balázs ügyvezetése alatt működő Eiffel Palace Kft-től az MNB 45,3 millió euróért vette meg az Eiffel Palace irodaházat.

A DVM Design Kft-ről írtunk már korábban: ez az a cég, amely 103 millió forintot kapott az MNB egyik alapítványától három megbízásért cserébe. A DVM Group egy másik tagja, a D.V.M. Construction Fővállalkozó Kft. pedig nettó 411 millió forintért alakít ki az MNB megrendelésére egy exkluzív teret az Eiffel Palace tetőterében.

 

 

Az sem egyedi eset, hogy az Eximbank – amelynek a feladata elvileg a magyar cégek külföldi munkáinak támogatása – magyarországi projekteket hitelez. Korábban a külkerbank adott kölcsön 7 milliárd forintot a Párizsi Udvart megvásárló arab szállodacégnek, és 16,5 milliárd forintot Garancsi István ingatlanfejlesztésére a Kopaszi-gátnál.

Andy Vajna is kapott az Eximbanktól 6,72 milliárd forintot a TV2 megvásárlására, majd további 1,2 milliárd forint működési hitel is jutott a filmügyi kormánybiztos tulajdonába került tévécsatornának.

Erdélyi Katalin

A céginformációt az Opten szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás