Egyéb

Ezt kérte a NOB az olimpiarendezésért cserébe

A 2022-es téli olimpiára pályázott Oslo, ahol a város előbb igent mondott a rendezésre, majd a parlament vonta vissza a jelentkezést. A megváltozott közvélemény és a pénzügyi okok mellett többek között azért, mert nyilvánosságra került, hogy milyen bizarr kérésekkel állt elő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a leendő rendező felé.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

A boingboing ásta megint elő azt a listát, amely a NOB 7000 oldalas kívánalmainak a legdühítőbb, legarrogánsabb elemeit tartalmazta. Arról írtunk már, hogy a 2022-es téli olimpia kiválasztásához vezető folyamatban sorra mondták vissza az előzetesen jelentkező városok a pályázataikat, többek között Oslo. Így maradt versenyben a téli sporthelyszínként kevéssé ismert Peking és Almati és az előbbi kapta meg a rendezés jogát a tavaly nyári szavazáson. (Korábban arról is írtunk, hogy a NOB tagjainak nemcsak kérései vannak, hanem korrumpálhatóak is, ha a rendezés odaítéléséről van szó.)

Kapcsolódó cikkek

Olimpiai népszavazás: lenne mitől félni

Így csalták el a játékokat az amerikaiak – kis olimpiai korrupciótörténelem

Megszereztük és közzétesszük a teljes megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti olimpiáról

Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról, nevekkel

Politikailag motivált és kézivezérelt folyamat – Dénes Ferenc a stadionlázról

Alant pedig a felsorolás a NOB Oslónak intézett fura kéréseiről.

  • A NOB tagjai találkozni kívánnak a királyi családdal a megnyitó előtt. A fogadás után koktélpartit is szeretnének, és ennek költségeit a királyi családnak, valamint a rendezőknek kell állniuk.
  • Külön közlekedési sávot kell kialakítani a NOB tagjai számára minden olyan útvonalon, ahol ők az olimpia ideje alatt autóznak. Ezeken a sávokon a NOB-tagokon kívül sem más magánforgalom, sem tömegközlekedés nem haladhat.
  • Minden NOB-tagot a helyi olimpiai vezető és a hotelmenedzser üdvözletének kell fogadnia a szobájában. Ehhez szükséges még sütemény és szezonális gyümölcs is – bár utóbbi beszerzése a februári Oslóban kicsit nehézkes.
  • Az olimpiai vezetőket elszállásoló hotel bárjának extra nyitva tartási idővel kell üzemelnie, a szobák minibárjaiban pedig Coca-Cola termékeket is kell tartani.
  • A NOB elnökét ünnepélyesen fogadni kell érkezésekor a repülőtér kifutópályáján.
  • Az olimpiai vezetőknek külön be- és kijáratot kell biztosítani a repülőtéren.
  • A nyitó- és a záróünnepség alatt teljesen feltöltött bárnak kell rendelkezésre állnia, a versenynapokon megteszi a bor és a sör is.
  • A NOB-tagokat mosolyogva kell üdvözölni a szállodájukban.
  • A tárgyalótermeknek pontosan 20 fokosnak kell lenniük.
  • A helyszínek bárjaiban felszolgált ételeket rendszeres időközönként cserélni kell, mert félő, hogy az olimpiai vezetőknek egyazon helyszínen többször is étkezniük kell.

Csepregi Botond

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás